• Novinky

          • Vianočná akadémia
            • Vianočná akadémia

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná akadémia.

              Vianoce sú tou časťou roka, kedy sa vôkol nás všetkých šíri tá krásna, radostná a euforická atmosféra.
              Čas, keď sa ľudia k sebe snažia nájsť tú lepšiu cestičku. Je dobrou tradíciou na našej škole privítať tento predvianočný čas vianočnou akadémiou. Tá tohtoročná sa konala dňa 13. 12. 2022 v priestoroch školy. Už tradične sa konali aj vianočné tvorivé dielne, na ktorých si žiaci spolu s pozvanými rodinnými príslušníkmi zhotovili rôzne vianočné ozdoby, dokončili si upečené dobroty s použitím cukrárskych ozdôb a príjemne sa zohriali pri pití vianočného punču. Po tvorivých dielňach nasledoval krásny kultúrny program v podaní našich detí, ktorý začal výzdobou vianočného stromčeka vlastnoručne vyrobenými ozdobami a hrou na klavíri, v ktorej sa predstavil žiak 7. ročníka.
              Potom už nasledovali ďalšie vianočné vystúpenia, ktorými sa prelínala téma Vianoc. V programe našich žiakov nechýbali vinše, básne, spev, divadelné pásma, scénky a zimné tance. Záver programu patril, ako inak, piesni Tichá noc, ktorú sme si spoločne zaspievali, k účinkujúcim sa na našu veľkú radosť pripojili aj niektorí pozvaní hostia. Reakcie prítomných hostí nám dokázali, že naše predstavenie sa im páčilo a spríjemnilo im predvianočnú atmosféru.

              PZ OUI Valaská

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?.

              Žiaci Praktickej školy internátnej z Odborného učilišťa internátneho vo Valaskej sa aj tento rok zapojili do celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí o krabice od topánok?“ tento rok je to už 5. jubilejný ročník.

              Do krabice od topánok za toho niekedy zmestí veľa, a hlavne v predvianočný čas, keď sme aj my chceli potešiť seniorov na celom Slovensku, aby ich zahrialo pri srdiečku. Nie každý z nich má možnosť tráviť Vianoce so svojimi najbližšími.  A práve naplnená krabica od topánok im môže vyčariť úsmev na tvári a  zahriať ich pri srdiečku.

              Do pekne zabalenej  krabice sme s láskou vložili  niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, mäkké, voňavé a niečo zo srdiečka – vyrobili sme aj vianočné pozdravy, podarovali voňavé vankúšiky, či anjelika pre potešenie. Tešíme sa, že môžeme takýmto jednoduchým spôsobom pomôcť a potešiť seniorov, ktorí sa cítia osamelí. Veríme, že naše s láskou darované drobnosti a veci ich naozaj v tento vianočný čas potešia.

               

              Mgr. Erika Onisková

          • Riaditeľské voľno
            • Riaditeľské voľno

            • Dňa 09.12.2022(piatok)  riaditeľka Odborného učilišťa internátneho, Švermova 1, Valaská, v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 poskytuje

              riaditeľské voľno

              deťom Špeciálnej materskej školy internátnej, žiakom Špeciálnej základnej školy internátnej, Odborného učilišťa internátneho a Praktickej školy internátnej, so sídlom na adrese Švermova 1, 976 46  Valaská z organizačných dôvodov.

              Vo vyučovaní sa bude pokračovať v pondelok 12.12.2022. V čase voľna nebude v prevádzke ani ŠKD.

              Valaská, 30.11.2022

               

              Mgr. Iveta Setváková

              riaditeľka školy

          • Mikulášsky turnaj v stolnom tenise
            • Mikulášsky turnaj v stolnom tenise

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášsky turnaj v stolnom tenise.

              Dňa 06.12.2022 sa v našej telocvični uskutočnil Mikulášsky turnaj v stolnom tenise, na ktorom sa stretli žiaci druhého stupňa základnej školy, žiaci praktickej školy a odborného učilišťa. Zúčastnili sa ho tí, ktorí sa prihlásili a zároveň prešli výberom na hodinách telesnej a športovej výchovy. Všetci napokon mali z hry radosť a pri vyhodnotení obdržali vecné ceny a najlepší aj diplomy.

              Popoludní turnaj pokračoval za účasti rodičov žiakov, zamestnancov a priateľov školy.                    V adventnej atmosfére a pri vianočnom pohostení strávili príjemné chvíle v spoločnosti svojich detí.

              Všetkým športovcom blahoželáme, ďakujeme za predvedené výkony a veríme, že sa čo najskôr stretneme pri ďalšom športovom zápolení.

               

              Výsledky súťaže žiakov:

              Základná škola chlapci:     1. miesto: Viktor Horváth

                                                             2. miesto: Kristián Puška

                                                             3. miesto: David Puška

               

              Základná škola dievčatá:  1. miesto: Vanesa Bartošová

                                                             2. miesto: Michaela Bartošová

                                                             

              Praktická škola chlapci:     1. miesto: Marek Rusnák

                                                              2. miesto: Boris Baran

                                                              3. miesto: Tomáš Schreiner

               

              Praktická škola dievčatá:  1. miesto: Chanel Dányiová

                                                             2. miesto: Terezka Turčinová

               

              Odborné učilište chlapci:  1. miesto: Ladislav Gubčo

                                                             2. miesto: Juraj Goroly

                                                             3. miesto: Patrik Nikel

               

              Odborné učilište chlapci:  1. miesto: Karina Krausová

                                                             2. miesto: Veronika Pepichová

                                                             3. miesto: Sofia Pokošová

               

              Mgr. Andrej  Smékal

              učiteľ TSV 

          • Mikuláš v škole
            • Mikuláš v škole

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš v škole .

              Dňa 6. decembra prišla do našej školy vzácna návšteva. Sv. Mikuláš so sprievodom – anjelikom a čertiskom. Napätie a očakávania boli veľké. Všetko dobre dopadlo. Čert si nikoho nevzal do vreca, anjelik všetkých ochránil a Mikuláš rozdal všetkým sladké balíčky.

            • Prednáška "Boj proti drogám"

            • 6. decembra sme  nezabudli na prevenciu drogových závislostí. Pracovníčka RUVZ sa svojou činnosťou snažila žiakom školy priblížiť riziká, ktoré zo sebou užívanie legálnych a nelegálnych drog prináša a aký majú vplyv na ich zdravie a ďalšie fungovanie v živote. Mladí ľudia chcú vyskúšať všetko, pričom dôsledky sú pre nich až druhoradé. Nevedomosť a neinformovanosť o drogách môžu viesť k závislosti, čo je cesta, z ktorej sa dá už ťažko vrátiť späť. Preto je dôležitá prevencia, lebo len informovaní a diskutovaním o tomto probléme vieme predísť neželanému správaniu u mladých ľudí. Pomocou špeciálnych edukačných pomôcok si žiaci mohli zážitkovou formou vyskúšať stav opitosti a jeho riziká. 

          • Deň boja proti AIDS
            • Deň boja proti AIDS

            • 1. decembra sme si pripomenuli Deň boja proti AIDS. Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorú s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Nosením červených stužiek sme chceli podporiť ľudí chorých na toto ochorenie.

          • Brezno v čase adventu
            • Brezno v čase adventu

            • Rozsvietením vianočného stromčeka a zapálením prvej adventnej sviečky na adventom venci sa začal advent. Čas, v ktorom sa námestia premenia na sviatočné a ligotavé miesta plné tradičných vianočných ozdôb, dekorácií, miestnych špecialít a zaujímavých predvianočných aktivít. V tomto čase sme sa so žiakmi ŠZŠI vybrali aj my do vianočne naladeného mesta Brezna. Našou prvou zastávkou bola mestská knižnica, kde nás milá pani knihovníčka previedla pomedzi regály plné zaujímavých kníh, porozprávala deťom o pravidlách výpožičky kníh, o správnom zaobchádzaní s nimi a všetkých pozvala na zážitkové čítanie, ktoré bude v decembri. Potom naše kroky smerovali k symbolu a dominante mesta, k mestskej veži, ktorá je po rekonštrukcii sprístupnená verejnosti. Žiaci sa dozvedeli o histórii veže, pripomenuli sme si mená zvonov, oboznámili sme sa so zameraním expozície vo veži. A keďže hneď pri veži je krásny adventný veniec porozprávala nám p. uč. Kučerová o tom, ako sa zdobí, v akom poradí sa zapaľujú adventné sviece a tiež, že  obdobne ako adventný kalendár slúži adventný veniec na symbolické odpočítavanie času do Vianoc. Ako posledné sme navštívili múzeum kde sme si pozreli veľmi pekné výtvarné práce žiakov z okolitých základných škôl, urobili sme si niekoľko vydarených fotografií a zakúpili si malé suveníry na pamiatku. Takto príjemne vo vianočnej nálade sme prežili jeden deň v meste Brezno.

              Mgr. Nezbedová