• Novinky

          • Vianočná besiedka v Praktickej škole
            • Vianočná besiedka v Praktickej škole

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná besiedka v Praktickej škole.

              Žiaci v Praktickej škole sa na Vianoce už veľmi tešia. Spoločne s pani učiteľkami si pripravili vianočnú kapustnicu, punč a muffiny.  Takto sme  si priblížili atmosféru Vianoc, ktorú už čoskoro všetci zažijeme vo svojich rodinách.  K Vianociam patria aj voňavé vianočné koláčiky, tak sme si také drobné pečivo aj upiekli. Na prípravu takýchto lineckých koláčikov potrebujeme: 250 g Hery, 120 g práškového cukru, polovičku prášku do pečiva, štipku soli, citrónovú kôru, 2 vajíčka, 350 g hladkej múky. Všetko vymiesime na hladké cesto, vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme keksíky, ktoré po upečené zlepíme lekvárom. Potom si ich môžeme ľubovoľne vyzdobiť. Tak vyskúšajte a nech vám chutia!

              Mgr. Erika Onisková 

          • Vianočné pozdravy pre seniorov
            • Vianočné pozdravy pre seniorov

            • Žiaci v Praktickej škole sa zapojili do projektu obdarovávania seniorov v Domovoch sociálnej starostlivosti tým, že starkým a starkám vyrobili krásne vianočné pozdravy, ktoré by ich mali potešiť vo vianočný čas. Aj oni určite túžia po radosti a pokoji, mnohí z nich nemajú rodinu, sú osamelí, preto sme sa rozhodli vyrobiť pre nich pozdravy a aspoň trochu ich potešiť na Vianoce. Pani opatrovateľkám patrí hlavne v tomto období veľká vďaka. Tak nech všetci prežijeme krásne,  pokojné  a požehnané Vianoce. Žiaci a pani učiteľky PŠI.

               

          • Stridžie dni
            • Stridžie dni

            • Do galérie Stridžie dni boli pridané fotografie.

              Zvýšená aktivita nepriaznivých síl sa viazala hlavne na „stridžie dni“, ktoré začínali na Katarínu (25.11.) a končili v deň zimného slnovratu, na Tomáša (21.12.). Za obdobie popretkávané zlými čarami a mágiou sa tak považovali aj Ondrej (30. novembra), Barbora (4. decembra), Mikuláš (6. decembra) a Lucia (13. decembra).V tieto dni mali ženy zakázané priasť, tkať, šiť a párať perie. Žena, ktorá vošla ráno prvá do cudzieho domu, bola považovaná za strigu. Keď vošiel do domu muž v kožuchu, znamenalo to chorobu. Predvianočné obdobie bolo plné ochrannej a ľúbostnej mágie, dodržiavania poverových príkazov a zákazov. Mládež využívala tento čas na spoločné hry, zábavy, spevy priadkových piesní, tance a ľúbostné čary. V našej škole po triedach chodili takéto „Lucky“ oblečené v bielych šatách s pomúčenými tvárami, ometajúc steny krídlom a kreslením kríža na dvere každej triedy. Takýmto spôsobom sme si spríjemnili posledné dni do Vianoc na našej škole a priblížili si jeden predvianočný zvyk našich predkov.

                                                                                                                  Mgr. M. Bartáková

          • Ekotopfilm – online
            • Ekotopfilm – online

            • Do galérie Ekotopfilm – online boli pridané fotografie.

              Projekt Junior festival je jedinečná súčasť festivalu so špeciálnym programom pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.  Dňa 14.12.2020 sa takýto festival mal aj uskutočniť v meste Brezno. Naši žiaci sa tohto  festivalu tiež  zúčastnili, ale bohužiaľ len online. Snahou tohto festivalu bolo pútavou formou nabádať a inšpirovať žiakov k zodpovednejšiemu správaniu a lepšiemu vzťahu k životnému prostrediu. Žiaci si pozreli polhodinové filmové programy, pomocou ktorých sa dozvedeli zaujímavosti o odpadoch  a recyklácii, ako chrániť stromy, alebo ako šetriť energiu a životné prostredie.

                                                                                                                        Mgr. Bartáková – koordinátor pre ENV

          • Oznam
            • Oznam

            • Vyučovanie pred Vianočnými prázdninami sa končí 18.12.2020.  Vyučovanie bude skrátené a žiaci pôjdu na obed v malých skupinkách s triednymi učiteľmi podľa harmonogramu.  

               

               

               

              Harmonogram stravovania žiakov 18.12.( piatok)

              11:00h - 11:20h – I. stupeň + PŠ

              11:25h -11:45h – II. stupeň

              11:50h - 12:10h OUI

              12:15h - pedagogickí zamestnanci

              Školský internát bude v piatok fungovať od 11:30 hod. Žiaci sú povinní pred odchodom zo školy vyprázdniť skrinky.  Školské vyučovanie po Vianočných prázdninách začne 11.1.2021. Odporúčame rodičom sledovať epidemiologickú situáciu a stránku školy pred nástupom žiakov do školy.  Školský internát bude fungovať od 10.1. 2021 od 16:00 hod. obvyklým spôsobom. 

          • Mikuláš v škole
            • Mikuláš v škole

            • Do galérie Mikuláš v škole boli pridané fotografie.

              Dňa 4.12. 2020 zavítal do školy Mikuláš. Deti, ale aj strarší žiaci na neho čakali s veľkým očakávaním. 

              Sviatok sv. Mikuláša je obľúbený najmä deťmi, ktoré sa v tento deň tešia na obdarovanie sladkosťami a rôznymi drobnosťami. Zvykom je očistiť si topánky, dať ich večer do obloka a ráno si v nich nájsť milé prekvapenie.

              Zvyky vzťahujúce sa ku dňu sv. Mikuláša (6. december) sa postupne vyvíjali až do podoby, ktorá sa zachovala dodnes.

              Archaický pôvod má aj zvyk obchôdzky troch maskovaných mužov. Prvý z nich predstavoval kozu, ktorú viedol druhý muž obkrútený slamenými povrieslami. Tretí muž mal na chrbte pripevnenú figurínu ženy v nohaviciach, na ktorých boli prišité čižmy. Keď sa muž zatočil, ženská figurína čižmami „kopala“ okoloidúcich.

              Neskôr sa na celom území Slovenska udomácnil zvyk obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, ktorí rozdávali darčeky i „čertovské“ odmeny.

          • Súťaž
            • Súťaž

            • Od 30.11.2020 do 12.12.2020 sa uskutoční súťaž "O najkrajší Vianočný pozdrav".  Súťaže sa môžu zúčastniť jednotlivci, ale aj triedne kolektívy. Zapojiť sa do súťaže môžete odovzdaním vlastnoručne vyrobeného  Vianočného pozdravu triednemu učiteľovi. Súťažíme v kategóriách jednotlivec a trieda. Viac sa dozviete z plagátov na nástenkách v priestoroch školy. 

              Želáme veľa úspechov!

              Ing. Martina Turňová

          • Advent
            • Advent

            • V nedeľu 29.novembra sme vstúpili do obdobia Adventu. Požehnaním adventného venca a zapálením prvej sviece nastal čas očakávania a prípravy na príchod - Božieho Syna. Advent, je nielen časom prípravy na Vianoce, začína ním aj nový liturgický rok. Rovnako, ako pri vstupe do nového kalendárneho roka doň vkročíme s predsavzatím stať sa o niečo lepším, i na začiatku cirkevného roka si môžeme dať nejaké predsavzatie; a tak rásť v dobrote a múdrosti srdca. Prajem nám, nech sila svetla, ktoré bude počas štyroch adventných nedieľ rásť, nesvieti len obrazne, symbolicky na námestiach našich miest a obcí, či na stoloch v našich príbytkoch, ale nech prežiari srdcia, mysle a životy nás všetkých. Nech máme počas nastávajúcich vianočných sviatkov otvorené oči srdca i dlane pre tých, ktorí nás najviac potrebujú.

              Prajem Vám radostný a požehnaný Advent !

                                                                                                 Mgr. Janka Kučerová, učiteľka NBV

          • Videokonferencia Alternatíva
            • Videokonferencia Alternatíva

            • Do galérie Videokonferencia Alternatíva boli pridané fotografie.

              1.12. 2020 sa uskutočnila online videokonferencia s organizáciou ALTERNATÍVA n.o. - centrum nezávislého života, kde pracovníčky prezentovali online cestou tranzitný program "Zo školy do života". Program je určený  hlavne pre žiakov tretieho ročníka, ktorí sa pripravujú na vstup do pracovného života. Počas videokonferencie sa žiaci dozvedeli, aké služby poskytuje nezisková organizácia Alternatíva a ako im môže pomôcť pri začleňovaní sa do dospelého a pracovného života. 

              Viac o činnosti organizácie ALTERATÍVA sa dozviete z videa: 

               

          • "Gavalier" aj na internete
            • "Gavalier" aj na internete

            • Do galérie Gavalier aj na internete boli pridané fotografie.

              V týždni od 30.11. 2020 do 4.12.2020 prebiehala v triedach druhého stupňa a OUI Valaská preventívna aktivita zameraná na služné a zdvorilé správanie v internetovej komunikácii.  Doba covidová priniesla, že sa náš život a komunikácia výraznejšie preniesla do online sveta. Preto sme cítili potrebu vysvetliť pojmy a niektoré pravidlá NETIKETY. Žiaci v jednotlivých triedach hravou formou spoznávali pravidlá slušnej komunikácie, osvojovali si zručnosti v oblasti internetovej komunikácie, ako sa správať v rôznych komunikačných situáciách.  V závere sme si vyrobili vlastných smajlíkov z balónov, aby sme nazabudli vyjadrovať emócie na internete. Žiaci 8. ročníka zhrnuli svoje vedomosti do plagátov, ktoré teraz zdobia našu učebňu.

               

              Ing. Martina Turňová

              koordinátor pre IKT

          • Rozvíjanie pracovných zručností žiakov cez tradičné ľudové remeslá
            • Rozvíjanie pracovných zručností žiakov cez tradičné ľudové remeslá

            • Remeselné tradície majú na Slovensku bohaté zastúpenie, mnohé z nich pretrvali až do dnešnej doby. Problematika tradičných ľudových remesiel je veľmi rozmanitá a pre žiakov a regionálnu výchovu aj atraktívna. Umožňuje žiakom nielen zdieľať svoje výrobky v škole, medzi spolužiakmi, ale aj s rodičmi, či širšou komunitou. Žiaci môžu tvoriť, prezentovať ba aj darovať svoje práce pri rôznych  udalostiach. S remeslami sa už žiaci mali možnosť stretnúť opakovane v škole ale aj v exteriéri. Zruční miestni i regionálni remeselníci im prezentovali ukážky svojej práce, zoznámili ich s technologickými postupmi pri majstrovaní a žiakov priamo zapájali do tvorivej práce. Takéto zážitkové vyučovanie vhodne dopĺňa vyučovanie a u nás v škole sme ho zorganizovali už viackrát pod názvom "Šlabikár remesiel". V minulom školskom roku sme sa rozhodli obohatiť vyučovanie o projekt, na ktorom žiaci pracovali v spolupráci s učiteľmi na vyučovaní viacerých predmetov. Hlavnou témou projektu boli samozrejme "REMESLÁ", ale každá trieda si mohla sama zvoliť druh remesla, na ktorom pracovali. Žiaci v triedach sa tak premenili na šperkárov, hrnčiarov, rezbárov, či nadšencov pletenia z pedigu. Počas projektu sami vyhľadávali informácie o histórii a súčasnosti zvoleného remesla, veľa sa pýtali, vypracovávali návrhy na tvorbu, nalepovali obrázky, pracovali na prezentáciách a samozrejme tvorili. U detí sa rozvíjala komunikácia, samostatnosť, tvorivosť a spolupráca. Učenie sa stalo pre nich hrou a príjemným zážitkom. Výsledkom ich snaženia boli dokonale prepracované výtvarné návrhy, pútavé prezentácie a krásne výrobky zhotovené z dreva, hliny, papiera, či rozličného iného materiálu, ktoré vystavili v priestoroch školy.

               

               

              Mgr. Nezbedová

          • Prevencia násilia páchaného na deťoch
            • Prevencia násilia páchaného na deťoch

            • November je mesiacom prevencie násilia páchaného na deťoch. 19. novembra sme si pripomenuli Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí. Násilie na deťoch je fenomén, ktorý často uniká pozornosti spoločnosti. S deťmi a mládežou je nutné komunikovať - aby rozumeli pocitom, ktoré násilné správanie vyvoláva, aby vedeli správne reagovať a aby v prípade potreby dokázali požiadať o pomoc rodiča, učiteľa, vychovávateľa, priateľa alebo odborníka. Na túto tému sme so žiakmi diskutovali v rámci tried na triednických hodinách a hodinách občianskej výchovy.

              23. 11. 2020 sme zorganizovali preventívnu besedu s príslušníkmi PZ Brezno na tému Kyberšikanovanie, Bezpečne online.  Príslušníci PZ priblížili žiakom tresnoprávnu zodpovednosti v oblasti kyberšikanovania. 

               

              Mgr. Daniela Kúdelková

                                                                                                 Koordinátor sociálno-patologických javov

          • Medzinárodná súťaž – Tvoríme vlastnú knihu
            • Medzinárodná súťaž – Tvoríme vlastnú knihu

            • Kniha má moc premeniť zlú náladu na dobrú a dobrú na ešte lepšiu. Kniha nám pomáha rozvíjať našu fantáziu, predstavivosť, núti nás premýšľať, rozširuje našu slovnú zásobu, vzdeláva nás a duševne obohacuje. Dovoľuje nám vžiť sa do úlohy hlavných hrdinov. Žiaci našej školy sa rozhodli jednu takúto knihu spolu  s učiteľmi vytvoriť. Spoločnými silami vymýšľali knihu plnú hádaniek na tému „Strašidláˮ, ktorú takisto sami ilustrovali. Toto spoločné dielo bolo poslané do Krajskej knižnice v Žiline, ktorá organizovala spolu s ďalšími dvoma knižnicami Mestská knihovna vo Frýdku-Místku Česká republika a Ksiaznica Bielsko Bialej Poľsko medzinárodnú súťaž - Tvoríme vlastnú knihu. Súťažné dielo našich žiakov a učiteľov vyhralo celoslovenskú súťaž v Žiline a postúpilo do medzinárodnej súťaže, ktorej vyhlasovateľom bola Mestská knihovna vo Frýdku-Místku /Česká republika/. Našej knihe sa tam tiež darilo, spoločná kniha žiakov a učiteľov mala úspech a vyhrala prvé miesto vo svojej kategórii. Týmto chceme všetkým žiakom a učiteľom, ktorí sa podieľali na písaní a ilustrovaní tejto knihy poďakovať a srdečne pogratulovať.

               

                                                                Mgr.Bartáková, Mgr. Nezbedová, Ing. Čontofalský

          • Dôležitý oznam
            • Dôležitý oznam

            • Na základe rozhodnutia ministra MŠVVa Š SR číslo: 2020/18259:1-A1810 podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

              s účinnosťou od 10. novembra 2020 sa:

              1. obnovuje školské vyučovanie v základných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v piatom až desiatom ročníku,
              2. obnovuje poskytovanie výchovno-vzdelávacej činnosti, ubytovania a stravovania v školských internátoch pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v piatom až desiatom ročníku,
              3.  v prevádzke zariadení školského stravovania sa umožňuje konzumácia a výdaj jedál a nápojov pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v piatom až desiatom ročníku.

              Zákonný zástupca predkladá po návrate do školy nové vyhlásenie o bezinfekčnosti TU: https://www.minedu.sk/data/att/17858.pdf

          • Hovorme o jedle
            • Hovorme o jedle

            • Naša škola sa tohto roku zapojila do VIII. ročníka súťažno-vzdelávacej aktivity  Hovorme o jedle. Výtvarnými prácami sa žiaci zapojili do výtvarnej súťaže Chutné maľovanie. Rôznymi technikami vyrobili veľmi pekné výtvarné práce, ktoré boli rozdelené do dvoch kategórií. Predtým si spoločne s triednymi učiteľkami k daným témam porozprávali zaujímavé informácie a počas týždňa Zdravej výživy sa snažili si doniesť  zdravú desiatu. Na chodbách školy boli umiestnené výstavky a rôzne práce k tejto  téme.

                                                                                                                       Mgr.Bartáková-koordinátor ENV

          • Zber šípok
            • Zber šípok

            • Tohto roku sa znovu zapojila naša škola do  celoslovenského projektu Zber šípok spoločne s lesmi SR. Žiaci spoločne so svojimi učiteľmi počas pracovného vyučovania využili pekné počasie a spoločnými silami nazbierali v okolí obce šípky, ktoré sme potom odovzdali odštepnému závodu Čierny Balog, Lesy SR. Preto chceme poďakovať žiakom, učiteľom ale aj rodičom, ktorí sa zapojili a aj malým množstvom prispeli tomuto projektu.

                                                                Koordinátor ENV – Mgr. Bartáková

          • Dôležitý oznam
            • Dôležitý oznam

            • Riaditeľstvo Odborného učilišťa internátneho oznamuje že:

              • Žiaci Špeciálnej základnej školy internátnej od 5. až 10. ročníka vzdelávacieho variantu A, B, C, prechádzajú na dištančné vzdelávanie od 26.10.2020 do 2.11.2020.
              • Žiaci Odborného učilišťa internátneho a žiaci Praktickej školy internátnej prechádzajú na dištančné vzdelávanie od 26.10.2020 do 2.11.2020.
              • 26.10.2020 si žiaci základnej školy, odborného učilišťa a praktickej školy od 8:00 hod. -do 11:00 v priestoroch pred budovou osobne vyzdvihnú pripravené pracovné listy od triednych učiteľov, ktorý im poskytne informácie o spôsobe ich vypracovania.
              • Vypracované pracovné listy žiaci prinesú do školy po dohode s triednou učiteľkou.

              V prípade akýchkoľvek otázok a nejasností týkajúcich sa dištančného vzdelávania kontaktujte triednych učiteľov svojich detí a zamestnancov školy na telefónnych číslach:

              0908 274 587

              0917 222 942

              048/617 23 69

              Deti materskej školy a žiaci I. stupňa pokračujú vo vyučovaní prezenčnou formou, je pre nich zabezpečené stravovanie a ubytovanie na školskom internáte. V prevádzke je aj školský klub detí.

          • Čitateľský oriešok 7
            • Čitateľský oriešok 7

            • Hľadáme cesty, ako podporiť u našich žiakov pozitívny vzťah ku knihám. Snažíme sa rozvíjať čítanie s porozumením. Okrem čítania z čítaniek chceme čítať aj moderné a veselé príbehy. Vymýšľame spôsoby, ako rozvíjať ich fantáziu.

              Aj tento školský rok 2020/2021 sme sa so žiakmi 2.stupňa ŠZŠI zaregistrovali do celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže, ktorá rozvíja u žiakov čítanie s porozumením.

               

              AKO BUDEME SÚŤAŽIŤ?

              1. KROK: ČÍTANIE A POROZUMENIE

              Prelúskame sa dvoma veselými príbehmi a nájdeme v nich odpovede na jednoduché aj zložitejšie otázky.

              2. KROK: KREATIVITA A FANTÁZIA

              Potom sa zahráme na umelca – vymyslíme postavičkám z 2 príbehov jedno spoločné dobrodružstvo a nakreslíme ho na jeden výkres.

              PREČO SME SA PRIHLÁSILI?

              Lebo radi čítame a kreslíme, sme tvoriví a chceli by sme vyhrať pekné ceny.

               

              Všetkým čitateľom prajeme veľa príjemných čitateľských zážitkov a tvorivých nápadov pri tvorbe výtvarných prác.

               

                                                                                     Koordinátor čitateľskej gramotnosti

                                                                                     Mgr.Gonosová Zuzana

          • Výberové konanie na pozíciu riaditeľa
            • Výberové konanie na pozíciu riaditeľa

            • Prednosta Okresného úradu Banská Bystrica, JUDr. Martin Dolinaj, vyhlasuje  v zmysle § 4 zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve  a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 5 552/2003  Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme, výberové konanie na pozíciu riaditeľa: 

              Odborného učilišťa internátneho vo Valaskej 

                                                                                s organizačnými zložkami:

               

              Špeciálna materská škola internátna

              Špeciálna základná škola internátna

              Praktická škola internátna

              Školský klub pri Špeciálnej základnej škole internátnej

              Školský internát pri Odbornom učilišti

              Školská  jedáleň pri Odbornom učilišti

               

              Bližšie informácie a požiadavky kladené na uchádzača na fukciu riaditeľa nájdete na odkaze: 

              Vyberove_konanie_riaditela_OUI_poziadavky.pdf