• Novinky

          • Deň narcisov
            • Deň narcisov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov.

              Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Každoročne si ho pripomíname 11. apríla. Jeho cieľom je upozorniť na problematiku nádorových ochorení, šíriť informácie a získať finančné prostriedky na podporu programov prevencie, včasnej diagnostiky a liečby rakoviny.

              Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. Zakúpením jarného kvietku dobrovoľnou čiastkou každý vyjadrí spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom.

              Keďže epidemiologická situácia tento rok neumožnila zrealizovať finančnú zbierku, v našej škole sme si Deň narcisov pripomenuli besedou spojenou s tvorivými dielňami.

                                          

                                                                                    Mgr. Daniela Kúdelková  

              koordinátor prevencie SPJ

               

          • Deň vody
            • Deň vody

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody.

              22. marec je svetový deň vody. Tento deň je teda jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti.
              My sme si tento deň pripomenuli počas vyučovania rôznymi aktivitami  ale aj pitím čistej vody počas dňa. Na konci týchto aktivít mali žiaci lepšie chápať význam vody na globálnej úrovni, ale i to akou dôležitou surovinou je pri rôznych aspektoch nášho každodenného života. Žiaci spolu so svojimi učiteľmi okrem aktivít v triedach  poupratovali tiež  okolie školy a rieky Hron.

                                                                                                      Mgr. Miroslava Bartáková, koordinátor ENV

          • Marec Mesiac knihy
            • Marec Mesiac knihy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec Mesiac knihy.

              Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Aj známy pedagóg J.A. Komenský povedal: "Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom."

              Prečo si Mesiac knihy pripomíname práve v marci? Mesiac knihy si pripomíname od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu . Podľa jednej verzie sa stal mesiacom knihy práve preto, lebo v tomto mesiaci sa narodil a zomrel Matej Hrebenda, významný buditeľ a ľudový spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry.

              Mesiac knihy sme si pripomenuli aj my, aktivitami, ktorých cieľom bolo ukázať našim žiakom, že aj kniha má svoje opodstatnenie a význam. Aktivity boli zamerané na zábavné formy práce s knihou. Žiaci na hodinách čítania spoločne čítali knihy požičané zo školskej knižnice, maľovali hrdinov z detskej knihy.Zorganizovali sme výstavku výtvarných prác žiakov a kníh. Mohli si prezrieť rôzne knihy a vybrať jednu, ktorá ich najviac zaujala. Vypracovaním pracovného listu sa učili vyhľadávať v knihe základné informácie.  Prečítaním krátkeho textu odpovedali  na jednoduché otázky. Fotky si môžete pozrieť vo fotogalérii.

              Ak sa nám podarilo žiakov prilákať ku knihe s túžbou otvoriť ju v mesiaci marec, pokúsime sa naďalej vytvárať lásku ku knihám a čítaniu.

              Mgr. Gonosová Zuzana

              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

               

          • ŽIVOT JE DAR
            • ŽIVOT JE DAR

            • Pod týmto mottom sa už po dvadsiaty raz konala celoslovenská kampaň „25. marec - Deň počatého dieťaťa“, ktorú organizuje občianske združenie Fórum života. Je to deň, kedy si pripomíname, prejavujeme a šírime úctu k životu už od chvíle počatia. Každý z nás bol počatý, preto je tento deň sviatkom každého z nás. Symbolom kampane je biela stužka.

              V tento deň si žiaci špeciálnej základnej školy a praktickej školy pripomenuli aké nenahraditeľné a jedinečné je ich miesto v rodine, v škole, v spoločnosti. Aké dôležité je chrániť zdravie a život každého človeka a nezabúdať na to ani pri zábave, hre, či športe. Spomenuli si aj na všetkých členov svojej rodiny a každý namaľoval svoj rodokmeň. Žiakom odborného učilišťa bola téma priblížená formou prezentácie „Som jedinečný“, ktorá ich upútala a so záujmom diskutovali s vyučujúcimi občianskej, etickej a náboženskej výchovy. Žiaci boli informovaní aj o aktivitách a projektoch konkrétnej pomoci, ktorú organizuje a poskytuje občianske združenie Fórum života.

              Život každého človeka je vzácny a jedinečný. Svojím bytím má obohacovať iných. Buďme vďační  za dar života. Šírme okolo seba dobro, lásku, úsmev, aby sme tak vniesli do spoločnosti nádej a povzbudenie.

               Mgr. Janka Kučerová

          • VEĽKÁ MALIARSKA SÚŤAŽ
            • VEĽKÁ MALIARSKA SÚŤAŽ

            • Aj tento školský rok organizuje firma Valman s.r.o. z Banskej Bystrice veľkú maliarsku súťaž pre malých maliarov na tému - ovocie a zelenina. A my sme sa tak ako po minulé roky rozhodli zapojiť a zabojovať o pekné ceny. Nadaní malí výtvarníci maľovali s veľkou chuťou a odhodlaním uspieť. Veď kto by nechcel vyhrať! Do súťaže sa prihlásilo veľmi veľa výtvarných prác, z ktorých musela naša porota vybrať 10 najlepších. Tie zašleme do maliarskej súťaže a budeme netrpezlivo čakať na jej vyhodnotenie. Dúfame, že práce našich žiakov plné zdravia a vitamínov porotu zaujmú a potešia všetkých malých umelcov.

              Mgr. Nezbedová

          • Tvorili sme vlastnú knihu
            • Tvorili sme vlastnú knihu

            • "Kniha je základom poznania, učiteľom vekov, vládcom kráľovstva ducha."

              (L. A. Seneca)

              Vďaka knihe začíname spoznávať prvé písmenká a slová, nad knihou presedíme nejedno popoludnie, kniha nám vždy ponúka zaujímavé dobrodružstvo. Mesiac marec je s knihami spojený už veľa rokov, no v tomto roku bol pre našu školu neobyčajný. Takmer celý mesiac venovaný knihám sme v škole spoločne tvorili vlastnú knihu. Rozhodli sme sa totiž zúčastniť medzinárodnej súťaže vo vytváraní kníh na vybranú tému pod spoločným názvom "Tvoríme vlastnú knihu". Téma XXII. ročníka bola "Moje mesto: príbeh, ktorý sa možno nestal". A tak žiaci, ktorí sa radi zahĺbia do čarovného sveta fantázie tvorili pod vedením p. učiteliek pútavý príbeh o svojom meste - Valaskej. Začiatky písania boli ťažké, ale postupne sme s deťmi popustili uzdu svojej fantázii, ktorej výsledkom bol jedinečný príbeh vo veršoch približujúci celú históriu Valaskej až po súčasnosť. No a keď už bol príbeh hotový, úlohou autorov bolo napísaný príbeh zilustrovať vlastnými kresbami, takže stránky knihy ožili rôznymi farebnými obrázkami. A tak vzniklo dielko, na ktoré sme právom pyšní. Dúfame, že naša kniha bude úspešná a v súťaži získa nejaké to ocenenie.  

              Mgr. Nezbedová

          • Súťaž v prednese poézie a prózy - školské kolo
            • Súťaž v prednese poézie a prózy - školské kolo

            • Dňa 19. marca 2021 sa žiaci 1.-9.ročníka ŠZŠI a PŠI, najlepší recitátori našej školy, zúčastnili školského kola v prednese poézie a prózy.  Súťažilo 13 žiakov, ktorí sa na svoj prednes zodpovedne pripravovali pod vedením svojich učiteľov. Na začiatku, aby súťažiaci pekne recitovali,  sme si spoločne, zábavnou formou precvičili jazýček. Súťaž mohla začať. Výkony žiakov hodnotila porota v zložení: predseda poroty, zástupkyňa školy Mgr. Milena Fábryová a pani učiteľka Mgr. Daniela Kúdelková. Všetci súťažiaci nás veľmi milo prekvapili. Za svoju odvahu a šikovnosť si zaslúžili odmenu. Porota nakoniec rozhodla.

              Víťazi sú všetci: Dianka Baranová, Dávid Puška, Kristián Puška, Dávid Farkaš, Marek Farkaš, Simonka Tkáčiková, Elenka Štulajterová, Lucka Antalíková, Vlaďka Nôtová, Terezka Leitnerová, Terezka Turčinová , Tomáš Schreiner, Marianka Muránska.

              Všetkým srdečne gratulujeme a prajeme veľa školských úspechov!

              Mgr. Gonosová Zuzana

              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

               

          • Ponožková výzva
            • Ponožková výzva

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ponožková výzva.

              Ponožková výzva

              Ponožková výzva je určená všetkým, ktorí chcú prejaviť solidaritu a podporiť ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny. No zároveň šíriť  povedomie o tom, že práve ľudská individualita robí tento svet krásnym, pestrejším ale tiež zaujímavejším. Tohto roku sme si tento deň tiež  pripomenuli v našej škole ako aj doma. Žiaci a zamestnanci školy  si na  znak oslavy ľudskej jedinečnosti obuli dve rozdielne ponožky a tak podporili ponožkovú výzvu, ktorá sa koná vždy 21.marca.

                                                                                                                                         Mgr. Bartáková

          • Liečivé bylinky
            • Liečivé bylinky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Liečivé bylinky.

              Ešte v mesiaci september a október sa naši žiaci snažili spoločne so svojimi učiteľmi nazbierať čo najväčšie množstvo šípok. Tie sme potom odovzdali odštepnému závodu Lesy SR, Čierny Balog. Nazbierané šípky boli spracované a v podobe šípkového čaju nám boli  zaslané na ochutnanie. Počas zimných dní v škole  sme si tento šípkový čaj navarili a ochutnali. Každá trieda si porozprávala načo takýto čaj zdravo pôsobí  a aké iné liečivé čaje žiaci  poznajú. Okrem toho sme  si pozreli  zaujímavú prezentáciu o liečivých bylinkách, prečítali si rôzne zaujímavosti a vymaľovali niektoré liečivé bylinky, ktoré sme poznali. Žiaci mali možnosť ochutnať aj šípkový lekvár, ktorý im doniesol ochutnať p. uč. Čontofalský. Čajík z vlastnoručne nazbieraných šípok ako aj lekvár žiakom chutil a zhodli sa, že sa určite na jeseň znova tohto projektu zúčastnia.

                                                                                                                       Mgr. Bartáková – koordinátor ENV

            • Dôležitý oznam pre rodičov

            • Vážení rodičia, chceme Vás upozorniť, že od 8.3.2021 všetky organizačné zložky realizujú výchovno-vzdelávaciu činnosť v škole. 

              Vedenie školy

            • Čitateľský oriešok 7

            • So žiakmi druhého stupňa ŠZŠI sme sa aj tento rok zapojili do súťaže Čitateľský oriešok 7. Čítali sme pútavé príbehy a následne odpovedali na kontrolné otázky, či prečítanému textu aj rozumieme. Tým sa však zábava na vyučovaní nekončila. Dva prečítané príbehy sme pomocou svojej fantázie a výtvarných zručností premenili do podoby jedného jediného výkresu a zaslali do súťaže.

              Výtvarným prácam a jej autorom držíme palce a prajeme veľa úspechov. Ak budú mať šťastie a odborná komisia ich vyberie do finále súťažia o atraktívne ceny.

                                                                                                                        Mgr.Gonosová Zuzana

               

          • Fašiangy
            • Fašiangy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Fašiangy.

              Zábavné fašiangové učenie v maskách

              Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame - ,,Fašiangy“. Počas fašiangov prevláda bujará zábava, organizujú sa svadby a zabíjačky. Jedným slovom – svet je počas fašiangov „hore nohami“. Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov v našej škole býva každoročne karneval. Tento rok  sme si však toto veselé obdobie pripomenuli inak ako po minulé roky. Keďže z dôvodu pretrvávajúcej  mimoriadnej  epidemiologickej situácie sa karneval v škole nekonal, pripomenuli sme si ho aspoň formou zábavného učenia. Žiaci sa so sviatkami fašiangov stretli na viacerých predmetoch, v matematike, slovenčine, vo výtvarnej výchove či na pracovnom vyučovaní. Učenie bolo pre žiakov odrazu ľahšie, hravé a pútavé. A k atraktívnosti  takéhoto učenia patrili aj masky, do ktorých sa niektorí žiaci starostlivo vyobliekali. A aby boli tieto sviatky pre všetkých také aké majú byť, upiekli nám pani kuchárky sladké lekvárové šišky. Dúfame, že na budúci rok  už bude situácia pokojná a my sa spolu zabavíme na fašiangovom karnevale.

                                                                                                                Mgr. Nezbedová

          • Informácie k návratu do školy k 8.2. 2021
            • Informácie k návratu do školy k 8.2. 2021

            • Na základe platného rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu a uznesenia Vlády SR sa mení  8.2.2021 forma vyučovania z dištančnej na prezenčnú.  Žiaci nastupujú  8.2. 2021 v pondelok do školy.  Nástup na internát bude možný v nedeľu od 16:00 hod. ( obvyklým spôsobom ). 


              Podmienky vstupu do školy: 

              Na vstup do školy žiak potrebuje čestné vyhlásenie o tom , že zákonný zástupca neplnoletého žiaka a plnoletý žiak má negatívny výsledok testu na ochorenie COVID 19, ktorý nie je starší ako 7 dní. 

              Žiaci ŠMŠI, ŠZŠI sa netestujú. Žiaci odborného učilišťa sa testujú z dôvodu vykonávania prakctického vyučovania na zmluvných pracoviskách mimo školy. 

              Žiaci, zákonní zástupcovia sa pretestujú v mieste svojho bydliska. Bližšie informácie dostanú žiaci a zákonní zástupcovnia 5.2.2021 od triednych učiteľov. 


              Čestné vyhlásenie pre zákonných zástupcov a plnoletých žiakov. 

              Cestne_vyhlasenie_zakonnehho_zastupcu.docx

              Cestne_vyhlasenie_plnoleteho_ziaka.docx

              Cestne_vyhlasenie_zamestnanci.docx​​​​​​​



          • Staň sa hviezdou pre hviezdy – navrhni im logo!
            • Staň sa hviezdou pre hviezdy – navrhni im logo!

            • Zapoj sa do súťaže a vytvor logo pre elitných slovenských športovcov. 

              Staň sa hviezdou pre hviezdy – navrhni im logo!

              Súťaž je vhodná pre žiakov ZŠ, SŠ  vyhodnotenie najlepšieho návrhu bude samostatne pre každú kategóriu zvlášť. Najlepší návrh zo všetkých sa stane podkladom pre tvorbu loga pre elitných slovenských športovcov.

              Viac o súťaži sa dozviete na stránke MŠ SR na odkaze: 

              https://www.minedu.sk/stan-sa-hviezdou-pre-hviezdy-navrhni-im-logo/ 

               

              Návrh môžeš poslať kedy chceš, najneskôr však do 31. januára 2021 do polnoci.

          • OZNAM
            • OZNAM

            • Deti a žiaci sa od pondelka 18. 1. 2021 do škôl zatiaľ nevrátia. Vyplýva to z pretrvávajúcej epidemiologickej situácie. Pokračovať preto budú v dištančnom vzdelávaní v režime, ako doteraz. Návšteva materských škôl a školských klubov detí tak bude umožnená deťom rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre, alebo pre žiakov, ktorých zákonní zástupcovia nemôžu z povahy zamestnania pracovať formou homeoffice.

               

              Zdroj: https://www.minedu.sk/distancne-vzdelavanie-pokracuje-aj-buduci-tyzden/

          • Súťaž - "Opýtaj sa hviezdy"
            • Súťaž - "Opýtaj sa hviezdy"

            • Súťaž a seriál vznikli ako súčasť projektu Nebuď otrok drog 6, ktorý je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky - v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít na rok 2020.

              Žiaci si môžu pozrieť videorozhovory so slávnymi osobnosťami na uvedených odkazoch a tým zapoja školu do súťaže a dozvedia sa veľa zaujímavých informácií:

              Ondrej Kandráč: V alkohole a cigaretách je len chvíľkový pocit šťastia, človeka nakoniec zničia

              https://nebudotrokdrog.sk/opytaj-sa-hviezdy-ondrej-kandrac

              Matej Tóth odpovedá aj na otázky detských fanúšikov.

              https://nebudotrokdrog.sk/opytaj-sa-hviezdy-matej-toth

              Fero Joke a s úsmevom vyzýva mladú generáciu: “Piť alkohol a fajčiť vôbec nie je sexi, nerobte to!”

              https://nebudotrokdrog.sk/opytaj-sa-hviezdy-fero-joke

              Celeste Buckingham: Z drog som mala vždy strach, ale s cigaretami bojujem doteraz

              https://nebudotrokdrog.sk/opytaj-sa-hviezdy-celeste-buckingham

              Viktor Vincze, rozprávali  spolu nielen o začiatkoch jeho televíznej kariéry, ale aj o tom, ako zvláda stres a aké je jeho životné krédo.

              https://nebudotrokdrog.sk/opytaj-sa-hviezdy-viktor-vincze

              Marek Slovák: Šport ťa naučí disciplíne, na drogy ani nepomyslíš

              https://nebudotrokdrog.sk/opytaj-sa-hviezdy-marek-slovak

               

          • Aktuálne informácie
            • Aktuálne informácie

            • Od 11. januára  do 15.1.2021 budú žiaci školy vo všetkých organizačných zožkách - t. j. deti špeciálnej materskej školy, žiaci špeciálnej základnej školy, odborného učilišťa a praktickej školy pokračovať dištančným spôsobom výučby. O zmenám spojených s návratom do školy Vás budeme včas informovať.

              Mgr. Iveta Setváková - riaditeľka školy

            • Plán návratu žiakov do škôl

            • Riaditeľka školy doporučuje rodičom a zákonným zástupcom žiakov sledovať aktuálne dianie a stránku ministerstva školstva SR, ktoré uverňuje aktuálne informácie o pláne návratu žiakov do škôl.

              Predbežný návrat žiakov do školy podľa tabuľky.

              Ďalšie informácie ohľadom termínov nájdete v tlačovej konferencii ministra školstva SR na odkaze: https://youtu.be/9s9w4t0d5KU