• Novinky

          • Oznamy
            • Oznamy

            • Dňa 22.12.2023 (piatok)  riaditeľka Odborného učilišťa internátneho, Švermova 1, Valaská, v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 poskytuje

              riaditeľské voľno

              deťom Špeciálnej materskej školy internátnej, žiakom Špeciálnej základnej školy internátnej, Odborného učilišťa internátneho a Praktickej školy internátnej, so sídlom na adrese Švermova 1, 976 46  Valaská  z prevádzkových dôvodov.

              V čase voľna nebude v prevádzke ani ŠKD. Vyučovanie končí 21.12.2023 o 11:30 hod. Vo vyučovaní sa bude pokračovať v pondelok 8.1.2024. Žiaci ubytovaní v školskom internáte nastupujú v nedeľu 7.1.2024 obvyklým spôsobom. 

          • Láskavosť cez sladkosť - Bábovková výzva
            • Láskavosť cez sladkosť - Bábovková výzva

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Láskavosť cez sladkosť - Bábovková výzva.

              Láskavosť cez sladkosť“  – takto znie poďakovanie všetkým tým, ktorí pomáhajú ľuďom pri záchrane ich životov. Výzvu odštartovala pekárka Katka z reality show Pečie celé Slovensko. Aj my žiaci Praktickej  školy  z Odborného učilištia internátneho  vo Valaskej sme chceli takýmto pracovníkom poďakovať za ich prácu, poslanie a rýchle nasadenie.  Sladkú bábovku sme boli odovzdať  hasičom  v Hasičskom a záchrannom zbore v Brezne, záchranárom zo Záchrannej zdravotnej služby v Brezne a pracovníkom Špecializovaného zariadenia Tereza v Hronci, ktorým  sme  upiekli  sladkú, voňavú bábovku a ešte teplú sme ju boli odovzdať v ich pracoviskách. Boli sme radi, že ich naše sladké prekvapenie  potešilo a prinieslo im radosť a že sme im takýmto spôsobom mohli vyjadriť vďaku za ich prácu. Všade boli veľmi milí, dozvedeli sme sa čosi viac o ich práci,  na vlastné oči sme mohli vidieť z blízka ich záchranársku techniku,  hasičské autá, sanitky, ktoré samozrejme naši žiaci obdivujú ako aj samotnú prácu hasičov a záchranárov.  Ani my sme neodišli naprázdno, odniesli sme si malé darčeky, sladkosti  a odchádzali  sme s dobrým pocitom, že sme mohli v predvianočnom čase,  aj my, žiaci so zdravotným znevýhodnením obdarovať a potešiť niekoho. Veď my sami dostávame neustále pomoc od druhých. Nech sa výzva šíri ďalej a nech si ľudia navzájom pomáhajú  a  sú k sebe milí.  

              Mgr. Erika Onisková  

          • Návšteva špecializovaného zariadenia TEREZA
            • Návšteva špecializovaného zariadenia TEREZA

            • Dňa 13.decembra sme so žiakmi B variantov ŠZŠI navštívili špecializačné zariadenie Tereza v Hronci. Pri príležitosti blížiacich sa vianočných sviatkov sme ich prišli potešiť vianočnými pesničkami, tancom i rozprávkou Túlavé topánky. Odmenou nám bol potlesk i občerstvenie, za ktoré veľmi pekne ďakujeme.
              Celému kolektívu špecializovaného zariadenia TEREZA a ich klientom prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov, veľa zdravia, šťastia a úspechov v novom roku 2024.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok
            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

              Žiaci Praktickej školy internátnej z Odborného učilišťa internátneho vo Valaskej sa aj tento rok zapojili do celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do  krabice od topánok?“ tento rok je to už 6. ročník.

              Do takej obyčajnej krabice od topánok sa toho niekedy zmestí veľa. Síce sú to drobnosti, no práve tie dokážu potešiť seniorov z celého Slovensku, ktorí žijú v zariadeniach pre seniorov a v domovoch sociálnej starostlivosti. Takéto veci, darované s láskou, by  ich mali zahriať pri srdiečku a potešiť. Nie každý z nich má možnosť tráviť Vianoce v kruhu svojej rodiny, so svojimi najbližšími.  A práve takto naplnená krabica od topánok im môže vyčariť úsmev na tvári  a zahriať ich aspoň trochu pri srdiečku.

              Vlastnoručne sme zabalili  krabice,  do ktorých  sme s láskou vložili  niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, mäkké, voňavé a niečo zo srdiečka - vyrobili sme  vianočné pozdravy, podarovali voňavé vankúšiky, či anjelika pre potešenie. Tešíme sa, že môžeme takýmto spôsobom pomôcť a potešiť seniorov, ktorí sa cítia osamelí. Veríme, že naše s láskou darované drobnosti a veci ich naozaj v tento vianočný čas potešia.

              Mgr. Erika Onisková

          • Zbierka pre Tuláčika
            • Zbierka pre Tuláčika

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zbierka pre Tuláčika.

              V čase Adventu si žiaci Praktickej školy spomenuli na našich štvrnohých priateľov z útulku Tulačík v Brezne. Zorganizovali zbierku po celej škole. Žiaci nazhromaždili rôzne deky, koberčeky krmivo a mnoho ďalších potrebných vecí, aby sa zvieratkám lepšie znášala zima. Keď naplnili pripravené vrecia odviezli ich za pomoci pána školsníka do útulku v Brezne. Dúfame, že aspoň malou troškou prispejeme ku krajšiemu prežitiu Vianočných sviatkov našich štvornohých priateľov.  

          • 2. adventná nedeľa
            • 2. adventná nedeľa

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album 2. adventná nedeľa.

              „Na adventnom venci prvá sviečka sa zapaľuje,
              príchod najkrajšieho obdobia v roku oznamuje .

              Keď už druhá svieti,
              nevedia sa dočkať deti.

              Tretí týždeň sa tretia mihoce,
              o chvíľu tu máme Vianoce.

              Poslednú adventnú nedeľu na adventnom venci

              všetky štyri svietia,
              tak na Vianoce,

              všetci budeme mať dar Božie Dieťa.“

               

              V druhú adventnú nedeľu, 10. decembra 2023 sedemnásť žiakov našej školy prinieslo svojím vystúpením posolstvo Adventu; na Námestie 1. mája vo Valaskej.

              V úvode programu žiaci zatancovali tanec trblietavých zimných vločiek, po ňom nasledovalo krátke pásmo rozhovoru štyroch sviec na adventnom venci. Slovami piesne Mira Jaroša žiaci sprostredkovali úprimné prianie nás všetkých, ktoré je tak nesmierne dôležité pre aktuálny čas:
               

              „Nech sme k sebe dobrí,

              Nech svet lásku nájde - také prianie mám.“


              Záverečnú báseň Advent od Jozefa Porubčana predniesol žiak 6. ročníka David Puška, po ktorej rozsvietil druhú sviecu na adventnom venci v obci Valaská.

               

              Ďakujeme Vám všetkým, ktorí ste si našli chvíľu a prišli medzi nás, spoločne prežiť neopakovateľný okamih zapálenia druhej adventnej sviece. Prajeme Vám pokojný čas Adventu! Nestrácajte vieru, nádej, lásku a bedlivo si chráňte pokoj vo svojich srdciach i rodinách!

              Ďakujeme všetkým, ktorí ochutnali punč a podporili žiakov z OUI Valaská. Poďakovanie patrí aj kolegyniam  pani Dorkovej, Nezbedovej, Oniskovej, ktoré sa postarali o prípravu punču a koláčikov. 

               

              Pokojné sviatky prajú

              Judita Miklošová a Janka Kučerová 

               

               

          • Mikuláš 2023
            • Mikuláš 2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš 2023.

              6.12.2023 sme si pripomenuli sviatok Mikuláša. Je len málo dní, na ktorých príchod deti čakajú tak, ako na Mikuláša. Aká by to bola škola, ktorú by Mikuláš obišiel? Aj do našej školy zavítala trojica, bez ktorej by Deň sv. Mikuláša nebol tým, čím je. Mikuláša, anielika a čertiska očakávalo najviac deti na prvom stupni. Veru, veru, radosť striedal strach. Tí, ktorí boli dobrí sa, samozrejme, nemali čoho obávať. A tí, ktorí boli neposlušní, čertovi sľubovali všetko možné. Aj slzičky sa kotúľali dole líčkom. Všetko sa na dobré obrátilo, Mikuláš bol štedrý, každému porozdával darčeky. Deti mu zaspievali, zatancovali a potom sa Mikuláš pobral k starším.

          • Zo školy do života
            • Zo školy do života

            • 4.12.2023 sa žiaci Odborného učilišťa vo Valaskej stretli s pracovníčkami "Alternatívy" - tranzitného programu zo školy do života. Pracovníčky žiakom poskytli informácie o tom, ako im vedia pomôcť pri zaradení sa do pracovného života. Žiaci spoznali príbehy  žiakov, ktorý sa úspešne umiestnili na trhu práce.