• Novinky

          • Deň zdravej výživy
            • Deň zdravej výživy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň zdravej výživy.

              Pri príležitosti svetového dňa výživy sme v špeciálnej základnej škole opäť uskutočnili „Deň ovocia a zeleniny“. Veď október je mesiac, kedy záhrady hrajú rôznymi farbami. A také farebné boli aj naše triedy. Žiaci v jednotlivých ročníkoch dostali za úlohu prísť oblečení v príslušných farbách ovocia alebo zeleniny, ktorú si sami vybrali a priniesť si svoje obľúbené ovocie na desiatu. A veru deti nesklamali. Vyobliekali sa aj spolu s pani učiteľkami do farebných tričiek, šiat, nohavíc a pomocou riekaniek, básničiek, rozprávok a pesničiek sa dozvedeli veľa cenných a hlavne zdravých informácií o ovocí a zelenine. A aby sme nezabudli aj na kreatívne duše našich žiakov, tí tvorivejší o pridelenom ovocí a zelenine napísali básničku, výtvarné umenie dostalo svoj priestor v podobe maľovania a na rad sa dostali aj drobné kuchárske špeciality. Žiaci vytvorili originálne ovocné a zeleninové obrazy, pripravili si chutný koktail aj zdravé nátierky. Veríme, že v podobných zábavno-náučných aktivitách budeme pokračovať aj s inými témami.

          • OZNAM
            • OZNAM

            • Riaditeľ Odborného učilišťa internátneho Valaská a predsedkyňa rodičovského združenia pri OUI pozývajú rodičov žiakov školy na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 17.októbra 2022 o 14:45 hod.

              Po plenárnom rodičovskom združení sa uskutočnia triedne rodičovské združenia.

          • Zber šípok
            • Zber šípok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zber šípok.

              Zrelé šípky nájdeme v prírode už v septembri. Obsahujú množstvo vitamínu C a ďalšie prospešné látky, takže si z nich môžeme robiť nielen čaj, ale aj šípkový sirup, med, džem, ale aj víno. Aj tento rok LESY SR, š. p., úspešne realizujú  projekt „Zber šípok spoločne s LESMI SR“. Preto aj naša škola sa znovu rozhodla zapojiť do tohto projektu. Dňa 7.10.2022 sme využili slnečné lúče a vyšli sme si do okolitej prírody. Žiaci spolu s učiteľmi nazbierali veľké množstvo šípok, ktoré sme potom odovzdali Lesom SR pre ich ďalšie spracovanie. Žiaci tak strávili pekný slnečný deň v prírode a naučili sa ako môžu šetrne využívať prírodné zdroje.

              Koordinátor ENV: Mgr. Bartáková

          • Svetový deň zvierat
            • Svetový deň zvierat

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň zvierat.

              Na konferencii ekológov vo Florencii v roku 1931 bol 4. október vyhlásený za Svetový deň zvierat.

              Cieľom Svetového dňa zvierat je zlepšenie životných podmienok zvierat na celom svete prostredníctvom podpory a zapojenia jednotlivcov, skupín a organizácií, ktoré sa starajú o osudy  zvierat - hospodárskych, domácich, voľne žijúcich... . Tento deň sme si aj my pripomenuli spolu s pracovníčkou NAPANTU pani Kolštovou, ktorá si pre žiakov pripravila veľmi zaujímavú prednášku. Žiaci sa dozvedeli rôzne zaujímavé informácie o zvieratách v našom okolí. Spoločne si pozreli prezentáciu, vypočuli si rôzne zvuky zvierat a mohli obdivovať rôzne preparované zvieratá. Prednáška sa žiakom veľmi páčila. Preto veríme, že sa s pracovníčkou NAPANTU znovu stretneme.

                                                                                                            Mgr. Bartáková, koordinátor ENV

          • Informácie pre žiakov z rodín v hmotnej núdzi
            • Informácie pre žiakov z rodín v hmotnej núdzi

            • Štipendium

              V zmysle § 149, § 149a zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 29 - § 32 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 224/2022 Z. z. o strednej škole a v súlade so školským poriadkom Odborného učilišťa internátneho (ďalej len OUI) Valaská

              Žiakovi OUI možno poskytnúť štipendium. O priznaní štipendia rozhoduje riaditeľ školy.

              Štipendium sa poskytuje na základe písomnej žiadosti podanej plnoletým žiakom, zákonným zástupcom neplnoletého žiaka.

              Strava a ubytovanie

              (§ 117 ods. 6 a § 140 ods.11 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov)

              Riaditeľka OUI Valaská po predložení dokladu o poberaní dávok v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi môže znížiť príspevok na stravovanie, ktorý uhrádza zákonný zástupca žiaka/plnoletý žiak vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekovej kategórie stravníkov a príspevok na čiastočnú úhradu nákladov spojených s ubytovaním. Právny nárok na bezplatné poskytovanie stravy a ubytovania nie je.

              Podmienky zníženia, zvýšenia alebo odpustenia určí zriaďovateľ.

          • Organizácia školského vyučovania
            • Organizácia školského vyučovania

            • v školskom roku 2022/2023:

               

              Vyučovanie sa začína v pondelok 5. septembra 2022.

              Vyučovanie v prvom polroku školského roka sa končí v utorok 31. januára 2023.

              Vyučovanie v druhom polroku školského roka sa začne v stredu 1. februára 2023 a končí v piatok 30. júna 2023.

              Jesenné prázdniny: 28. októbra 2022 - 2. novembra 2022

              Vianočné prázdniny: 23. decembra 2022 - 9. januára 2023

              Jarné prázdniny v Banskobystrickom kraji: 27. februára - 3. marca 2023.

              Vyučovanie sa začne v pondelok 6. marca 2023.

               

              Veľkonočné prázdniny: 6. apríla 2023 - 11. apríla 2023 Vyučovanie sa začne v stredu 12. apríla 2023.

              Letné prázdniny: 3. júla 2023 - 31. augusta 2023, Vyučovanie sa začne v pondelok 4. septembra 2023

          • Káčer na bicykli
            • Káčer na bicykli

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Káčer na bicykli.

              20.6.2022 sa uskutočnil 9. ročník charitatívneho podujatia Nadácie TA3 „Káčer na bicykli“. Podujatie je spojením cyklomaratónu a finančnej zbierky pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc. V tomto roku bol symbolický šek na 1000 € venovaný rodine Lukáška Benku, ktorý je žiakom našej školy. Myšlienku podujatia podporila aj naša škola. Cyklisti, ktorí sa podujatia zúčastnili, odštartovali v Brezne a pokračovali smerom do Valaskej, kde ich za potlesku žiakov našej školy i žiakov základnej školy vo Valaskej privítal starosta Peter Jenča. Žiaci mali možnosť s pánom Káčerom porozprávať sa a odfotiť. Po krátkom občerstvení sa a výdatnej podpory našich žiakov sa pelotón presunul späť do Brezna.

          • Cyklotúra žiakov z praktickej školy
            • Cyklotúra žiakov z praktickej školy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cyklotúra žiakov z praktickej školy.

              Naši žiaci z praktickej školy po prvýkrát a pevne verím, že nie naposledy absolvovali v rámci telesnej a športovej výchovy cyklotúru. Vyštartovali sme z Valaskej a po bezpečných cyklotrasách sme sa cez Hronec dostali až na Čierny Balog. Osvojili sme si pravidlá bezpečnej jazdy na bicykli, vysvetlili sme si účinok tejto pohybovej aktivity na zdravie a zároveň spoznávali prírodu. Veľmi sa im páčilo a dúfam, že zaradia túto aktivitu na prvé miesto vo svojom voľnom čase. Aj keď sme prešli veľa kilometrov, na tvárach žiakov som videl po návrate do školy veľký úsmev, radosť a energiu.

              Bicykel je proste paráda!

              Mgr. A. Smékal

               

          • Varenie v prírode
            • Varenie v prírode

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Varenie v prírode.

              Na záver školského roka sme si v Praktickej škole naplánovali varenie v prírode na Majeri. Pozvanie prijali aj rodičia našich žiakov. Opekali sa špekáčiky, nálada bola výborná, počasie bolo krásne. Pripravili sme pre deti športové aktivity, zahrali si badminton, petang, hádzali loptičkou na terč, zaskákali si aj na trampolíne. Spoločne s rodičmi sme posedeli pod altánkom, kde sa medzi sebou rodičia s deťmi navzájom porozprávali. Všetci sa tešili z príjemne prežitého dňa, deti boli úžasné.

              Vo Valaskej, 23.6.2022

               

              Mgr. Erika Onisková
              triedna učiteľka

          • Záverečné skúšky
            • Záverečné skúšky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Záverečné skúšky.

              Deň 21. jún 2022 sa stal pre žiakov tretieho ročníka OUI Valaská ich posledným školským dňom. Dnes skladali svoju prvú veľkú skúšku v živote.  Ukončovali svoje štúdium  záverečnými skúškami. Strach a nervozitu vymenila radosť a spokojnosť z úspešne absolvovaného štúdia a získania výučného listu.

              Sme na Vás pyšní milí absolventi a prajeme Vám do života veľa úspechov. 

              PZ OUI Valaská

               

          • Náučná vychádzka na farmu „Dolinka“ v Lopeji
            • Náučná vychádzka na farmu „Dolinka“ v Lopeji

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Náučná vychádzka na farmu „Dolinka“ v Lopeji.

              V piatok 17. júna sme navštívili farmu „Dolinka“ v Lopeji, kde sme si boli pozrieť zvieratá, ktoré sa chovajú nielen u nás, ale aj zahraničné exotické zvieratá. V tomto období majú zvieratká mláďatká, tak sme videli päťdňové pštrosíčatá, maličké šteniatka, mačiatka aj zajačiky. Veverička nám svoje čerstvonarodené mláďatká nechcela ukázať.
              Farmou nás sprevádzal pán, ktorý nám porozprával o podmienkach chovu jednotlivých zvierat, čím sa živia, aj odkiaľ pochádzajú. Tak sme sa zoznámili s najväčšími suchozemskými korytnačkami Elišou, Soňou a Kamilom, s klokanom Fliperom, rôznymi druhmi exotického vtáctva, s nádhernými pávmi, čiernymi labuťami, surikatami, činčilou, líškou. Mohli sme si povarovať maličké zajačiky a mačiatka, poškrabkať za ušami kozu. Určite táto návšteva farmy potešila všetkých milovníkov zvierat a zážitok mali nielen deti.

              Radi sa tam vrátime aj v budúcnosti.

              Žiaci PŠI a ŠZŠ

          • Výlet do Bojníc
            • Výlet do Bojníc

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výlet do Bojníc.

              Dňa 14.6.2022 sme navštívili zoologickú záhradu v Bojniciach. Už od rána sme sa všetci tešili na výlet. Plný očakávania sme nastúpili do autobusu a netrpezlivo sme čakali kedy vystúpime pred vstupnou bránou  zoologickej záhrady. Slniečko nám v ten deň tiež prialo a my sme tak  nerušene mohli pozorovať obyvateľov  zoologickej záhrady. Videli sme levy, hady, zebry. Ale asi najviac sa nám páčili slony. Pri nich sme strávili aj najdlhší čas. Na informačnej tabuli sme si prečítali rôzne zaujímavosti o nich. Po návšteve zoologickej záhrady sme si potom nakúpili rôzne suveníry a osviežili sa zmrzlinou. Nakoniec vyčerpaný a plný nových zážitkov sme sa vrátili domov.

                                                                                                                                             Mgr. M. Bartáková

          • Slávnostný obed v PŠI
            • Slávnostný obed v PŠI

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostný obed v PŠI.

              Trojročné štúdium máme za sebou a pri tejto príležitosti žiaci tretieho ročníka Praktickej školy spolu s pani triednou učiteľkou sami pripravili pre rodičov slávnostný obed. Ponúkali sme zemiakový šalát a vyprážaný rezeň, pričom žiaci využili vedomosti a zručnosti, ktoré sa naučili na predmete pomocné práce v kuchyni. Prípravu zvládli na výbornú! Rodičom sa prihovorila za svojich spolužiakov aj Marianka Muránska, ktorá si sama pripravila krátky príhovor, zvládla to veľmi dobre. Rodičia odchádzali s dobrým pocitom, verím, že sa im naša malá rozlúčka páčila. Naše pozvanie prijala aj pani riaditeľka a pani zástupkyne, za čo im ďakujeme, deti sa veľmi tešili, no mali aj obavy, samozrejme ako aj ja za to, ako nám to dopadne. A dopadlo to na výbornú .... pre radosť detí.

              Triedna učiteľka Mgr. Erika Onisková

          • Beseda - ochrana pred počatím a plánované rodičovstvo
            • Beseda - ochrana pred počatím a plánované rodičovstvo

            • Dňa 7.6.2022 sa žiačky 1. ročníkov OUI zúčastnili odbornej prednášky na tému ochrana pred počatím a plánované rodičovstvo. Besedu pre žiačky pripravila pani doktorka MUDr. E. Auxtová v ambulancii pre deti a dorast vo Valaskej.  Informovala žiačky o dostupných a prirodzených formách antikoncepcie, o priebehu dospievania u dievčat. Vysvetlila dôvody pre založenie rodiny z hľadiska psychického aj ekonomického.  V závere prednášky sa dievčatá mali možnosť opýtať, čo ich zaujíma a potrebujú vedieť. Pani doktorka s pani sestričkou im trpezlivo odpovedali a navrhli aj možnosť individuálneho poradenstva v tejto oblasti pre dievčatá.  Za zaujímavú a prínosnú besedu k aktuálnej téme sme sa pani doktorke MUDr. Auxtovej poďakovali.                           

              Ing. Ťažká Lucia

                         koordinátor  VMR