• Novinky

          • Triedenie odpadu
            • Triedenie odpadu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Triedenie odpadu.

              Triedenie odpadu je efektívny spôsob, ako urobiť niečo dobré pre naše životné prostredie a prírodu. Recyklácia materiálov je zásadným krokom k udržateľnejšej budúcnosti, pretože zdroje na našej planéte nie sú neobmedzené. Ľudstvo každý rok vygeneruje obrovské množstvo rôznorodého odpadu, ktorý má negatívny vplyv na všetko okolo nás. Na našej škole už druhý rok triedime odpad do recyklačných košov. Preto sme si znovu s centrom environmentálnej výchovy Kosit online vypočuli prednášku o triedení odpadu. Zaujímavým obsahom a pomocou interaktívnych prvkov sme si zopakovali o dôležitosti triedenia odpadu. Po absolvovaní prednášky  sme si všetci spoločne s pani Brzovou  urobili kvíz o tom čo sme sa všetko dozvedeli o triedení odpadu.

                                                                                                                                             Mgr. Bartáková, koordinátor ENV

          • Zahrajme sa spoločne
            • Zahrajme sa spoločne

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zahrajme sa spoločne.

              Hry sú neoddeliteľnou súčasťou života detí, ale aj mnohých dospelých. Do kategórie hier, ktoré sú taktiež nesmrteľné a stmeľujú rodiny či iné kolektívy, patria spoločenské hry. Sú to hry pre každú príležitosť, poväčšine stolové hry, ktoré majú rôzne ciele, avšak ich úlohou je pobaviť hráčov ale aj niečo sa naučiť. Človeče, nehnevaj sa, je asi najznámejšia zo spoločenských hier a takisto dosť obľúbenou hrou medzi deťmi. Spoločne sme si túto hru  zahrali vo dvojiciach  a skúšali sme svoju šťastenu. Niektorým žiakom sa v tejto hre darilo viacej, iným zas menej. Našli sa však aj odvážlivci, ktorí si medzi sebou zahrali hru dámu. Najšikovnejších sme potom nakoniec odmenili. Žiakom sa táto aktivita veľmi páčila a zhodli sa, že by si to znovu zopakovali.

                                                                                                         Ing. Miroslav Čontofalský

          • Úžasná atmosféra na ME v Osrblí
            • Úžasná atmosféra na ME v Osrblí

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Úžasná atmosféra na ME v Osrblí.

              Žiaci ŠZŠI Valaská mali možnosť zúčastniť sa pretekov na ME v biatlone, ktorých dejiskom bola už niekoľký krát  malebná dedinka Osrblie. Ihneď po príchode do biatlonového areálu žiakov zaujali televízne kamery, fotografi a hlavne športovci, ktorí reprezentovali svoju krajinu. Všetci sa veľmi tešili na preteky, ktoré mnohí z nich videli prvý raz naživo a užívali si svoje miesta na tribúne. No a samozrejme fandili, fandili a fandili. Po ukončení pretekov sa presunuli do fanzóny, kde si skúsili streľbu z laserových zbraní do terča. A vyplatilo sa. Ich snaha bola odmenená suvenírmi priamo z ME v podobe zimnej čiapky. Počasie nám prialo a deň sa všetkým veľmi páčil. Po ukončení pretekov si žiaci dopriali malé občerstvenie a plní dojmov sa vrátili domov.

                                                                                                                                                                      Mgr. Nezbedová

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň otvorených dverí.

              Dňa 23.1.2024 sa otvorili brány školy pre verejnosť. Privítali sme žiakov zo špeciálnych základných škôl zo širokého okolia. Učitelia a majstri OUI Valaská pripravili pre žiakov a návštevníkov zaujímavé aktivity súvisiace s s odbornou prípravou.  Návštevníci sa mohli zúčastniť otvorených hodín a vyskúšať si činnosti z praktického vyučovania. U murárov  chlapci skúšali murovanie priečky, skladanie komína. V odbore obchodná prevádzka - príprava, predaj a skladovanie tovaru si záujemcovia vyrobili darčekové tašky. V kuchárskom odbore sa záujemcovia zapojili do výroby palaciniek. Po prehliadke školy všetkých zúčastnených čakalo občerstvenie v školskej cvičnej kuchynke. 

              Dňom otvorených dverí sme chceli žiakom ukázať možnosti štúdia na našej škole. Umožnili sme im vyskúšať si rôzne profesie, aby sa vedeli lepšie rozhodnúť pri výbere budúceho povolania. 

          • Výstava Horehronského múzea v Brezne
            • Výstava Horehronského múzea v Brezne

            • Dňa 17. januára sme so žiakmi 1. - 9. roč. ŠZŠI Valaská navštívili Horehronské múzeum v Brezne, kde aktuálne prebieha podujatie Výstava 100 rokov Bystrianskej jaskyne. Výstava je venovaná 100. výročiu objavenia Bystrianskej jaskyni. Žiaci mali možnosť sa dozvedieť zábavnou a pútavou formou čo najviac informácií o Bystrianskej jaskyni, jaskyniarstvu a životu v najväčšej jaskyni na Horehroní. Kolektív múzea pripravil pre žiakov zaujímavé zážitkové podujatie o živote, zvukoch a vôňach v jaskyni s názvom So svetlom do jaskyne. Našich žiakov veľmi zaujala tvorivá dielňa zameraná na poodhalenie tajomstva života netopierov v jaskyni Tajuplné netopiere. Súčasťou výstavy bola aj spomienka na najkrajšie sviatky roka s názvom Vianoce maľované
              na skle - výstava a prezentácia vianočných ozdôb zo zbierok Horehronského múzea a fúkaných sklenených ozdôb slovenského výrobcu OKRASA ČADCA. Exkurzia do Horehronského múzea v Brezne bola veľkým prínosom pre žiakov, pretože sa dozvedeli niečo nové, získali zaujímavé poznatky a informácie či už o Speológii na Horehroní, ale aj o ručnom zhotovovaní a výrobe nádherných fúkaných sklených vianočných ozdôb. V mene našich žiakov vyslovujeme veľké ĎAKUJEME všetkým zamestnancom Horehronského
              múzea v Brezne za veľmi vydarené tvorivé dopoludnie!

              Vo Valaskej, dňa 18. januára 2024 Mgr. Danka Dorková

          • Vianočné trhy v obci
            • Vianočné trhy v obci

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné trhy v obci.

              Darček pre všetkých Vianoce. Najkrajšie sviatky v roku. Práve v tomto období sa máme možnosť zastaviť, popremýšľať, potešiť sa a obdarovať navzájom. Žiaci našej školy obdarovali svojich rodičov a bývalých zamestnancov milým darčekom v podobe vianočného vystúpenia, ktoré si pripravili pod vedením svojich učiteľov. Vystúpili aj na vianočných trhoch v obci a prispeli k vianočnej atmosfére. Na Vianoce je všetko krásne, v srdciach ľudí zastal čas, vianočná sviečka nevyhasne, kým bude láska v každom z nás,“ aj tieto slová zazneli v rozprávke, ktorú sme pre vás s láskou pripravili.