• Novinky

          • Medzinárodná súťaž
            • Medzinárodná súťaž

            • Počas celého školského roku sa naši žiaci zapájali do rôznych súťaží. Jednou z nich bola aj medzinárodná súťaž ,,Tvoríme vlastnú knihu". Formou bola ilustrovaná kniha s maximálnym rozsahom 10 strán. Téma tohto ročníka bola: Tajomstvo knižnice – večer, keď sa zhasne a za posledným návštevníkom sa zavrú dvere. Ilustrácie do knihy žiaci vlastnoručne kreslili ľubovoľnou technikou. Žiaci 7. A triedy vytvorili veľmi peknú knihu, ktorá vyhrala celoslovenské kolo. Táto kniha postúpila do medzinárodnej súťaže do Českej republiky kde získala  veľmi pekné 2. miesto. Týmto chcem zapojenej triede pogratulovať a popriať im do budúcnosti veľa zaujímavých inšpirácií k ďalšej tvorbe.

                                                                                                                                                  Mgr. Bartáková M.

               

          • Záverečné skúšky 2023
            • Záverečné skúšky 2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Záverečné skúšky 2023.

              Dňa 20.6. 2023 zažili naši tretiaci svoj veľký deň. Prvá veľká skúška v živote, ktorá preverila ich vedomosti, zručnosti a psychickú odolnosť. Ráno o siedmej hodine pani riaditeľka slávnostne otvorila záverečné skúšky. Potom sa žiaci odobrali na praktickú časť, kde ukázali svoje praktické zručnosti vo svojom odbore. Po praktickej časti a prestávke nasledovala obávaná teória. Napriek úvodným obavám žiaci zvládli teoretickú časť výborne a spoločne si vydýchli. Po poďakovaní učiteľom a rodičom sme posledné chvíle strávili pri spoločnom slávnostnom obede spolu s učiteľmi a rodičmi. Posledné spoločné chvíle boli radostné, ale zároveň aj smutné. Lúčili sme sa ale niekde v kútiku aj tešili na nový život a slobodu mimo školy. Dúfame, že škola bude tým miestom, na ktoré budú tretiaci radi spomínať. Našim "dospelákom" prajeme do života veľa šťastia a čo najmenej nepríjemných životných skúseností. Voľte priamu cestu, prekážky zdolávajte, nevzdávajte  sa svojich ideálov, bojujte za ne. 

               

          • Prekvapenie na praxi
            • Prekvapenie na praxi

            • Kde sa vzala, tam sa vzdala,

              na stolíku torta stála...

               

              Žiakov I.B. na praxi v školskej jedálni pri ZŠ Valaská čakalo vo štvrtok veľké prekvapenie. Tety kuchárky spolu s vedúcou Zdenkou prekvapili prvákov krásnou tortou a veľkou varechou. Začalo prijímanie do stavu kuchárskeho. Hlavná pani kuchárka ich pokrstila varechou a potom nasledovala sladká odmena v podobe chutného zákusku.

              Naša škola sa chce v mene žiakov veľmi pekne poďakovať nielen za krstiny, ale aj výbornú spoluprácu so školskou jedálňou. Teší nás, keď môžeme spolupracovať s ľuďmi s veľkým srdcom, ktorí s nesmiernou láskou a trpezlivosťou zapracúvajú žiakov do kuchárskej profesie.  Sme radi, že „naše“ deti sú v dobrých rukách.

              Ing. Martina Turňová

          • Vytúžený výlet
            • Vytúžený výlet

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vytúžený výlet.

              V utorok 13.6.2023 žiaci ŠZŠI a PŠI so svojimi učiteľmi navštívili skanzen Pribylina, Liptovský Hrádok a Jánsku dolinu v rámci koncoročného výletu. Autobusom sa viezlo 25 žiakov a 5 vyučujúcich v dobrej nálade a s veľkým očakávaním čo ich na výlete čaká. V Pribyline sa nás ujala p. sprievodkyňa, ktorá nás oboznámila so životom remeselníkov, obohatené o praktické aktivity pre žiakov. Vyskúšali si kovanie podkovy, česanie ovčej vlny, plietli si svojho Guľka Bombuľka. Potom sme navštívili Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku kde sa dozvedeli o výrobe modrotlače. Tiež si osobne skúsili tlačenie modrotlače na látku. Po obednej prestávke sme sa presunuli vláčikom do múzea železnice, kde im porozprávali o historických vláčikoch. Nakoniec sme navštívili Mini Slovensko v Liptovskom Jáne. Tu si žiaci pozreli modely slovenských hradov a zámkov, nadchli sa pohľadom na vláčiky, ktoré  premávali v areáli múzea. Na záver si zakúpili zmrzlinu a drobné upomienkové predmety pre svojich najbližších. Výlet sa všetkým veľmi páčil, počasie nám prialo.

               

                                                                                                             Mgr. Nezbedová

          • Stužková v PŠI
            • Stužková v PŠI

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stužková v PŠI.

              Terezkin sen

              „Navždy sa zachová v pamäti stužková

              keď si sa nesmelo,

              choval tak dospelo...“ (ELÁN)

               

              Na začiatku stálo želanie, sen, ktorého hĺbku a šírku si ešte nikto ani len nevedel predstaviť. Ten sen patril „malej“ Terezke, ktorá ho v sebe nosila počas celého štúdia. Snívala sen o rozprávkovom plese, na ktorom by pretancovala celú noc.

              A sen sa 8. júna 2023 naplnil. V Praktickej škole internátnej vo Valaskej sa konala STUŽKOVÁ SLÁVNOSŤ.

              Poďakovanie za splnenie sna patrí najmä triednej učiteľke Ing. Mgr. Martine Štulrajterovej, bez ktorej intenzívneho úsilia by takáto krásna udalosť neobohatila srdcia a duše „malej“ Terezky a jej spolužiakov, učiteľov a rodičov.

              Stužková slávnosť začala rodičovským a učiteľským tancom, pokračovala odovzdávaním stužiek, žiackym programom a  slávnostnou večerou, po ktorej nasledoval dlhý tanečný večer.

              Energickú tancovačku dokázalo prerušiť iba čítanie častušiek a rozbíjanie džbána. Veselá zábava potom vládla rodičom, žiakom a učiteľom ďalej. A najväčšou tanečnicou na stužkovej bola „malá“ Terezka, meniaca sa na princeznú.

              Pre absolventov, ich spolužiakov a rodičov to bol jedinečný zážitok, o čom svedčili aj slzy v očiach rodičov.

              Na začiatku bol Terezkin sen, vďaka svojej sile, rozkvitol do historicky prvej stužkovej slávnosti v  Praktickej škole.

              Všetkým absolventom naša škola praje, aby v živote zužitkovali vedomosti a zručnosti, nadobudnuté počas štúdia a aby sa im splnili všetky ich sny, nádeje a túžby.

               

          • Husľový kľúčik
            • Husľový kľúčik

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Husľový kľúčik.

              Hudba a spev tvoria snáď najsilnejší a najrozšírenejší dorozumievací prostriedok medzi všetkými, ktorí ju vnímajú nielen zmyslami, ale aj srdcom. Spev pripravuje pôdu pre vzájomné porozumenie a hľadanie krásy ducha.

              V tomto duchu sa niesla aj tohtoročná spevácka súťaž, ktorú už tradične organizuje Spojená škola Dolinského 1 v Bratislave. A tak opäť, po 4 rokoch, mali možnosť 2 žiaci  ŠZŠI Valaská reprezentovať našu školu 7. júna 2023  na XI. ročníku celoslovenskej speváckej súťaže pre zdravotne znevýhodnené deti "Husľový kľúčik". Je to jedinečná súťaž, ktorá dáva príležitosť mladým ľuďom zviditeľniť sa svojím speváckym talentom medzi širokým publikom, pod dohľadom odbornej poroty zloženej z radov známych umelcov. Tento rok si na spevácke výkony súťažiacich posvietila porota v zložení Norbert Meszároš, Ján Berky Mrenica, Denis Lacho. Všetky deti, ktoré sa starostlivo pripravovali, aby podali čo najlepšie výkony, prežívali tak nielen radosť ale cítili aj velikánsku trému. Aj naši dvaja speváci Ľudko Oláh a Matúško Mútňan mali v silnej konkurencii tohtoročnej súťaže čo robiť, aby sa im neroztriasli kolená. Ale ustáli to. Predviedli sa svojimi piesňami v kategórii starších žiakov a žiakov s autizmom. Bola to pre nich nová skúsenosť, pretože ešte na podobnej súťaži neboli. Aj keď sa im nepodarilo získať popredné umiestnenia, odniesli si z Bratislavy krásne zážitky a nové priateľstvá. Veď o rok sa im to možno podarí!

              Mgr. Nezbedová

            • Hore Hronom, dolu Hronom

            • Počas celého školského roku sa naši žiaci zúčastňovali rôznych výtvarných súťaží. Jednou z nich bola aj celoslovenská literárno - výtvarná súťaž ,,Hore Hronom, dolu Hronom˝ kde žiaci mali za úlohu stvárniť svojimi vlastnými očami život detí v okolí rieky Hron. Žiaci  vytvorili pár pekných výtvarných diel, ktoré boli zaslané do súťaže. Dňa 8.6.2023 sa naša žiačka Natália Petrová zúčastnila vyhodnotenia tejto súťaže a plná zaujímavých zážitkov si doniesla veľmi pekné 3. miesto. Natálke k tomuto miestu gratulujeme a prajeme jej veľa ďalších tvorivých nápadov.

                                                                                                               Mgr. Bartáková

          • Vyhodnotenie projektu čerstvé hlavičky
            • Vyhodnotenie projektu čerstvé hlavičky

            • Keď snaha prinesie ovocie


              Projekt Čerstvé hlavičky je pilotným projektom obchodného reťazca Kaufland v oblasti zdravej výživy pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Projekt je určený pre všetky základné a materské školy na Slovensku, ktoré môžu súťažiť o týždenné dodávky ovocia a zeleniny počas celého nasledujúceho školského roka. Do tohtoročného, už 5. ročníka, sme sa prihlásili aj my. Rozbehli sme „kampaň“ za hlasovanie pre našu školu a myšlienka zdravej súťaživosti sa naplnila až po okraj. Do posledných chvíľ sme bojovali a zároveň s napätím sledovali preteky o hlasy s naším najsilnejším „súperom“ - ZŠ v Závadke nad Hronom. A? VYHRALI SME a stali sme sa partnerskou školou predajne Kaufland v Brezne. Naša výhra je zásluhou snahy mnohých ľudí, všetkých Vás, ktorí ste nás svojimi hlasmi podporili. Patrí Vám naše veľké poďakovanie.
              A čo nám víťazstvo prinesie? Pravidelný týždenný prísun čerstvého ovocia a zeleniny podľa lokálnej dostupnosti a sezónnosti, ale aj ochutnávky exotických druhov ovocia, s ktorými sa žiaci ešte možno nestretli. Cieľom je nielen vytváranie zdravých stravovacích návykov, ale tiež motivácia k vzdelávaniu o dôležitosti konzumácie ovocia a zeleniny aj v podobe rôznych aktivít. Veríme, že naša snaha naozaj prinesie našim žiakom svoje ovocie a naučia sa ako sa o svoje zdravie starať.


              Monika Senčeková

          • Matičný florbalový turnaj obce Valaská
            • Matičný florbalový turnaj obce Valaská

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Matičný florbalový turnaj obce Valaská.

              6. ročník Matičný florbalový turnaj obce Valaská o putovný pohár starostu obce Valaská

              V piatok 02.06.2023 sa v priestoroch telocvične ZŠ J. Simana vo Valaskej uskutočnil florbalový turnaj starších žiakov, na ktorom sa zúčastnilo 5 družstiev z okresu Brezno. Odohrali sme systémom každý s každým spolu 4 zápasy a obsadili konečné 4. miesto. Touto cestou ďakujem za výborné výkony a za vzornú  reprezentáciu našej školy všetkým zúčastneným: Vanesa Bartošová, Viktor Horváth, Ľudovít Oláh, Nikolas Baran, Kristián Puška a Marek Farkaš. Po minuloročnom turnaji tvorili naši žiaci skúsenejší kolektív a verím, že v ďalšom ročníku už budú na stupni víťazov.

              Mgr. Andrej Smékal 

          • MDD
            • MDD

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album MDD .

              Deň detí sme tento rok oslavovali spoločne s rodinami žiakov. Zábavno športové dopoludnie s názvom „Deň detskej radosti“ sme si všetci naplno užili. V zábavných športových disciplínach preukázali svoju silu všetci od najmladších až po rodinných príslušníkov v dôchodkovom veku. Pripravené aktivity boli previerkou ich bojovnosti, šikovnosti, vytrvalosti, odvahy. Deň začal spoločným tanečným vystúpením, po ktorom si žiaci vo svojich triedach vyrábali vlastnú rekvizitu k športovým disciplínam. Vyzbrojení dobrou náladou absolvovali jednotlivé aktivity. Súčasťou dňa bol aj florbalový turnaj, v ktorom si zmerali svoje sily žiaci vyšších ročníkov so svojimi rodičmi. Deň sme ukončili víťaznou skladbou „WE ARE THE CHAMPIONS“ a odovzdaním pohára, medailí a sladkých odmien. K peknej atmosfére prispelo aj slnečné počasie. Všetkým zúčastneným veľká vďaka za spoločné prežitie dnešného dňa.

          • Finančná gramotnosť v B variante
            • Finančná gramotnosť v B variante

            • Žiaci B2 si išli svoje matematické zručnosti overiť v praxi. Ich úlohou bolo doniesť si 1€. Spolu sme sa vybrali na nákup. Zvládli sme zásady slušného správania, spočítať peniaze, vybrať si sladkosť, ktorá im vyjde a zaplatiť. Hodina matematiky bola zaujímavá a pestrá. Žiaci si vyskúšali orientáciu v situácii každodenného života.

              Ďakujeme rodičom za finančnú podporu.

              tr.uč.Mgr.Gonosová Zuzana