• Novinky

          • Oznamy
            • Oznamy

            • Vzhľadom na pretrvávajúcu zhoršenú epidemiologickú situáciu vo výskyte ochorenia COVID  19, RÚVZ v Banskej Bystrici odporučil riaditeľke predĺžiť prerušenie prevádzky ŠKD a ŠI.

              Žiaci OUI sú vo všetkých organizačných zložkách vzdelávaní prezenčnou formou.  Dochádzka žiakov do školy bude posudzovaná v zmysle platného školského poriadku.

          • Oznam
            • Oznam

            • Od piatku  02.11.2021 z dôvodu šírenia korona vírusu a neustále sa zhoršujúcej pandemickej situácie  v  okrese Brezno Banskobystrického kraja prerušujem prevádzku  ŠKD a prevádzku školského internátu až do odvolania na základe odporúčania regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

                                            Mgr. IvetaSetváková – riaditeľka školy

          • Hellowen  v škole
            • Hellowen v škole

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hellowen v škole.

              Strašidelné len naoko, Halloween a ďalšie podobné sviatky po celom svete sú v skutočnosti zmesou dávnych tradícií a vôle po zmierení živých s mŕtvymi. Je to čas keď chladnému počasiu definitívne podľahnú aj posledné zvyšky úrody, keď si noc ukrajuje z denného svetla stále výraznejšie porcie a vietor usilovne prehadzuje spadnuté lístie z jednej kopy na druhú. Pre keltské kmene, žijúce pred viac ako 2000 rokmi na území Írska, Británie a severného Francúzska, to bol i čas rituálnych vatier, ktorých sila a očistná moc ich mali chrániť pred prichádzajúcou zimou. K helloweenu neodmysliteľne patria vyrezávané tekvice a rôzne strašidelné masky. V posledný deň pred jesennými prázdninami si takéto strašidelné masky mohli doniesť aj naši žiaci a stráviť v nich celý vyučovací deň.

                                                                                                                                     Mgr. Miroslava Bartáková

          • Ochrana pred počatím - beseda
            • Ochrana pred počatím - beseda

            • Dňa 20.10. 2021 sa uskutočnila beseda s koordinátorkou k manželstvu a rodičovstvu na tému ochrana pred počatím. Žiaci sa dozvedeli informácie o bezpečnom nadväzovaní partnerských vzťahov, o antikoncepčných prostriedkoch chrániacich pred počatím a zodpovednom prístupe k plánovanému rodičovstvu.

              Ing. Iva Gombaszogiová

              koordinátor k manželstvu a rodičovstvu

          • Týždeň zdravej výživy
            • Týždeň zdravej výživy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň zdravia.

              Svetový deň zdravej výživy si každoročne pripomíname 16. októbra, pretože, výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, a často aj s pocitom uspokojenia. Aj na našej škole sme si tento deň pripomínali počas celého týždňa. Základnou myšlienkou tohto dňa je pripomenúť si, že zdravá výživa predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti, oboznámiť sa s množstvom rozmanitého ovocia a zeleniny, ochutnať jedlá i nápoje pripravené rôznymi spôsobmi.

              Vedieť sa orientovať v záplave potravín zabalených do lákavých obalov, rozumne odolať reklame, ktorá ponúka „superzdravé a výživné“ sladkosti je dnes oveľa ťažšie ako pred mnohými rokmi, kedy bol výber potravín oveľa jednoduchší.  A práve správna výživa od útleho veku zohráva významnú úlohu v prevencii vzniku rôznych poškodení zdravia, prejavujúcich sa často až v dospelosti. Pri tejto príležitosti si učitelia  pre našich žiakov pripravili rôzne aktivity. Na I. poschodí boli vystavené poklady /ovocie, zelenina/z  našej školskej záhrady. Žiaci praktickej školy a odborného učilišťa počas týždňa varili zdravé jedlá, ktoré potom ponúkali ostatným žiakom a zamestnancom školy.. Ich kuchárske diela všetkým chutili. Pracovníčky z úradu verejného zdravotníctva si pre žiakov pripravili zaujímavú prednášku s názvom ,,Zásady správnej výživy".  Kresbami a maľbami si taktiež žiaci pripomenuli význam zdravej výživy a tie najkrajšie obrázky sme odoslali do súťaže ,,Hovorme o jedle". Maliarom držíme palce v tejto súťaži.

                                                                                                          Mgr. Bartáková – koordinátor ENV.

          • Deň plný pohybu
            • Deň plný pohybu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň plný pohybu.

              Každoročne v tomto ročnom období zapájame našu školu do aktivít, ktorých cieľom je podporiť u žiakov záujem o zdravý životný štýl. Aj napriek oblačnému a chladnému počasiu zorganizovali zamestnanci školy pre žiakov podujatie s názvom "Deň plný pohybu". Do športových aktivít, ktoré si pre nich pripravili vyučujúci sa zapojili všetci žiaci školy od najmenších prváčikov až po žiakov praktickej školy a odborného učilišťa. Svoju pohybovú zdatnosť najprv žiaci preukázali na školskom dvore kde sa tancovala zumba - tanečná fitness plná energie, skvelej hudby a dobrej nálady. Po krátkej prestávke sa dvor premenil na dopravné ihrisko, na ktorom si cyklisti vyskúšali jazdecké schopnosti a upevnili si poznatky o dopravných značkách. Poslednou aktivitou boli zábavné športové disciplíny, v ktorých si žiaci preverili svoje sily v hode šípkami na terč, v prekážkovom behu, v kolkárskej dráhe, v hádzaní kruhu na presnosť a v ďalších herných disciplínach. No a chlapci sa stretli na asfaltovom ihrisku  kde preukázali svoje nadanie vo futbale a florbale pri streľbe na bránku a nácviku herných situácií. A keďže zdravý životný štýl nie je len o pohybe, ale patrí tam aj zdravé stravovanie, pripravili nám p. učiteľky z praktickej školy a z odborného učilišťa so svojimi žiakmi chutné nátierky, zdravé zeleninové šaláty a upiekli výborný jablkový koláč. A pani kuchárky pre všetkých zabezpečili chutný ovocný čaj. Záver dňa patril vyhodnoteniu celodenných aktivít a odovzdaniu diplomov za športové výkony všetkým zúčastneným triedam.

                                                                         Mgr. Nezbedová

          • Exkurzia – Pamätník Nemecká
            • Exkurzia – Pamätník Nemecká

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia – Pamätník Nemecká.

              „Pamätaj živý na obete boja, na utrpenie padlých pomysli, ako šli do ohňa a do príboja, za tvoje sny a pomysly.“     

              Ján Kostra

              Dňa 14.10.2021 žiaci 8., 9. ročníka absolvovali exkurziu kultúrnej pamiatky - Pamätníka v Nemeckej. Počas prehliadky na žiakov veľmi silno pôsobili informácie, ktoré popisovali popravy v Nemeckej a v mnohých ďalších obciach na území Slovenska. V priestoroch pamätníka mali žiaci možnosť vidieť vystavené predmety, ktoré patrili zavraždeným obetiam a film s autentickými zábermi z odkrývania masových hrobov v povojnových rokoch. Exkurziou si žiaci prehĺbili svoje vedomosti svetových i národných dejín z obdobia 2. svetovej vojny a bližšie spoznali nielen obec Nemeckú, ale aj kultúrne pamiatky na území nášho regiónu.                                                                                                          

              Mgr. Janka Kučerová

          • Riaditeľské voľno
            • Riaditeľské voľno

            • Dňa 08.10.2021 (piatok)  riaditeľka Odborného učilišťa internátneho, Švermova 1, Valaská, v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (Školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 poskytuje

              riaditeľské voľno

              deťom Špeciálnej materskej školy internátnej, žiakom Špeciálnej základnej školy internátnej, Odborného učilišťa internátneho a Praktickej školy internátnej, so sídlom na adrese Švermova 1, 976 46  Valaská z dôvodu organizovania metodického dňa.

              Vo vyučovaní sa bude pokračovať v pondelok 11.10.2021. V čase voľna nebude v prevádzke ani ŠKD. Žiaci nastupujú na internát v nedeľu poobede obvyklým spôsobom. 

               

              Mgr. Iveta Setváková

              riaditeľka školy

          • Prezentácia remesiel v obci
            • Prezentácia remesiel v obci

            • Pri príležitosti 550. výročia založenia obce Valaská sa 18. septembra konal 49. festival dychových hudieb - memoriál Jožka Kučeru, ktorého sprievodným podujatím bola prezentácia ľudových remesiel v objatí hudby, ktorej sa zúčastnila aj naša škola. Stánok, ktorý reprezentoval Odborné učilište internátne vo Valaskej bol od začiatku veľkým lákadlom hlavne pre tých najmenších. Ponúkal totiž maľovanie na sadrové odliatky, ktoré zhotovili žiaci školy so svojimi vyučujúcimi. Ďalej reprezentovali školu výtvarné práce nadanej maliarky Márie Kenickej, obrazy maľované na plátne, ktoré maľovali žiaci pod vedením p. uč. Repkovej, výrobky zhotovené technikou z pedigu - košíky, nádoby na sušené hríby a ovocie, ktoré vyrobili šikovné ruky p. Muránskej, mamičky žiaka z praktickej školy. Okrem nás sa v obci prezentovali aj ďalší remeselníci, medzi ktorých patril aj p. uč. Páleník, ktorý v stánku prezentoval svoju zbierku vzácnych minerálov nájdených po celom Slovensku. Hotové výrobky žiakov a prezentujúcich remeselníkov si návštevníci mohli zakúpiť.  Počasie bolo síce chladné, ale i tak sme opäť zažili jedno príjemné kultúrne popoludnie v kruhu svojich priateľov a známych. Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity.

              Mgr. Nezbedová

          • Enter konferencia
            • Enter konferencia

            • Vybraný žiaci sa zúčastnili Enter konferecie, ktorá sa konala v online priestore. Počas tejto konferencie ich sprevádzal GOGO. Zúčastnený žiaci si vypočuli inšpiratívne príbehy zaujímavých ľudí. Vyskúšali si vzdelávanie, ktoré ešte nezažili. Dozvedeli sa tipy, ako pretaviť svoje skúsenosti s technológiami v budúcej profesii a ako si môžu nájsť vlastnú cestu. Konferencia bola rozdelená do niekoľkých blokov. Prvý blok mal názov Ako pretaviť svoju vášeň do profesie, kde im bola predstavená aplikácia Futureproof, ktorá im prezradila, v čom sú dobrý a aké môže byť ich budúce povolanie. Pre žiakov bol iste zaujímavý tretí blok kde im bol predstavený Pracovný trh budúcnosti a jeho príležitosti pre mladých.

                                                                                                                                         Mgr. Miroslava Bartáková

               

          • Rozlúčka s letom - Eko vychádzka
            • Rozlúčka s letom - Eko vychádzka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozlúčka s letom.

              Pekný slnečný deň sme využili na vychádzku do blízkeho okolia našej obce. Žiaci našej školy navštívili rôzne lokality obce Valaská. Počas tejto prechádzky mali za úlohu splniť tri zadania. Prvým zadaním bolo zostrojiť z rôzneho prírodného materiálu hodiny a popritom si zopakovať čísla, rímske číslice a určovať svetové strany. Druhým zadaním bolo poskladať rôzne slová z kamienkov na ktorých boli napísané písmená. Slová mali súvisieť s okolitou prírodou kde sa nachádzali. Tretím zadaním bolo nazbierať čo najviac dozretých šípok. Žiaci všetky zadané úlohy zvládli a takisto doniesli veľké množstvo šípok, ktoré sme potom odovzdali odštepnému závodu Lesy Čierny Balog. Počas celého dňa sme sa zamerali na formovanie základov zdravého životného štýlu a vytvárali pozitívny vzťah k životnému prostrediu.  

               

                                                                                                                         Koordinátor ENV: Mgr. Bartáková

          • Poďme spolu triediť odpad
            • Poďme spolu triediť odpad

            •  

              Naša škola sa tohto roku zapojila do dvoch projektov pomocou, ktorých sa majú žiaci naučiť správne triediť a separovať odpad. Prvým projektom je ,,Triedim, triediš, triedime“. Kde pomocou tašiek rozmiestnených po celej škole, internáte, dielňach sa snažíme vytriediť so všetkými zamestnancami školy odpad. Druhým projektom je projekt ,,Ekoalarm“. Pomocou tohto projektu sme zas získali koše  z recyklovaného materiálu na trojzložkový separovaný zber pre každú triedu. Takže žiaci každej triedy sa učia vytriediť plasty, papier a bio/zmiešaný odpad vo svojej triede.

                                                                                                                         Koordinátor ENV: Mgr. Bartáková

          • Envirodeň
            • Envirodeň

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Envirodeň.

              V mesiaci september si naši žiaci počas vyučovania spríjemnili deň s pracovníčkou Národného parku Nízke Tatry. Tá im prišla priblížiť život rastlín a živočíchov. Žiaci boli rozdelení do skupín a pomocou p. Kološtovej  spoznávali krásy prírody. Mladší žiaci sa hrali, spievali a spolu s ježkom a myškou spoznávali listy a plody drevín a kríkov. Starší žiaci sa dozvedeli ako vznikajú lúky, spoznávali prítomné lúčne rastliny pod našou školou. Pozorovali prítomných živočíchov, ukázali si lupové poháriky, pomocou špeciálnych pomôcok si vyskúšali, ako sa pozerá na svet zloženým okom a zahrali sa rôzne hry. A ako tento deň prebiehal si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

                                                                                                                     Koordinátror ENV: Mgr. Bartáková

            • OZNAMY K ORGANIZÁCII ZAČIATKU ŠK. ROKA


            • Organizácia vyučovania 

               

              V našej škole sa vyučovanie začína vo štvrtok 2. septembra 2021 o 8:00 hod.

              Otvorenie školského roka 2021/22 sa uskutoční v areáli Odborného učilišťa internátneho.

               

              • Potrebné informácie a pravidlá fungovania škôl v novom školskom roku 2021/2022 nájdete na stránke MŠVVaŠ SR, www.minedu.sk a na nasledujúcich odkazoch:
              • Skolsky_semafor.pdf  - Školský smafor pre šk. rok 2021/2022

              Pred nástupom do školy je každý žiak povinný predložiť „Čestné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ svojmu triednemu učiteľovi (tlačivo si môžete stiahnuť z nasledujúcich odkazov: 

              Vytlačené tlačivá o bezpríznakovosti budú k dispozícií 30.8.2021, 31.08.2021 v boxoch pre budovou školy. Žiaci z blízkeho okolia školy si ich môžu vyzdvihnúť aj osobne. 

              Príchod prijatých žiakov do školského internátu je vo štvrtok 2. septembra 2021 v čase od 8.00 hod. do 11.00 hod. v doprovode svojich rodičov a zákonných zástupcov. 

              O distribúcii testov na samotestovanie Vás budeme priebežne informovať.

               

              Mgr. Iveta Setváková

              riaditeľka školy

          • Školský semafor
            • Školský semafor

            • Podmienky izolácie osôb pozitívnych na COVID -19 a karantény osôb po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na Covid – 19 stanovuje  vyhláška OVZ SR

              Aj v tomto čase sa budeme riadiť Covid automatom, v ktorom je  časť upravujúca opatrenia pre školy a určuje, v akom režime na základe rizika šírenia budú školy fungovať.

              Doporučujem sledovať mapku - farby okresu