Navigácia

Navigácia

  • O najkrajšie leporelo

    Do fotogalérie bol pridaný nový album O najkrajšie leporelo.

  • Krajské kolo v prednese poézie a prózy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Krajské kolo v prednese poézie a prózy.

    Úspech je pre všetky deti určite veľkým povzbudením a tak mohli opäť ukázať svoj talent účasťou v krajskom kole prednese poézie a prózy. Organizátorom súťaže bola už tradične Špeciálna základná škola v Brezne. Tento rok bojovalo o najlepšie umiestnenie 50 žiakov z 11 prihlásených škôl. Víťazi školského kola sa tak odhodlali postaviť sa pred váženú porotu a predviesť svoj recitačný talent. A tak si malí i väčší bojovníci reprezentujúci našu školu – Melanka Marušinská, Adamko Buček, Dávid Puška a Marek Farkaš vyskúšali svoje herecké majstrovstvo naostro. Počiatočnú trému, ktorú mal určite každý súťažiaci rýchlo odohnal veľký potlesk publika a chvála poroty. Navzdory silným súperom sa našim recitátorom podarilo získať ocenenie v dvoch kategóriách. V kategórii žiakov 7.-9. ročníka sa na 3. mieste v próze umiestnil Marek Farkaš a v kategórii 4.-6. ročník si Dávid Puška v prednese poézie vybojoval krásne 1. miesto a postup na celoslovenské kolo do Spišskej Novej Vsi. Všetkým recitátorom srdečne blahoželáme a Dávidovi prajeme veľa šťastia v celoslovenskom kole.

    Mgr. Ivona Nezbedová

  • Exkurzia Tesco

    Exkurzia Tesco

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Tesco.

    Dňa 15.04.2024 sa žiaci 7.- 9. ročníka ŠZŠI v doprovode svojich triednych učiteliek zúčastnili Exkurzie v Tescu Brezno. Cieľom exkurzie bolo oboznámenie žiakov s učebným odborom Obchodná prevádzka: Skladník – príprava, skladovanie a predaj tovaru na zmluvnom pracovisku Tesco.

    Úlohou exkurzie bolo priblížiť žiakom obsah a náplň práce daného učebného odboru spolu s praktickými ukážkami, manipuláciou s tovarom  a možnosťou vyskúšať si niektoré činnosti priamo na pracovisku. Odborný výklad a sprevádzanie žiakov na pracovisku bolo pod vedením pani riaditeľky Moniky Vetrákovej. Žiakov exkurzia veľmi zaujala a motivovala v rámci profesijnej orientácie a pri výbere budúceho učebného odboru. Žiaci boli aktívni a ochotne sa zapájali do odprezentovaných činností.

    Ďakujeme vedeniu Tesca Brezno pani Monike Vetrákovej za prijatie, odborné sprevádzanie, a pozornosť pre žiakov formou darčekov s firemným logom.

    Do ďalšej práce Vám prajeme veľa sily, elánu a spokojných zákazníkov.

     

             Mgr. D. Dorková, Mgr. J Kučerová

  • Exkurzia na ranč Čierny Hron

    Exkurzia na ranč Čierny Hron

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia na ranč Čierny Hron.

    Dňa 15.apríla sme so žiakmi B variantov navštívili ranč Čierny Hron. Exkurzia na ranči je pre deti vzrušujúcou a vzdelávacou skúsenosťou, ktorá im umožňuje spoznať svet zvierat. Po príchode na ranč boli deti nadšené. Dozvedeli sa aké zvieratá žijú na farme, ako sa o ne treba starať. Keď zbadali krásne koníky s úsmevom na tvári sa chopili úloh, pripravili koníkov, očistili im kopytá a starostlivo sa o ne postarali pod dohľadom uja Eňa.

                Napätie a očakávanie rástlo, keď prišiel čas na samotnú jazdu na koni. Deti sa s nadšením vybrali na svoje konské dobrodružstvo, pri ktorom sa učili jazdiť a komunikovať s koníkom pod vedením uja Eňa. Ich tváre žiarili radostným vzrušením a šťastím.

                Exkurzia na ranči pre deti nie je len o zábave, ale aj o vzdelávaní a budovaní dôvery v samých seba. Jazda na koni je prospešná pre deti so špeciálno výchovno – vzdelávacími potrebami. Pomáha zlepšiť rovnováhu, koordináciu a svalovú silu. Práca so zvieratami zlepšuje sebavedomie, sebadôveru a znižuje úroveň stresu a úzkosti. Aj tieto skúsenosti pomáhajú deťom lepšie porozumieť svojim pocitom a naučiť sa efektívne zvládať stresové situácie.

             Starostlivosť o koníka a jazda na ňom môžu mať pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami veľký význam. Tu sú niektoré z hlavných výhod:

    1. Fyzický rozvoj: Jazda na koni pomáha zlepšiť rovnováhu, koordináciu a svalovú silu detí. Táto aktivita môže byť prospešná najmä pre deti so zdravotnými problémami alebo s poruchami mobility.
    2. Psychologické výhody: Starostlivosť o koníka a jeho jazda môžu mať pozitívny vplyv na duševné zdravie detí. Práca so zvieratami môže zlepšiť sebavedomie, sebadôveru a znížiť úroveň stresu a úzkosti.
    3. Sociálny rozvoj: Práca s koníkmi môže deti naučiť dôležité sociálne zručnosti, ako je spolupráca, komunikácia a tímová práca. Tieto zručnosti sú kľúčové pre budovanie vzťahov a integráciu do komunity.
    4. Terapeutické účinky: Hippoterapia, teda terapia s využitím koní, môže mať pozitívny vplyv na deti so špeciálnymi potrebami. Jazda na koni môže podporovať sensorickú integráciu, zlepšiť posturálnu kontrolu a stimulovať vnímavosť.
    5. Emocionálny rozvoj: Starostlivosť o koníka a jeho jazda môžu pomôcť deťom identifikovať a regulovať svoje emócie. Tieto skúsenosti môžu pomôcť deťom lepšie porozumieť svojim pocitom a naučiť sa efektívne zvládať stresové situácie.

    Všetky tieto aspekty môžu mať pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami veľký význam a môžu im pomôcť v ich celkovom rozvoji a integrácii do spoločnosti.

                                                                                                                         

  • Účasť na kňazských rekolekciách

    Účasť na kňazských rekolekciách

    V utorok po druhej veľkonočnej nedeli, 9.4.2024 sa v našej farnosti svätého Martina vo Valaskej konali kňazské rekolekcie, ktorých sa zúčastnilo 19 kňazov Breznianskeho a Hronského dekanátu. Stretnutie kňazov začalo slávením svätej omše, na ktorej boli účastní aj žiaci našich škôl - ZŠ Jaroslava Simana a ŠZŠI spoločne s pani riaditeľkou Mgr. I. Setvákovou, pani učiteľkou Mgr. I. Nezbedovou  a katechétkami Mgr. K. Paprčkovou a Mgr. J. Kučerovou. Hlavným celebrantom svätej omše bol generálny vikár ThDr. PaedDr. Rastislav Polák, PhD., ktorý sa v kázni zameral na Božie Milosrdenstvo a jeho pôsobenie cez naše skutky v rôznych situáciách života. Pripomenul nám, aby sme nezabúdali na vzájomné vzťahy, ale udržiavali ich, oživovali a upevňovali s úprimným srdcom  a záujmom o blížneho. Spoločné modlitby veriacich sme počas svätej omše predkladali Bohu ako jedna rodina, ktorá prosí o pokoj vo svete, požehnanie pre svojich duchovných otcov, naše rodiny a celé farské spoločenstvo. V závere svätej omše sme prijali požehnanie s Eucharistiou. Po duchovnom posilnení a vzájomnom povzbudení sme pokračovali v ďalších činnostiach tohto pekného, slnečného dňa. 

    Mgr. Janka Kučerová

  • Aktivity školského internátu

    Aktivity školského internátu

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivity školského internátu.

  • Biele stužky

    Biele stužky

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Biele stužky.

    Život je dar

    V mesiaci marec si žiaci 2. stupňa Špeciálnej základnej školy a Odborného učilišťa, pripomenuli Deň počatého dieťaťa. Symbolom tohto dňa je biela stužka, ktorá vyjadruje pozitívny postoj k životu ako daru, ktorý treba chrániť od počiatku. Život má svoju hodnotu v každom období, nie len vtedy, ak prináša radosť, nie len vtedy, ak dokáže vyprodukovať hodnoty alebo peniaze, podať výkon. Každý život si zaslúži úctu a ochranu. Tieto základné hodnoty života, si žiaci našej školy mohli hlbšie uvedomiť cez prezentáciu o vývine človeka „Som jedinečný“, ale aj formou zaujímavej edukačnej hry Neviditeľný človek, ktorá zobrazuje reálne zábery dieťaťa v lone matky v rôznych štádiách vývoja. Žiaci sa touto hrou dozvedeli mnohé zaujímavé fakty, spoznávali jedinečnosť a čaro ľudského života.

     Mgr. Janka Kučerová

  • Zápis do 1. ročníka

    Zápis do 1. ročníka
  • Deň povedomia o autizme

    Deň povedomia o autizme

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň povedomia o autizme.

    2. apríl - svetový deň povedomia o autizme sa nesie v znamení modrej farby, ktorá je symbolom komunikácie. Práve komunikácia, sociálne vzťahy a predstavivosť predstavujú pre osoby s autizmom výrazné obmedzenie. Autizmus je osobitý spôsob bytia. Byť osobitý, je byť výnimočný... a takí sú aj naši žiaci.  Potrebujú špeciálne vzdelávanie a starostlivú celoživotnú výchovu. Pri tejto príležitosti sme na našej škole tiež vyjadrili podporu autistom a ich blízkym tak, že si sme si obliekli niečo modré, nafúkli modré balóny a vyzdobili dvere každej triedy na modro.  Autizmus je celoživotné postihnutie a jeho výskyt má stúpajúcu tendenciu.. Preto sa súčasťou nášho vzdelávacieho procesu na našej školy stávajú aj žiaci s týmto postihnutím. Pre týchto žiakov sa snažíme vytvárať podnetné prostredie a používať vo vzdelávacom procese overené terapeutické postupy, čím sa snažíme rozvíjať ich potenciál. Obľúbenou miestnosťou týchto žiakov sa stáva miestnosť snoezelen, kde každodenne s týmito žiakmi radi pracujeme. Preto neostaňte ľahostajní a venujte autizmu myšlienku aj vy, pripojte sa k nám.

    Mgr. Bartáková M.

  • Veselá Veľká noc

    Veselá Veľká noc
  • Oznamy

    Oznamy

    Dňa  27.3.2024  v stredu pred Veľkonočnými prázdninami bude skrátené vyučovanie do 11:25 hod. (po 4. hodine). ŠKD v stredu je v prevádzke len ráno. 

    Mgr. Iveta Setváková

    riaditeľka školy

     

     

  • Oznámenie

    Oznámenie
  • Súťaž v prednese poézie a prózy

    Súťaž v prednese poézie a prózy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž v prednese poézie a prózy.

    "Poznám jednu krásnu reč, 

    veľmi rada ju ja mám,

    nikomu ju nepredám!

     

    Hovorí ňou očko, mamka,

    dedko, babka,

    kamarátka.

     

    Ráno sa s ňou prebúdzam,

    celý deň s ňou rozprávam

    a večer s ňou zaspávam.

    Je to predsa slovenčina,

    nádherná ako dievčina."

    Dňa 21.3.2024 sa v našej škole uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy. Všetci súťažiaci predviedli vynikajúce výkony, ktoré hodnotila porota pozostávala z našich učiteľov. Víťazi postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční 17.4.2024 v Špeciálnej základnej škole v Brezne.

     

    Súťažilo sa v kategórii 1. stupeň, 2. stupeň, B variant, Praktická škola.

    1. miesto POÉZIA:

    1. stupeň - Melánia Marušinská

    2. stupeň - Dávid Puška

    B variant - Adam Buček

    Praktická škola - Peter Roľko

    1. miesto PRÓZA:

    2. stupeň - Marek Farkaš 

     

     

     

     

  • Deň vody

    Deň vody

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody.

    22. marca si každoročne pripomíname Svetový deň vody. Je to medzinárodný deň oslavy vody a hlavne príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou. V tento deň je teda jedinečnou príležitosťou pripomenúť si dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti.  Prostredníctvom aktivít a rôznych úloh sa žiaci našej školy oboznámili s prejavmi vody na Zemi. Žiaci kreslili, vypracovávali pracovné listy, diskutovali. Na záver dňa sme potom využili pekné počasie pre vyčistenie  okolia obce a Hrona. Aj týmto dňom sme sa opäť presvedčili, že “voda je život” a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii.

                                                                                                             Mgr. Bartáková – koordinátor ENV

  • Ponožková výzva

    Ponožková výzva

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Ponožková výzva.

    Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho Syndrómu, pretože ľudia s Downovým Syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac. Ľudská individualita robí svet pestrejším a farebnejším, bez predsudkov či bariér. V prípade ľudí s Downovým syndrómom však pretrváva problém ich prirodzeného začlenenia do spoločnosti. Pritom stačí tak málo, aby sme prelomili ľady a odstránili strach z neznámeho. Pomôcť odstrániť predsudky a bariéry voči ľuďom s Downovým syndrómom je pritom jednoduché. Hlavným zmyslom tejto aktivity je prispieť k zvýšeniu povedomia o Downovom syndróme a ľuďoch, ktorí sa s touto genetickou odchýlkou narodili. Snahou tejto iniciatívy je tiež podporiť rodiny, ktoré sa s láskou a porozumením starajú o deti s Downovým syndrómom.  Tento deň sme aj  my na našej škole  prejavili svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom. Žiaci a učitelia našej školy si obuli dve rozdielne ponožky a takto spoločne podporili ponožkovú výzvu.

                                                                                                                                 Mgr. Bartáková M.

  • Global maney week

    Global maney week

    Aj tento rok sa naša škola zapojila k celosvetovej kampani Global Money Week, ktorá už dvanásty krát pripomína dôležitosť finančného vzdelávania. Tohtoročná téma kampane bola: Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť. Do kampane sa zapojili žiaci 1.a 2.stupňa a žiaci praktickej školy. Ich úlohou bolo vytvoriť informačný leták alebo krátke video na tému chráň si svoje osobné údaje. Žiaci boli kreatívni a vytvorili zaujímavé letáky. Trieda praktickej školy sa rozhodla, že natočia krátke poučné video, ktoré poukazuje na to ako je možné chrániť svoje osobné údaje pred zneužitím. Žiaci 2. stupňa sa tiež zúčastnili besedy s pracovníčkami Prima banky, čím mali možnosť získať nové informácie z oblasti bankovníctva. Beseda sa žiakom veľmi páčila a od pracovníčok dostali malé darčeky. Touto cestou sa chcem poďakovať zamestnankyni Prima banky p. Gašperanovej za spoluprácu a jej ochotu navštíviť našu školu.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Global maney week.

  • ČITATEĽSKÉ ŠTVRTKY

    ČITATEĽSKÉ ŠTVRTKY

    Čítanie kníh deviatakov v školskej knižnici

     

                 Je úplne ideálne, že naša trieda 9. roč. sa nachádza priamo pri novo zriadenej  školskej knižnici. Musím pochváliť mojich deviatakov, že dokonca sami sa podieľali pri jej vzniku, „pracne“ natierali bielou farbou staré drevené obloženie.

     Takže aspoň raz-dvakrát do týždňa na hodinách Slovenského jazyka a literatúry využívame školskú knižnicu, kde majú žiaci možnosť čítať knihy rôznych žánrov priamo v škole na vyučovaní. Žiaci čítajú rovnakú knihu, alebo rôzne knihy toho istého žánru. Tiché alebo hlasné čítanie trvá max. 15 minút. Väčšinou nasleduje analýza prečítaných textov, ústny rozbor prečítaného textu. Žiaci si vypracujú vopred pripravené čitateľské listy, robia si zápisy z čítania podľa určených pokynov a podobne. Ešte pred spoločným alebo tichým čítaním ich upozorním na to, čo majú počas čítania sledovať. Zameriame sa na miesto, prostredie, kde a v akom období sa dej odohráva, hlavné a vedľajšie postavy, kladné a záporné postavy, vzťahy medzi postavami, problémy, konflikty, čo by som robil na mieste hlavnej postavy, vtipné prvky, hlavnú myšlienku... Rozbor textov prebieha prevažne v kruhu za účasti všetkých žiakov, prípadne v dvojiciach sa žiaci rozprávajú o čom si čítali.

    Často využívame na hodinách SJL aj štvorlístkové čítanie, kde žiaci môžu naplno zapojiť aj svoju fantáziu a tvorivosť. Každý žiak má v skupine inú rolu, úlohu.

    Tu by som chcela využiť možnosť a pozvať do školskej knižnice aj ostatných vyučujúcich a nielen na hodinách slovenského jazyka a čítania, ale aj mimo týchto vyučovacích predmetov. V školskej knižnici je veľa zaujímavých kníh, encyklopédií a každý žiak si tam nájde tú správnu „svoju“ knihu.

     

                                                                                               Do čítania, priatelia!

                                                                                                           D. Dorková

     

  • Spevácka súťaž - Slávik 2024

    Spevácka súťaž - Slávik 2024

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Spevácka súťaž - Slávik 2024.

    „Spievajže si, spievaj, spevavé stvorenie,
    veď je spev najmilšie tvoje potešenie.“

     


      Tak, ako každý rok aj tentoraz, sa žiaci našej školy zapojili do speváckej súťaže SLÁVIK 2024. Školské kolo v speve ľudových piesní sa konalo dňa 15.03.2024. Zastúpené boli všetky súťažné kategórie: žiaci 1.- 4. ročníka; žiaci 5.- 9.ročníka; žiaci B variantu; žiaci s autizmom a žiaci praktickej školy. Všetci speváci sa na túto peknú súťaž starostlivo pripravili výberom i prezentáciou piesní.

    Výsledky speváckej súťaže:

    B varianty: 1. miesto – David Farkaš

                       2. miesto – Lívia Kubišová

                       3. miesto – Adam Buček

    ŠZŠI 1.-9.r.: 1. miesto – Matúš Mútňan a Kristián Puška

                       2. miesto – David Puška, Kristián Puška a Viktor Horváth

                       3. miesto – Lea Ryšianová, Mário Bartoš a Martin Oláh

    PŠI:            1. miesto –Jakub Reptiš

                       2. miesto –Marko Michalík

                       3. miesto –Peter Roľko

    Všetkým srdečne BLAHOŽELÁME a prajeme, aby svoj talent ďalej rozvíjali a tak obohacovali a spríjemňovali svoj vlastný život i život ľudí okolo nich!

    Z. Olerínyová a J. Kučerová

  • Marec mesiac knihy - návšteva miestnej knižnice

    Marec mesiac knihy - návšteva miestnej knižnice

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec mesiac knihy - návšteva miestnej knižnice.

    Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Aj známy pedagóg J.A. Komenský povedal: "Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom."

                Prečo si Mesiac knihy pripomíname práve v marci? Mesiac knihy si pripomíname od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu . Podľa jednej verzie sa stal mesiacom knihy práve preto, lebo v tomto mesiaci sa narodil a zomrel Matej Hrebenda, významný buditeľ a ľudový spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Tento významný slovenský národný buditeľ už od narodenia mal zrakovú chybu. Neskôr oslepol celkom. Žil v okolí Gemera a miloval knihy, avšak kvôli problémom so zrakom nemohol čítať. Preto chodil od domu k domu a prosil ľudí, aby mu čítali. Dnes už úlohu Mateja Hrebendu - šírenie kníh a knižnej kultúry a podporu vzdelávania - plnia knižnice, ktoré sprístupňujú svoje knižné fondy čitateľom po celý rok.

    V našej škole pravidelne využívame školskú knižnicu, v ktorej sa nachádzajú aj knihy zakúpené cez projekt Naša trieda číta. Navštevujeme aj obecnú knižnicu, v ktorej je pre žiakov pripravený vždy zaujímavý program. Zapájame sa do literárno - výtvarných súťaží Čitateľský oriešok 10, Najkrajšie rozprávkové leporelo, Tvoríme vlastnú knihu a mnoho ďalších zaujímavých aktivít nielen medzi školami v okrese ale i s celoslovenskou pôsobnosťou.

     Mesiac knihy sme si tento rok pripomenuli rôznymi aktivitami, ktorých cieľom bolo vzbudiť záujem o detskú literatúru, motivovať žiakov k čítaniu a rozvíjať tak čitateľskú gramotnosť. Pre žiakov 1.stupňa a B varianty sme si pripravili zážitkové čítanie Ako psíček nakupoval. Spoločne sme zistili aké dôležité je počúvať, čo nám druhí hovoria. Čítanie bolo obohatené o rôzne úlohy, ktoré podporovali rozvoj pozornosti, pamäti,  pohybových či matematických schopností s použitím didaktických pomôcok.  Žiaci aktívne počúvali, odpovedali na otázky týkajúce sa textu, vystrihovali, kreslili. Starší žiaci pravidelne navštevovali školskú knižnicu, v ktorej si každá trieda prečítala pútavé príbehy od rozličných autorov zo Slovenska ale aj zo zahraničia. K prečítaným knižkám si potom pripravili vyučujúci pre žiakov množstvo zážitkových aktivít ako zhotovenie vlastnej ilustrácie k príbehu, skladanie obrázkov, práca s pracovnými listami, výroba záložky ale aj dramatizácia pomocou maňušiek. Všetky aktivity boli pre žiakov veľmi zaujímavé a podporili u nich chuť pravidelne si čítať.                                                                 

     

    Mgr. Gonosová Zuzana

         Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

  • Zápis do materskej školy

    Zápis do materskej školy

     

    Špeciálna materská škola internátna Švermova 1, Valaská

     

    Riaditeľstvo Špeciálnej materskej školy internátnej – „Slniečka“ oznamuje rodičom, že   

    ZÁPIS DETÍ SPOJENÝ S DŇOM OTVORENÝCH DVERÍ

    DO NAŠEJ

     Špeciálnej materskej školy

    na školský rok 2024/2025 sa  bude realizovať

    17. mája 2024

    Časové rozpätie:         7.30 h. – 14:30 h.

    Miesto:                         budova Odborného učilišťa internátneho, Švermova 1, Valaská v zriaďovateľskej pôsobnosti Regionálneho  úradu školskej správy Banská Bystrica.

     

    Podanie žiadosti o prijatie dieťaťa do Špeciálnej materskej školy internátnej  sa bude realizovať s osobnou prítomnosťou rodičov s deťmi. Žiadosť a podmienky prijatia dieťaťa si môžete stiahnuť z webovej stránky školy:

     https://ouvalaska.edupage.org/text14/ Lista Ołówka I Papieru Kreskowa Ikona, Konturu Wektoru Znak, Liniowy  Stylowy Piktogram Odizolowywający Na Bielu Ilustracja Wektor - Ilustracja  złożonej z papier, markdown: 95968812

    alebo vyzdvihnúť  v špeciálnej materskej škole v papierovej forme.

     

                  Kontakt:

                    ovalaska@email.cz

    0905 633 088 - riaditeľ školy

    0907 603834 – učiteľ ŠMŠI

strana:

Novinky

Kontakt

  • ODBORNÉ UČILIŠTE INTERNÁTNE
    Švermova 1 , 976 46 Valaská
  • +421 48/6176 923

Fotogaléria