• Novinky

          • Ponožková výzva
            • Ponožková výzva

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ponožková výzva.

              Ľudská individualita robí svet pestrejším a farebnejším, bez predsudkov či bariér. V prípade ľudí s Downovým syndrómom však pretrváva problém ich prirodzeného začlenenia do spoločnosti. Pritom stačí tak málo, aby sme prelomili ľady a odstránili strach z neznámeho. Pomôcť odstrániť predsudky a bariéry voči ľuďom s Downovým syndrómom je pritom jednoduché. Dňa 21. marca, na Svetový deň Downovho syndrómu, sa každoročne koná Ponozkova vyzva. Hlavným zmyslom tejto aktivity je prispieť k zvýšeniu povedomia o Downovom syndróme a ľuďoch, ktorí sa s touto genetickou odchýlkou narodili. Snahou tejto iniciatívy je tiež podporiť rodiny, ktoré sa s láskou a porozumením starajú o deti s Downovým syndrómom a. Počas tohto dňa sme aj my prejavili svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom. Zapojili sme sa tak, že sme si v tento deň obuli dve rozdielne ponožky. 

                                                                                                                                           Mgr. Bartáková M.

               

          • Čitateľský oriešok
            • Čitateľský oriešok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský oriešok.

              So žiakmi štvrtého až deviateho ročníka ŠZŠI sme sa aj tento rok zapojili do súťaže Čitateľský oriešok 8. Čítali sme pútavé príbehy a následne odpovedali na kontrolné otázky, či prečítanému textu aj rozumieme. Tým sa však zábava na vyučovaní nekončila. Dva prečítané príbehy sme pomocou svojej fantázie a výtvarných zručností premenili do podoby jedného jediného výkresu a zaslali do súťaže.

              Výtvarným prácam a jej autorom držíme palce a prajeme veľa úspechov. Ak budú mať šťastie a odborná komisia ich vyberie do finále súťažia o atraktívne ceny.

                                                                                                                        Mgr.Gonosová Zuzana

              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

          • Beseda- dôležitosť vzdelania v živote človeka
            • Beseda- dôležitosť vzdelania v živote človeka

            • 16.3.2022 sa uskutočnila beseda s pracovníkom pracujúcim s rómskymi komunitami v Brezne - Jozefom Pustajom a Martinou Oláhovou. Žiakom vysvetlil potrebu riadne ukončovať štúdium výučných listom pre plnohodnotné zamestnanie sa v budúcnosti. Zo svojich skúseností s prácou v komunite poučil žiakov, že bez vzdelania niet poriadneho zamestnania. 

          • Zábavné fašiangové učenie
            • Zábavné fašiangové učenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zábavné fašiangové učenie.

              Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde.... Obdobie zábavy a karnevalov sme opäť nemohli osláviť tradičným školským karnevalom, preto sme si ho v pondelok 28. februára pripomenuli karnevalovým vyučovaním. Žiaci ŠMŠI, ŠZŠI a PŠI sa spolu s pani učiteľkami prezliekli do zaujímavých a veselých kostýmov a spoločne prežili fašiangové zábavné učenie v maskách. V tento deň riešili žiaci veľa tvorivých a zábavných úloh, popasovali sa so zašifrovanými príkladmi z matematiky, odkrývali schované hlásky, plnili rôzne karnevalové úlohy. Vyučovanie si spestrili aj spevom a tancom a užili si aj pravé fašiangové dobroty -  výborné šišky, ktoré pripravili pani kuchárky. Dúfame, že budúci školský rok už budeme môcť zorganizovať tradičný školský karneval, plný zábavy, súťaží, ocenení najkrajších masiek, tanca a spevu, na ktorý sa už veľmi tešia všetky deti.

              Mgr. Nezbedová

          • Môj farebný svet
            • Môj farebný svet

            • Po prvý krát sme sa zapojili do výtvarnej súťaže „Môj farebný svet“, ktorú  organizovala TJ Slávia Zákopčie. Podmienkou pre zapojenie sa do súťaže bolo zakúpenie a vymaľovanie súťažnej pohľadnice- maľovanky. O maľovanie prejavili záujem žiaci z celej školy vo veku od 7 do 18 rokov. Naši výtvarníci mali možnosť povoliť uzdu svojej fantázie pri výtvarnom spracovaní obrázkov a tak pod vedením pani učiteliek vytvorili pekné práce plné farebného stvárnenia a originality. Všetky práce boli zaslané  na hodnotenie porote, ktorá zo všetkých vymaľovaných pohľadníc vyberie tie najkrajšie. Ďakujeme všetkým žiakom za ich snahu a kreativitu.

              Mgr. Nezbedová

          • Oznam
            • Oznam

            • Riaditeľstvo  Špeciálnej materskej školy internátnej oznamuje rodičom, že prevádzka počas jarných prázdnin na základe záujmu o dochádzku detí do ŠMŠI ,bude v dňoch od 7.3.2022- do 11.3.2022  prerušená.

               

              Valaská 03.03.2022                                                                               

              Mgr. Iveta Setváková

                                                                                                                                 riaditeľka OUI Valaská

          • Deň  svätého Valentína v našej škole
            • Deň svätého Valentína v našej škole

            • Láska je strašne bohatá, láska, tá všetko sľúbi. No ten, čo ľúbil sklamal sa a ten, čo sklamal, ľúbi.“

                                                                                                                                                                           Miroslav Válek

              Deň svätého Valentína pripadá na 14. február. Tento deň je sviatkom všetkých zamilovaných, kedy si vyznávame lásku viac ako inokedy.

              Učitelia a žiaci sa  rozprávali o tom, ako vznikol tento deň, lebo mnohí si mysleli, že sviatok zaľúbených, je novodobým sviatkom z Ameriky, no pravda je niekde v dávnej minulosti v Ríme. Pozreli sme sa aj do rôznych kútov sveta, ako sa tam oslavuje tento sviatok, a dozvedeli sme sa, že napríklad v Amerike je tento deň nielen dňom zamilovaných, ale aj dňom priateľstva a rodiny. Zaujímavosťou bola pre deti valentínska tradícia v Japonsku, kde 14. februára chlapci darujú dievčatám čokoládu a o mesiac 14. marca dajú zasa dievčatá chlapcom bielu čokoládu. Na Slovensku, ako aj v mnohých krajinách, kde si sviatok zamilovaných pripomínajú, si darujú zamilovaní väčšinou sladkosti, kvety, či dobrú večeru. Tí kreatívnejší si vyrobia vlastný valentínsky pozdrav. Tak to bolo aj u nás, deti si vyrobili tie svoje valentínske venovania,  alebo si vymaľovali už pripravené valentínky, ktoré potom mohli vhodiť do pripravenej valentínskej pošty, alebo si svoje pozdravy odovzdali sami. A aké boli? To už neprezradím, je to predsa tajomstvo zaľúbených srdiečok pre „tajné“ lásky.

               

              koordinátor pre VMR Ing. Ťažká L.

          • Zimná univerziáda
            • Zimná univerziáda

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zimná univerziáda.

              Januárovú bohatú nádielku snehu využili aj žiaci 1. stupňa a tried B variantu. Strávili sme trávili príjemné dopoludnie pobytom vonku. Slnečné, mrazivé počasie prialo zimným hrám na snehu. Žiaci sa aktívne a s radosťou zapájali do pripravených súťaží. Po návrate do školy ich zahrial teplý čaj.

          • Lyžiarsky výcvik
            • Lyžiarsky výcvik

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky výcvik.

              Lyžujem sa. Čiže. Mám na nohách lyže.

              Jedna lyža, druhá lyža, sneh je biely ako ryža.

              Ja sa krásne lyžujem, lyžami sneh ryžujem.

              Padám! Pomóc! Kde som? Kto som?

              Lyžiar, čo lyžuje nosom!

               

              Od 28.1. 2022 do 3.2.2022 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik v lyžiarskom stredisku Majer /Hronec/. Zúčastnili sa ho žiaci 7. ročníka ŠZŠI a žiaci 2. ročníka OUI a PŠI.  Žiaci spolu s lyžiarskymi inštruktormi sa učili základom lyžovania. Niektorým to išlo dobre, iným trošku menej. Žiaci sa každé ráno teplo obliekli a išli zdolávať tunajší kopec. Po obede a menšom oddychu znovu obuli lyže, aby sa zdokonaľovali v tom čo sa naučili doobeda. Na konci týždňa svoje lyžiarske umenie predviedli v záverečných pretekoch. Každý zo zúčastnených žiakov dostal diplom a sladkú odmenu.

          • Deň komplimentov
            • Deň komplimentov

            • V našej škole dňa 24. januára si žiaci 2. stupňa ŠZŠ  a žiaci OUI pripomenuli s triednymi učiteľmi „Deň komplimentov“.  V tento deň si žiaci povedali a vytvorili krásne  komplimenty – pre spolužiakov, pani učiteľky, maminky,  ockov, kamarátov... .  Úprimný kompliment myslený od srdca  potešil viacerých. Veď po milom  komplimente „vieš pekne čítať“,  „máš pekný účes“, „máš pekné tričko“, „máš milý úsmev“... ,  sa cítime šťastnejší, veselší, rozhodnejší – jednoducho úžasne. 

              Z komplimentov si žiaci urobili krásne nástenky, ktoré   pri čítaní a pozeraní hrejú pri srdiečku, lebo pekné  slovo a pochvala dokážu vyčariť úsmev a dobrý pocit v každom z nás.  Preto si komplimenty nehovorme len tento januárový deň, ale  obdarúvavajme sa nimi každý deň, lebo kompliment je to najmenej  čo môžem človeku dať, a pritom mu spraviť krásny deň.

                                                      Koordinátor pre VMR Ing. L. Ťažká

          • Oznam
            • Oznam

            • Vyučovanie začína v pondelok 10. 01. 2022.

              Príchod  ubytovaných žiakov do internátu je  v nedeľu 9.1. 2021 (obvyklým spôsobom). Pred príchodom  do školy odporúčame žiakom sa otestovať.

              10.1.2021 je potrebné priniesť do školy "Vyhlásenie o bezpríznakovosti". Povinnosťou zákonných zástupcov žiakov je doručiť v deň nástupu do školy "Vyhlásenie o bezpríznakovosti"  triednemu učiteľovi. 

              Vyhlásenie o bezpríznakovosti

              Bezpriznakovost_ziaci(1).docx​​​​​​​



              Mgr. Iveta Setváková – riaditeľka školy

          • PF 2022
            • PF 2022

            • Prajeme Vám šťastný Nový rok plný zdravia, šťastia, študijných a pracovných úspechov. 

              Vedenie školy

          • Svetového dňa sporenia
            • Svetového dňa sporenia

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetového dňa sporenia.

                       Pri príležitosti Svetového dňa sporenia sme na našej škole zrealizovali netradičné a hravé vyučovanie pre žiakov. Cieľom bolo so žiakmi hovoriť o dôležitosti rozumného a bezpečného narábania s peniazmi, o vytváraní optimálnej rovnováhy medzi spotrebou a úsporami, čo je dôležitou súčasťou života každého človeka. Naučiť deti sporiť už od útleho veku má pozitívny vplyv na pokojnú budúcnosť.

                    Žiaci materskej školy, 1.-6 ročníka si vypočuli rozprávku O hrudke zlata. Príbeh zaujímavou formou poukazuje na potrebu financií pri zabezpečení životných potrieb. Deti po vypočutí príbehu popustili uzdu fantázie a zhotovili krásne výtvory. Žiaci 7.-9. ročníka, praktickej školy a odborného učilišťa sa dozvedeli čo je sporenie, koľko sporiť, aké produkty poskytuje banka. Na hodine matematiky si svoje poznatky overili pri vypĺňaní pracovného listu a riešení príkladov zo života.              

                                                                                                                  Ing. Kuňáková Martina

               

          • Mikuláš
            • Mikuláš

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

              Sviatok sv. Mikuláša je obľúbený najmä medzi deťmi, ktoré sa v tento deň tešia na obdarovanie sladkosťami a rôznymi drobnosťami. Zvykom je vyčistiť si topánky, dať ich večer do obloka a ráno si v nich nájsť milé prekvapenie. Milé prekvapenie čakalo aj našich žiakov v škole, hlavne tých čo poslúchali. Mikuláš im doniesol sladkú odmenu, ktorú dostali za peknú básničku alebo pesničku.

                                                                                                                Mgr. Bartáková, Kramlová

          • Vtáčiky v zime
            • Vtáčiky v zime

            • Na začiatku zimy si vtáčiky ešte poradia samy, vo veľkých mrazoch a v snehu už ale potravu samy len tak nenájdu. Často sú preto odkázané na domáce kŕmidlá. Vonku je chladno a my vedieme deti k tomu, aby pomáhali zraniteľnejším stvoreniam. Vtáčiky sú prvé, na ktoré v zime myslíme. Staviame im búdky a prikrmujeme ich. Preto aj žiaci našej školy boli s p. uč. Gonosovou sa prejsť po našej obci a spoločným silami rozvešali po stromoch rôzne lojové gule pre vtáčiky.

                                                                                                 Mgr. Bartáková, koordinátor ENV

          • Prerušenie prezenčného vyučovania
            • Prerušenie prezenčného vyučovania

            • OZNAM

               

              Opatrenia pri ohrození verejného zdravia

              Na základe vyhlášky RÚVZ  so sídlom v Banskej Bystrici č.270 , je prerušené prezenčné vzdelávanie  od 06. 12.2021 v týchto organizačných zložkách Odborného učilišťa internátneho Valaská:

              Špeciálna základná škola internátna -  2.stupeň

              Odborné učilište internátne

              Praktická škola internátna

              Školský  internát

              Prezenčnou formou – v škole budú vzdelávané deti Špeciálnej materskej školy internátnej,  žiaci 1. stupňa Špeciálnej základnej školy internátnej a žiaci vzdelávaní vo variante B, C Špeciálnej základnej školy internátnej so zachovaním všetkých protiepidemických opatrení - čestné vyhlásenia, rúška, odstupy, dezinfekcia...

              Vianočné prázdniny sú od  20. 12. 2021 (pondelok). Posledný deň prázdnin je  07. 01. 2022((piatok). Vyučovanie začne v pondelok 10. 01. 2022, ak nebudú prijaté iné protiepidemické opatrenia.

               

               Príchod  ubytovaných žiakov do internátu bude  v pondelok ráno  10 . 01. 2022.

               

              Mgr. Iveta Setváková – riaditeľka školy

               

          • Bubnovačka 2021
            • Bubnovačka 2021

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bubnovačka.

              November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 19. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ! Preto dúfame, že aj našich žiakov  bolo počuť. Žiaci vo svojich triedach si zabubnovali a takto podporili dôležitosť témy ochrany detí pred násilím a včasnej prevencie.

                                                                                                                          Mgr. Bartáková