• Novinky

          • Súťaž v prednese poézie a prózy - školské kolo
            • Súťaž v prednese poézie a prózy - školské kolo

            •                

              Uprostred čistinky sedia muži ticho.

              Nesmelá dievčina hľadí na nich z kríkov.

              V očiach má otázky: „Čo mám robiť teraz?

              Macocha jahody kázala mi zbierať. “

              Uprostred čistinky sedia muži ticho.

              Nesmelá dievčina hľadí na nich z kríkov.

              V očiach má otázky: „Čo mám robiť teraz?

              Macocha jahody kázala mi zbierať. “

               

              Aj túto báseň sme mohli počuť 30.marca 2023 na školskom kole v prednese poézie a prózy.  

              Žiaci 1. -9. ročníka ŠZŠI a PŠI, najlepší recitátori našej školy sa nám postarali o pekný umelecký zážitok. Súťažilo 25 žiakov, ktorí sa na svoj prednes zodpovedne pripravovali pod vedením svojich učiteľov. Súťaž sme začali jednoduchými cvičeniami, ktoré nám pomohli precvičiť jazýček a zbaviť sa trémy.

              Výkony žiakov hodnotila porota v zložení: predseda poroty, zástupkyňa školy Mgr. Milena Fábryová a členovia poroty, pani učiteľky Bc. Zuzana Pribylová a Mgr. Eva Haviarová. Všetci súťažiaci nás veľmi milo prekvapili. Za svoju odvahu a šikovnosť boli ocenení potleskom a odmenení diplomom a peknými cenami. Porota nakoniec rozhodla nasledovne:

              1. kategória – žiaci 1. stupňa

              1. miesto: Mário Bartoš, 3. ročník

              2. miesto: Martina Oláhová, 4. ročník

              3. miesto: Lea Ryšianová, 2. ročník

               

              2. kategória – žiaci B variantu

              1. miesto: Adam Buček, B 1

              2. miesto: Dávid Farkaš, B 2

              3. miesto: Simona Tkáčiková, B 3

               

              3. kategória – žiaci 2. Stupňa

              1. miesto: Veronika Ferková, 7. A

              2. miesto: Marek Farkaš, 8. Ročník

              3. miesto: Nikolas Baran, 6.ročník

               

              Všetkým srdečne gratulujeme a prajeme veľa školských úspechov!

              Mgr. Gonosová Zuzana

              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

               

          • MAREC – MESIAC KNIHY
            • MAREC – MESIAC KNIHY

            • Marec sa už roky spája s mesiacom knihy. A tak je to aj v našej škole. Pre žiakov sme pripravili zaujímavé aktivity s cieľom rozvíjať čítanie s porozumením, podporiť vzťah ku knihám zážitkovou formou a niečo nové sa naučiť.

              Žiaci 1.stupňa a B. variantov zistili, že s kamarátmi je ich život veselší. Čítali si krátke rozprávky o Danke a Janke, ktoré boli obohatené o rôzne úlohy na upevnenie kamarátstva medzi deťmi. Aktívne počúvali, odpovedali na otázky týkajúce sa textu, kreslili.

              Pre žiakov 2.stupňa bola pripravená pútavá prezentácia „Z rozprávky do rozprávky“ s pestrými úlohami a aktivitami. Žiaci sa aktívne zapájali a získané vedomosti využili pri tvorbe päťveršovej básne s názvom Rozprávka.

              Verím, že sa žiakom tvorivé hodiny páčili a kniha bude ich dobrý kamarát.

               

          • Svet peňazí
            • Svet peňazí

            • Finančná gramotnosť je veľmi často skloňované slovo. Stáva sa základným pilierom nášho vzdelávacieho systému. Gramotnosť je odrazovým mostíkom, bez ktorého sa v živote nemožno hýbať vpred. Neprejde jediný deň, kedy by sme sa zaobišli bez peňazí, či sa nám to páči alebo nie. Preto je veľmi dôležité naučiť deti efektívne hospodáriť s financiami. Aj my, v OUI Valaská, začleňujeme finančné vzdelávania do výchovno-vzdelávacieho procesu. Tento rok sme boli súčasťou medzinárodnej kampane Global Money Week 2023, ktorej úlohou je zvýšiť povedomie o dôležitosti finančného vzdelávania. V rámci kampane sme realizovali niekoľko aktivít. Žiaci prvého stupňa mali možnosť vzhliadnuť nahrávku „Permoníčkovia v krajine euríčok a centíkov“ v ktorej sa dozvedeli, prečo je dôležité sporiť. Po vzhliadnutí prezentácie sme so žiakmi diskutovali o sporení a nakoniec si žiaci nakreslili, čo by si oni za nasporené peniažky chceli kúpiť. Sporiť je veľmi ťažké pre ľudí v akomkoľvek veku. Preto je dôležité, aby deti v tomto veku pochopili, že ak niečo skutočne chcú, musia si na to počkať a ušetriť peniaze. Úlohou žiakov druhého stupňa bolo vymyslieť reklamu. Žiaci popustili uzdu svojej fantázii a vymysleli rôzne reklamy, v ktorej si nakoniec aj zahrali. Tiež sa dozvedeli aký má vplyv na nich reklama a že musia byť zodpovední pri finančných rozhodnutiach a nepodľahnúť „lákavým“ ponukám. Žiaci PŠI sa zúčastnili interaktívnej prednášky. Cieľom prednášky bolo ukázať žiakom ako majú rozpoznať falošné peniaze, ako majú manipulovať s eurami a platobnými kartami. Toto zážitkové vzdelávanie prispelo k teoretickým aj praktickým skúsenostiam žiakov. V rámci vyučovacieho procesu sa určite znova vrátime k podobným témam, aby sme tak žiakom priblížili svet peňazí.

              Ing. Kuňáková

              koordinátor finančnej gramotnosti

          • OZNAM
            • OZNAM

            • Vážení rodičia,
              pozývame Vás na rodičovské združenie formou individuálnych pohovorov. Tešíme sa na Vás v pondelok 27. 3. 2023 o 14:00 hod, v triedach ŠZŠI . 

              Mgr Iveta Setváková
              riaditeľka školy

          • Oznam k dotácii na stravu
            • Oznam k dotácii na stravu

            • Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na  uvedenom tlačive (návratka),  ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: Školská jedáleň –pri Odbornom učilišti internátnom vo Valaskej, Švermova 1,976 46 Valaskáa to najneskôr v termíne do 31.03.2023. V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov.

              V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravuaž kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

              • Návratka

               

              Mgr. Iveta Setváková

              riaditeľka školy

               

          • Čitateľský oriešok 9
            • Čitateľský oriešok 9

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský oriešok 9.

              So žiakmi druhého až deviateho ročníka ŠZŠI sme sa aj tento rok zapojili do súťaže Čitateľský oriešok 9. Čítali sme pútavé príbehy a následne odpovedali na kontrolné otázky, či prečítanému textu aj rozumieme. Tým sa však zábava na vyučovaní nekončila. Dva prečítané príbehy sme pomocou svojej fantázie a výtvarných zručností premenili do podoby jedného jediného výkresu a zaslali do súťaže.

              Výtvarným prácam a jej autorom držíme palce a prajeme veľa úspechov. Ak budú mať šťastie a odborná komisia ich vyberie do finále súťažia o atraktívne ceny.

              Mgr. Gonosová Zuzana

              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

               

          • Stretnutie rodičov detí s PAS
            • Stretnutie rodičov detí s PAS

            • Stretnutie rodičov detí s PAS na pôde Špeciálnej základnej školy internátnej

              MÁTE SI ČO POVEDAŤ,

               MÁME VÁM ČO PONÚKNUŤ. “​​​

              V dňoch 27.2. a 28.2.2023 sa v priestoroch našej školy konalo prvé skupinové stretnutie rodičov s deťmi s poruchou austistického spektra. Rodičia mali možnosť spoznať ľudí s podobnými problémami a nadviazať priateľstvá. Cieľom stretnutia bolo povzbudiť rodičov v ich neľahkej situácií, zdieľať svoje starosti a skúsenosti s inými rodičmi, ktorí vychovávajú a starajú sa o dieťa s PAS a predstaviť možnosti spolupráce na pôde našej školy.

              Zatiaľ čo si rodičia vymieňali dôležité informácie, deti strávili čas v spoločnosti zvieratiek, oddýchli si v miestnosti Snoezelen, zahrali sa so stavebnicami. V mesiaci  máj by sme chceli znovu vytvoriť priestor pre všetkých rodičov autistických detí, kde si môžu rodičia odovzdať svoje skúsenosti, čo u nich doma funguje a ako pracujú so svojim dieťaťom.

              Dovoľte nám, pozvať Vás na nové stretnutie, ktoré sa bude znovu konať na pôde našej školy.