• Novinky

          • Láskavosť cez sladkosť - Bábovková výzva
            • Láskavosť cez sladkosť - Bábovková výzva

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Láskavosť cez sladkosť - Bábovková výzva.

              Láskavosť cez sladkosť“  – takto znie poďakovanie všetkým tým, ktorí pomáhajú ľuďom pri záchrane ich životov. Výzvu odštartovala pekárka Katka z reality show Pečie celé Slovensko. Aj my žiaci Praktickej  školy  z Odborného učilištia internátneho  vo Valaskej sme chceli takýmto pracovníkom poďakovať za ich prácu, poslanie a rýchle nasadenie.  Sladkú bábovku sme boli odovzdať  hasičom  v Hasičskom a záchrannom zbore v Brezne, záchranárom zo Záchrannej zdravotnej služby v Brezne a pracovníkom Špecializovaného zariadenia Tereza v Hronci, ktorým  sme  upiekli  sladkú, voňavú bábovku a ešte teplú sme ju boli odovzdať v ich pracoviskách. Boli sme radi, že ich naše sladké prekvapenie  potešilo a prinieslo im radosť a že sme im takýmto spôsobom mohli vyjadriť vďaku za ich prácu. Všade boli veľmi milí, dozvedeli sme sa čosi viac o ich práci,  na vlastné oči sme mohli vidieť z blízka ich záchranársku techniku,  hasičské autá, sanitky, ktoré samozrejme naši žiaci obdivujú ako aj samotnú prácu hasičov a záchranárov.  Ani my sme neodišli naprázdno, odniesli sme si malé darčeky, sladkosti  a odchádzali  sme s dobrým pocitom, že sme mohli v predvianočnom čase,  aj my, žiaci so zdravotným znevýhodnením obdarovať a potešiť niekoho. Veď my sami dostávame neustále pomoc od druhých. Nech sa výzva šíri ďalej a nech si ľudia navzájom pomáhajú  a  sú k sebe milí.  

              Mgr. Erika Onisková  

          • Návšteva špecializovaného zariadenia TEREZA
            • Návšteva špecializovaného zariadenia TEREZA

            • Dňa 13.decembra sme so žiakmi B variantov ŠZŠI navštívili špecializačné zariadenie Tereza v Hronci. Pri príležitosti blížiacich sa vianočných sviatkov sme ich prišli potešiť vianočnými pesničkami, tancom i rozprávkou Túlavé topánky. Odmenou nám bol potlesk i občerstvenie, za ktoré veľmi pekne ďakujeme.
              Celému kolektívu špecializovaného zariadenia TEREZA a ich klientom prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov, veľa zdravia, šťastia a úspechov v novom roku 2024.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok
            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

              Žiaci Praktickej školy internátnej z Odborného učilišťa internátneho vo Valaskej sa aj tento rok zapojili do celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do  krabice od topánok?“ tento rok je to už 6. ročník.

              Do takej obyčajnej krabice od topánok sa toho niekedy zmestí veľa. Síce sú to drobnosti, no práve tie dokážu potešiť seniorov z celého Slovensku, ktorí žijú v zariadeniach pre seniorov a v domovoch sociálnej starostlivosti. Takéto veci, darované s láskou, by  ich mali zahriať pri srdiečku a potešiť. Nie každý z nich má možnosť tráviť Vianoce v kruhu svojej rodiny, so svojimi najbližšími.  A práve takto naplnená krabica od topánok im môže vyčariť úsmev na tvári  a zahriať ich aspoň trochu pri srdiečku.

              Vlastnoručne sme zabalili  krabice,  do ktorých  sme s láskou vložili  niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, mäkké, voňavé a niečo zo srdiečka - vyrobili sme  vianočné pozdravy, podarovali voňavé vankúšiky, či anjelika pre potešenie. Tešíme sa, že môžeme takýmto spôsobom pomôcť a potešiť seniorov, ktorí sa cítia osamelí. Veríme, že naše s láskou darované drobnosti a veci ich naozaj v tento vianočný čas potešia.

              Mgr. Erika Onisková

          • Zbierka pre Tuláčika
            • Zbierka pre Tuláčika

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zbierka pre Tuláčika.

              V čase Adventu si žiaci Praktickej školy spomenuli na našich štvrnohých priateľov z útulku Tulačík v Brezne. Zorganizovali zbierku po celej škole. Žiaci nazhromaždili rôzne deky, koberčeky krmivo a mnoho ďalších potrebných vecí, aby sa zvieratkám lepšie znášala zima. Keď naplnili pripravené vrecia odviezli ich za pomoci pána školsníka do útulku v Brezne. Dúfame, že aspoň malou troškou prispejeme ku krajšiemu prežitiu Vianočných sviatkov našich štvornohých priateľov.  

          • 2. adventná nedeľa
            • 2. adventná nedeľa

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album 2. adventná nedeľa.

              „Na adventnom venci prvá sviečka sa zapaľuje,
              príchod najkrajšieho obdobia v roku oznamuje .

              Keď už druhá svieti,
              nevedia sa dočkať deti.

              Tretí týždeň sa tretia mihoce,
              o chvíľu tu máme Vianoce.

              Poslednú adventnú nedeľu na adventnom venci

              všetky štyri svietia,
              tak na Vianoce,

              všetci budeme mať dar Božie Dieťa.“

               

              V druhú adventnú nedeľu, 10. decembra 2023 sedemnásť žiakov našej školy prinieslo svojím vystúpením posolstvo Adventu; na Námestie 1. mája vo Valaskej.

              V úvode programu žiaci zatancovali tanec trblietavých zimných vločiek, po ňom nasledovalo krátke pásmo rozhovoru štyroch sviec na adventnom venci. Slovami piesne Mira Jaroša žiaci sprostredkovali úprimné prianie nás všetkých, ktoré je tak nesmierne dôležité pre aktuálny čas:
               

              „Nech sme k sebe dobrí,

              Nech svet lásku nájde - také prianie mám.“


              Záverečnú báseň Advent od Jozefa Porubčana predniesol žiak 6. ročníka David Puška, po ktorej rozsvietil druhú sviecu na adventnom venci v obci Valaská.

               

              Ďakujeme Vám všetkým, ktorí ste si našli chvíľu a prišli medzi nás, spoločne prežiť neopakovateľný okamih zapálenia druhej adventnej sviece. Prajeme Vám pokojný čas Adventu! Nestrácajte vieru, nádej, lásku a bedlivo si chráňte pokoj vo svojich srdciach i rodinách!

              Ďakujeme všetkým, ktorí ochutnali punč a podporili žiakov z OUI Valaská. Poďakovanie patrí aj kolegyniam  pani Dorkovej, Nezbedovej, Oniskovej, ktoré sa postarali o prípravu punču a koláčikov. 

               

              Pokojné sviatky prajú

              Judita Miklošová a Janka Kučerová 

               

               

          • Mikuláš 2023
            • Mikuláš 2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš 2023.

              6.12.2023 sme si pripomenuli sviatok Mikuláša. Je len málo dní, na ktorých príchod deti čakajú tak, ako na Mikuláša. Aká by to bola škola, ktorú by Mikuláš obišiel? Aj do našej školy zavítala trojica, bez ktorej by Deň sv. Mikuláša nebol tým, čím je. Mikuláša, anielika a čertiska očakávalo najviac deti na prvom stupni. Veru, veru, radosť striedal strach. Tí, ktorí boli dobrí sa, samozrejme, nemali čoho obávať. A tí, ktorí boli neposlušní, čertovi sľubovali všetko možné. Aj slzičky sa kotúľali dole líčkom. Všetko sa na dobré obrátilo, Mikuláš bol štedrý, každému porozdával darčeky. Deti mu zaspievali, zatancovali a potom sa Mikuláš pobral k starším.

          • Zo školy do života
            • Zo školy do života

            • 4.12.2023 sa žiaci Odborného učilišťa vo Valaskej stretli s pracovníčkami "Alternatívy" - tranzitného programu zo školy do života. Pracovníčky žiakom poskytli informácie o tom, ako im vedia pomôcť pri zaradení sa do pracovného života. Žiaci spoznali príbehy  žiakov, ktorý sa úspešne umiestnili na trhu práce. 

          • Návšteva Mestskej knižnice v Brezne
            • Návšteva Mestskej knižnice v Brezne

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Mestskej knižnice v Brezne.

              JESEŇ V ROZPRÁVKE

              V mesiaci november navštívili žiaci B variantov a Praktickej školy Mestskú knižnicu v Brezne. Privítala ich pani knihovníčka Renátka a prečítala im rozprávku Ako jeseň zlenivela. Následne s veľkou radosťou ukázali svoje kreatívne zručnosti pri výrobe pestrofarebných jesenných listov. Na záver spoločne vytvorili „obraz“, ktorý skrášlil dvere v knižnici.

              Mgr. Gonosová Zuzana
              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

          • Bubnovačka 2023
            • Bubnovačka 2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bubnovačka.

              S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme "bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť! “ Myšlienkou podujatia je symbolicky pripomenúť spoločnosti dôležitosť ochrany detí pred násilím a potreba jeho prevencie. Bubnovačka sa konala tiež na našej škole dňa 20.11.2023, kedy sme sa znovu zapojili do celoslovenskej akcie ,,Bubnovačka 2023".

                                                                                                    Mgr. Bartáková

          • Upozornenie pre rodičov
            • Upozornenie pre rodičov

            • Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT varuje rodičov na skupinu “Přidej co nejvíc lidí” na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku. Skupina podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd.

              Skupina existuje už dlhšiu dobu (minimálne od augusta 2023), avšak do pozornosti prišla až v nedávnych dňoch, kedy o nej varovali niektoré školy v ČR. Skupina vyzýva svojich členov na ďalšie šírenie medzi kamarátmi a snaží sa ich vraj udržať aj vyhrážkami a opätovným pozývaním. Členom WhatsApp skupiny nie je možné sa stať vlastnou aktivitou, vždy musí prísť formou pozvánky od niekoho, kto sa už v tejto skupine nachádza.

              Odporúčania:

              • skontrolujte svojim deťom mobilné telefóny. Preverte, v akých skupinách na sociálnych sieťach komunikujú;
              • ak zistíte, že sa nachádzajú v skupine s podozrivým alebo nelegálnym obsahom, odporúčame situáciu nahlásiť polícii. Preverte aj to, či dieťa v skupine už komunikovalo a aké informácie o sebe potenciálne prezradilo;
              • po nahlásení na polícii a vykonaní potrebných úkonov, alebo po zistení, že nejde o nelegálny obsah, môžete skupinu opustiť a zablokovať;
              • poučte deti o type informácií ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať s ľuďmi, ktorých nepoznajú z fyzického sveta, napríklad:
                • meno
                • adresa
                • vek
                • trieda, ktorú navštevujú
                • akékoľvek fotografie, vrátane fotografií z dovoleniek
                • mená, telefónne čísla a kontaktné údaje ďalších kamarátov a známych
              • rodičov tiež upozorňujeme na špecifický detail pri narábaní s možným objaveným obsahom. Podľa platnej legislatívy je rozširovanie detskej pornografie trestné, preto ak sa stretnete s takýmto typom obsahu, v žiadnom prípade si svojpomocne nevytvárajte zálohy, dôkazy, ani ich neposielajte ďalším ľuďom. V takomto prípade vždy ponechajte akúkoľvek manipuláciu s obsahom na políciu;
              • na ochranu mobilných zariadení je možné použiť aj aplikácie rodičovskej kontroly, ktoré dokážu obmedziť prístup dieťaťa k istým typom aplikácií, napríklad sociálnym sieťam. Aplikácie rodičovskej kontroly často ponúkajú profily prispôsobené veku a poskytujú detailný prehľad, ktoré aplikácie dieťa použilo;
              • aplikácie sociálnych sietí môžu poskytovať pokročilejšie možnosti riadenia obsahu, blokovania neželaných kontaktov, prípadne funkciu na nahlásenie škodlivého obsahu. Zoznámte sa s týmito funkciami, aby ste ich v prípade potreby vedeli využiť;
              • zaujímajte sa o svoje deti a diskutujte s nimi o kybernetickej hygiene. Vytvorte si komunikáciou s deťmi priateľskú atmosféru, aby sa nebáli nahlásiť, keď si nie sú isté.
          • Kultúrny program pre starých rodičov
            • Kultúrny program pre starých rodičov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kultúrny program pre starých rodičov.

              „Teplá dlaň a sivé vlasy, dobré srdce lásku hlási".

              Vždy objatie a úsmev milý, hoc ubúdajú im už sily.“ Mesiac október sa nesie v duchu úcty k našim starým rodičom, susedom, priateľom aj známym, preto by mal byť pre nás všetkých pripomienkou, že si treba uctiť starších ľudí v našom okolí. K tomu vedieme aj našich žiakov. Pre seniorov sme pripravili pekný program s veselými pesničkami a ľudovým tancom. Nechýbala ani zdramatizovaná rozprávka Ako išlo vajce na vandrovku a malý darček na pamiatku. Naši žiaci B variantov sa naozaj snažili a všetkým ukázali, čo dokážu. Zlepšovali sa
              každým ďalším predstavením a my sme na nich právom hrdí. Svojim vystúpením potešili svojich rodičov, dôchodcov v špecializovanom zariadení Tereza v Hronci i tety dôchodkyne vo Valaskej. Za svoje výkony si vyslúžili veľký potlesk a sladkú odmenu.
              Všetkým Vám veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutia, kde Vám môžeme ukázať, čo všetko sme sa spolu naučili.

              Mgr.Gonosová Zuzana

          • Jesenná výstavka
            • Jesenná výstavka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenná výstavka.

              Jeseň pani bohatá,

              farbí stromy do zlata,

              premaľúva celý sad.

                                                                                         Mária Rázusová-Martáková

              Príchod jesene sme si pripomenuli Jesennou výstavkou v priestoroch školy. 

               

          • Náučné ihrisko
            • Náučné ihrisko

            • Spoločným úsilím, s podporou občianskeho združenia a ZRŠ, sme na školskom dvore vytvorili náučné ihrisko. Do realizácie sa zapojili učitelia, ale aj  žiaci. Každý kto mohol, priložil ruku k dielu.  Počas pekných dní ho žiaci môžu využívať vo vzdelávaní aj voľnočasových aktivitách. 

              Všetkým prajeme veľa zábavy. 

          • Zber šípok
            • Zber šípok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zber šípok.

              Šípky sú chutné, voňavé a vyznačujú sa blahodarnými účinkami pre našu imunitu. Navyše sú tak „obetavé“, že budú celú jeseň čakať na moment, kedy si po nich prídeme a spravíme z nich nejaké lahodné pochutiny. Zber šípok je už každoročným jesenným trendom obľúbeným u záhradkárov, ale aj bylinkárov. Inak tomu nie je ani tento rok, kedy sa mnohí z nás tešia na prechádzky prírodou, počas ktorých si budeme plniť košíky, týmito liečivými plodmi. Tie už dlhšie čakajú na našu návštevu a túžia len po tom, aby sa konečne dostali do našej kuchyne. Šípky sa väčšinou  zbierajú v septembri až októbri. Septembrové slnečné dni sme aj my  na našej škole využili na vychádzku do okolitej prírody a spoločnými silami sme nazbierali väčšie množstvo šípok. Tieto sme potom odovzdali Lesom SR, ktorý aj tohto roku vyhlásili akciu ,,Zber šípok spoločne s LESMI SR.

                                                                                                                          Mgr. Bartáková, koordinátor ENV

          • 12. ročník o Putovný pohár riaditeľky školy v mini futbale žiakov v Revúcej.
            • 12. ročník o Putovný pohár riaditeľky školy v mini futbale žiakov v Revúcej.

            • Vo štvrtok 21.09.2023 sa v Revúcej uskutočnil futbalový mini turnaj starších žiakov, na ktorom sa zúčastnilo 6 družstiev, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Na nás čakali chlapci z Klenovca a domácej Revúcej.  Druhú skupinu tvorili chlapci z Brezna, Muráňa a Jelšavy. V skupine sme vyhrali oba zápasy a v tabuľke sme obsadili prvé miesto, ktoré nás posunulo do finále. Tam sme s chlapcami z Muráňa prehrali a skončili sme celkovo na druhom mieste. Touto cestou ďakujem vedeniu školy, že nám umožnili vycestovať a porovnať si svoje zručnosti aj s družstvami z iných okresov a chlapcom za výborné výkony a vzornú  reprezentáciu našej školy : Adrián Bartoš, Viktor Horváth, Ľudovít Oláh, Nikolas Baran, Kristián Puška a Marek Farkaš.

              Mgr. Andrej Smékal

          • Deň s pracovníčkou NAPANTU
            • Deň s pracovníčkou NAPANTU

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň s pracovníčkou NAPANTU.

              Začiatkom školského roku nás vždy príde  navštíviť pani pracovníčka s Národného parku Napant, ktorá si pre nás pripraví zaujímavý program. Tohto roku nás zoznámila  so zaujímavými druhmi živočíchov, žijúcich v pôde. Vysvetlila nám ako sa tieto živočíchy tomuto  prostrediu v pôde prispôsobujú. Bližšie sme sa  pozreli na život mravcov a na dážďovky a ich využitie pri kompostovaní organických odpadov. Spoločne sme sa zahrali rôzne hry a pozreli prezentáciu  o týchto živočíchoch. P. Kološtová nás všetkých zaujala a preto sme ju pozvali na ďalšie stretnutie. Už teraz sa tešíme, čo si nové pre nás pripraví. Ďakujeme.
               

                                                                                                            Mgr. Bartáková, koordinátor ENV