• Novinky

          • Prevencia predčasného ukončovania štúdia
            • Prevencia predčasného ukončovania štúdia

            • 22.3.2022 sa uskutočnila beseda s bývalou žiačkou Odborného učilišťa vo Valaskej o možnostiach uplatnenia sa na pracovnom trhu po ukončení štúdia. Absolventka školy, teraz zamestnankyňa školy, dievčatám v odbore predavač vysvetlila ako jej pomohlo vzdelanie pri hľadaní práce a zamestnaní sa. Cez vlastný príbeh im vysvetlila dôležitosť zodpovednosti pri rozhodovaní sa o vlastnom živote. Dievčatám zodpovedala všetky otázky, ktoré ich zaujímali. 

          • Deň vody
            • Deň vody

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody.

              22. marec je svetový deň vody. Tento deň je teda jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti.  Prostredníctvom aktivít a úloh sa žiaci našej školy oboznámili s prejavmi vody na Zemi. Nakreslili si kolobeh vody, vypracovali pracovný listy, pozreli prezentáciu a využili pekné počasie pre vyčistenie  okolia obce a Hrona. Aj týmto dňom sme sa opäť presvedčili, že “voda je život” a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii.

                                                                                                                       Mgr. Bartáková – koordinátor ENV

          • Tvoríme vlastnú knihu
            • Tvoríme vlastnú knihu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvoríme vlastnú knihu.

              Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy. Každoročne sa koná medzinárodná súťaž vo vytváraní kníh na vybranú tému deťmi zo Slovenska, Česka a Poľska pod spoločným názvom Tvoríme vlastnú knihu. Tohtoročná téma mala názov – O čom šumia lesy. A tak sa žiaci 6.A spolu s p. učiteľkami rozhodli znovu na zvolené tému knihu vytvoriť. Celý mesiac spoločne písali a kreslili. Konečný výsledok v podobe knihy sme potom odoslali do Krajskej knižnice v Žiline. Dúfame, že  naše spoločné dielo sa bude porote páčiť.

                                                                                                                          


              Mgr. Bartáková M.

          • MAREC – MESIAC KNIHY
            • MAREC – MESIAC KNIHY

            •  Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Aj známy pedagóg J.A. Komenský povedal: "Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom."

              Mesiac knihy sme si pripomenuli aj na našej škole. Pri príležitosti 100.výročia narodenia slovenskej spisovateľky, prekladateľky, redaktorky a učiteľky Kláry Jarunkovej sme pripravili aktivity, pri ktorých sa žiaci 1.stupňa, B variantov zoznámili s jej rozprávkou pod názvom O nôžkach, ktoré nechceli poslúchať. Pri spoločnom čítaní s porozumením si zábavnou formou precvičili hláskovú pozornosť. Vyskúšali sme ich poslušné nôžky, rúčky i hlavičku rôznymi aktivitami, ktoré u nich vyčarili úsmev na tvári.

              Žiaci 2.stupňa pracovali na hodinách čítania pod vedením svojich učiteľov. Čítali a maľovali rozprávky Kláry Jarunkovej - O deťoch, ktoré šli hľadať rozprávku. Pracovali s knihami požičanými zo školskej knižnice. Rôznymi aktivitami rozvíjali čitateľskú gramotnosť s cieľom ukázať im, že aj kniha má svoje opodstatnenie a význam. Na chodbe našej školy sa nachádzala výstavka detských kníh a časopisov, ktorú si žiaci mohli pozrieť.

              Ak sa nám podarilo žiakov prilákať ku knihe s túžbou otvoriť ju v mesiaci marec, pokúsime sa naďalej vytvárať lásku ku knihám a čítaniu.

              Mgr. Gonosová Zuzana

              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

          • Ponožková výzva
            • Ponožková výzva

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ponožková výzva.

              Ľudská individualita robí svet pestrejším a farebnejším, bez predsudkov či bariér. V prípade ľudí s Downovým syndrómom však pretrváva problém ich prirodzeného začlenenia do spoločnosti. Pritom stačí tak málo, aby sme prelomili ľady a odstránili strach z neznámeho. Pomôcť odstrániť predsudky a bariéry voči ľuďom s Downovým syndrómom je pritom jednoduché. Dňa 21. marca, na Svetový deň Downovho syndrómu, sa každoročne koná Ponozkova vyzva. Hlavným zmyslom tejto aktivity je prispieť k zvýšeniu povedomia o Downovom syndróme a ľuďoch, ktorí sa s touto genetickou odchýlkou narodili. Snahou tejto iniciatívy je tiež podporiť rodiny, ktoré sa s láskou a porozumením starajú o deti s Downovým syndrómom a. Počas tohto dňa sme aj my prejavili svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom. Zapojili sme sa tak, že sme si v tento deň obuli dve rozdielne ponožky. 

                                                                                                                                           Mgr. Bartáková M.

               

          • Čitateľský oriešok
            • Čitateľský oriešok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský oriešok.

              So žiakmi štvrtého až deviateho ročníka ŠZŠI sme sa aj tento rok zapojili do súťaže Čitateľský oriešok 8. Čítali sme pútavé príbehy a následne odpovedali na kontrolné otázky, či prečítanému textu aj rozumieme. Tým sa však zábava na vyučovaní nekončila. Dva prečítané príbehy sme pomocou svojej fantázie a výtvarných zručností premenili do podoby jedného jediného výkresu a zaslali do súťaže.

              Výtvarným prácam a jej autorom držíme palce a prajeme veľa úspechov. Ak budú mať šťastie a odborná komisia ich vyberie do finále súťažia o atraktívne ceny.

                                                                                                                        Mgr.Gonosová Zuzana

              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

          • Beseda- dôležitosť vzdelania v živote človeka
            • Beseda- dôležitosť vzdelania v živote človeka

            • 16.3.2022 sa uskutočnila beseda s pracovníkom pracujúcim s rómskymi komunitami v Brezne - Jozefom Pustajom a Martinou Oláhovou. Žiakom vysvetlil potrebu riadne ukončovať štúdium výučných listom pre plnohodnotné zamestnanie sa v budúcnosti. Zo svojich skúseností s prácou v komunite poučil žiakov, že bez vzdelania niet poriadneho zamestnania. 

          • Zábavné fašiangové učenie
            • Zábavné fašiangové učenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zábavné fašiangové učenie.

              Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde.... Obdobie zábavy a karnevalov sme opäť nemohli osláviť tradičným školským karnevalom, preto sme si ho v pondelok 28. februára pripomenuli karnevalovým vyučovaním. Žiaci ŠMŠI, ŠZŠI a PŠI sa spolu s pani učiteľkami prezliekli do zaujímavých a veselých kostýmov a spoločne prežili fašiangové zábavné učenie v maskách. V tento deň riešili žiaci veľa tvorivých a zábavných úloh, popasovali sa so zašifrovanými príkladmi z matematiky, odkrývali schované hlásky, plnili rôzne karnevalové úlohy. Vyučovanie si spestrili aj spevom a tancom a užili si aj pravé fašiangové dobroty -  výborné šišky, ktoré pripravili pani kuchárky. Dúfame, že budúci školský rok už budeme môcť zorganizovať tradičný školský karneval, plný zábavy, súťaží, ocenení najkrajších masiek, tanca a spevu, na ktorý sa už veľmi tešia všetky deti.

              Mgr. Nezbedová

          • Môj farebný svet
            • Môj farebný svet

            • Po prvý krát sme sa zapojili do výtvarnej súťaže „Môj farebný svet“, ktorú  organizovala TJ Slávia Zákopčie. Podmienkou pre zapojenie sa do súťaže bolo zakúpenie a vymaľovanie súťažnej pohľadnice- maľovanky. O maľovanie prejavili záujem žiaci z celej školy vo veku od 7 do 18 rokov. Naši výtvarníci mali možnosť povoliť uzdu svojej fantázie pri výtvarnom spracovaní obrázkov a tak pod vedením pani učiteliek vytvorili pekné práce plné farebného stvárnenia a originality. Všetky práce boli zaslané  na hodnotenie porote, ktorá zo všetkých vymaľovaných pohľadníc vyberie tie najkrajšie. Ďakujeme všetkým žiakom za ich snahu a kreativitu.

              Mgr. Nezbedová

          • Oznam
            • Oznam

            • Riaditeľstvo  Špeciálnej materskej školy internátnej oznamuje rodičom, že prevádzka počas jarných prázdnin na základe záujmu o dochádzku detí do ŠMŠI ,bude v dňoch od 7.3.2022- do 11.3.2022  prerušená.

               

              Valaská 03.03.2022                                                                               

              Mgr. Iveta Setváková

                                                                                                                                 riaditeľka OUI Valaská