• Novinky

          • Návšteva Mestskej knižnice v Brezne
            • Návšteva Mestskej knižnice v Brezne

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Mestskej knižnice v Brezne.

              Dňa 22.mája sme so žiakmi B variantov navštívili Mestskú knižnicu. Vstúpili sme do „pomarančového kráľovstva“ a spoločne sme sa zahrali krásnu rozprávku od Eleny Čepčekovej s názvom Pomarančová rozprávka. Žiaci sa premenili na kráľa, princa, princeznú, nechýbal rytier ani kuchár. Veľmi sa nám to páčilo a tešíme sa na ďalšie chvíle strávené v knižnici.

              Mgr. Gonosová Zuzana
              koordinátor pre rozvoj ČG

          • Poďakovanie
            • Poďakovanie

            • Dovoľte, aby sme Vám v mene OUI vo Valaskej a OZ - Podaj mi ruku

              poďakovali za venovanie 2% z dane.

              Táto finančná podpora je pre našu školu neoceniteľnou pomocou. Vážime si Vás ľudí s veľkým srdcom, ktorí berú zdravotne a mentálne handicapovaných žiakov našej školy, ako súčasť našej spoločnosti, chápu naše obmedzené finančné prostriedky, ktoré nie každý človek pochopí a podporí.

              Z finančných prostriedkov by sme chceli zrealizovať relaxačné zóny na chodbách školy,  pocitového chodníka na školskej záhrade a naďalej pomáhať pri realizovaní aktivít a nákupu potrebných pomôcok,  pri ktorých  žiaci prehlbujú svoje vedomosti, zručnosti a aby zmysluplne využívali svoj voľný čas.

               

              Vyjadrujeme Vám preto jedno veľké Ď A K U J E M E.                     

              J. Miklošová, M. Kramlová

                                                                                                            

          • Zber papiera
            • Zber papiera

            •  

              Od 22.05.2023 – do 29.06.2023 sa na pôde školy bude realizovať školský zber papiera

              Vážení rodičia, milí žiaci,

              naša škola organizuje zber starého papiera od 22.05.2023  do – 29.06.2023 . Zbierame ziazaný starý papier, noviny, časopisy, letáky, knihy bez obalov. Nezbierame kartón. Zberným miestom bol určený priestor školských dielní – vchod na školský dvor zo zadnej strany budovy školy.

              Koordinátorom zberu je pani učiteľka Mgr. Haviarová.

              vibrovať syndróm osadníci registracia zber papier vytrvalý stierač  humanistický

              Papier môžete priniesť v tomto čase:

              • pondelok ráno od 7:20 h.  - do 7:40 h..
              • pondelok poobede od 13:00 h.  - do 13:30 h.

               

              • piatok ráno od 7:20 h.  - do 7:40 h..
              • piatok poobede od 13:00 h.  - do 13:30 h.

               

              Financie, ktoré za papier získame,

              použijeme na nákup hygienických potrieb pre žiakov v novom školskom roku 2023/2024.

              Ďakujeme.

              Samozrejme školský  zber  vyhodnotíme a odmeníme najlepšieho zberača (žiaka) a triedu - podľa množstva prineseného papiera.

                                                                                                                                    Mgr. Iveta Setváková – riaditeľ školy

          • Návšteva špecializovaného zariadenia TEREZA
            • Návšteva špecializovaného zariadenia TEREZA

            • Dňa 18. mája sme so žiakmi B. variantov ŠZŠI navštívili špecializačné zariadenie Tereza v Hronci. Pri príležitosti krásneho sviatku Dňa matiek sme im predstavili krátky program plný spevu a tanca, zahrali scénku o kozliatkach. Tety sme obdarovali ručne vyrobeným kvietkom a zaželali všetko dobré.

          • Deň matiek
            • Deň matiek

            •  Všetky kvety do rúk mamy, skladám ako drahokamy.

              Za jej lásku, plnú nehy, za zelené detské brehy.

              Za jej štedrosť, starosť v hlave,

              za dni šťastné, za dni hravé,                               

               za rozprávky nad kolískou,

               za to, že vždy stoji blízko.

                                             

              Druhá májová nedeľa je každý rok špeciálnym dňom. Mamy sú 365 dní v roku každodennou inšpiráciou pre deti na celom svete. Preto je tento deň ideálny na to, aby sme si pripomenuli, čo všetko pre nás robia a zároveň im za všetko poďakovali.

              Poďakovať a potešiť srdiečka všetkým mamám tanečným programom prišli aj  žiaci našej školy v nedeľu 14.5.2023 do kultúrneho domu vo Valaskej, za čo im patrí poďakovanie z našej strany.

              Dávid Puška , Terezka Turčínová, Terezka Leitnerová, Sofinka Dibáková, Maruška Ťažká, Barborka Ivaničová, Vaneska Pokošová, Hanka Viktória Bartošová, Aďka Pustajová, Miška Bartošová, Vaneska Bartošová, Elenka Štulrajterová, Nikolka Berkyová

              Druhé veľké poďakovanie patrí rodičom a zákonným zástupcom detí, ktorí nebývajú v našej obci a vždy vďačne prídu na vystúpenie s deťmi.                                                       

                           Miklošová, Gonosová, Nezbedová   

                                                    

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň matiek.

          • Súťaž v prednese poézie a prózy
            • Súťaž v prednese poézie a prózy

            • KRAJSKÁ SÚŤAŽNÁ PREHLIADKA V PREDNESE POÉZIE A PRÓZY

              Dňa 11.05.2023 sa v priestoroch ŠZŠ Brezno uskutočnil 13. ročník Krajskej súťažnej prehliadky v prednese poézie a prózy špeciálnych základných škôl. Naši žiaci reprezentovali ŠZŠI Valaská vo všetkých kategóriách v poézii a v najstaršej kategórii aj v próze. Konkurencia bola veľká, veď na súťaž sa prihlásilo 43 žiakov z 10 škôl banskobystrického kraja. No ani to našich recitátorov nevystrašilo a do svojho výkonu vložili všetok svoj talent a skúsenosti. Silu a podporu zvládnuť konkurentov v súťaži im prejavili aj pani učiteľky, ktoré ich na súťaži sprevádzali. V neľahkej konkurencii sme obsadili dve super umiestnenia. Žiačka 7.A triedy Veronika Ferková obsadila úžasné 2. miesto v kategórii poézia 7.-9. ročník a Marek Farkaš, žiak 8. ročníka obsadil 3. miesto v kategórii próza 7.-9. ročník. Aj napriek veľkej snahe našich mladších žiakov obsadiť jednu z prvých troch priečok sa to našim žiakom vo svojich kategóriách nepodarilo. Napriek tomu môžu byť so svojim výkonom maximálne spokojní. Videli sme mnohé fantastické prednesy, z ktorých môžeme čerpať inšpiráciu.

              Veríme, že ďalšie úspechy na nás ešte len čakajú.

               

              Mgr. Nezbedová

          • Otvorenie novej školskej knižnice
            • Otvorenie novej školskej knižnice

            • „Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta.“/Francois Mauriac/

              Vďaka Občianskemu združeniu Podaj mi ruku, združenia rodičov školy, vedeniu školy a zamestnancom školy sa nám podarilo zrealizovať školskú knižnicu. Veľmi si vážime úsilie, ktoré každý z vás vynaložil na dosiahnutie tohto cieľa. Je to znak toho, že tímová práca prináša očakávané výsledky. Vďaka vám žiaci majú možnosť dosiahnuť vyššiu úroveň gramotnosti, čítania a učenia sa.
              Vďaka používaniu školskej knižnice po celý rok sa u žiakov bude rozvíjať, podporovať a udržiavať návyk a potešenie z čítania, žiaci budú mať príležitosť na získavanie skúsenosti vo vytváraní a používaní informácií, vedomostí, porozumenia a imagináciu. Vďaka vám všetkým sme 5.5.2023 otvorili dvere školskej knižnice a začali navštevovať príjemné, útulné, krásne a zmysluplné prostredie.

              „Za všetko, čo je vo mne dobré, vďačím knihe.“/Maxim Gorkij/

               

              05.05.2023 Valaská Judita Miklošová
              Miroslava Kramlová

            • Exkurzia Zvolen

            • Dňa 26.4.2023 sa žiaci 7.až 9. ročníka ŠZŠI a žiaci OUI zúčastnili exkurzie do Zvolena. Cieľom exkurzie bolo spoznať regionálnych výrobcov a priblížiť žiakom výrobné procesy v podnikoch. Navštívili sme mliekáreň v Selciach pri Banskej Bystrici a Bučinu Zvolen. 

              Po príchode do mliekárne sa žiaci prezliekli do ochraných odevov a prešli celou výrobou mliečnych výrobkov. Pani riaditeľka mliekárne nám podrobne vysvetlila ako prebieha spracovanie mlieka a výroba mliečnych výrobkov. Ponúkla starším žiakom aj možnosť zamestnania sa po ukončení školy.  Na cestu nás vybalili jogurtami a zdravým tvarohom, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Po krátkej prestávke sme pokračovali v plánovanej trase do Bučiny Zvolen. Pred podnikom sme si nasadili reflexné vesty a prilby. Pán Halaj (zamestnanec Bučiny) nám vysvetlil podrobnosti o spracovávaní drevného odpadu pre výrobu energie. Žiaci mali možnosť nahliadnuť do kotlov, prešli sme riadiacou miestnosťou, skladmi. Videli sme rôzne stroje a výrobné zariadenia. 

              Po návšteve Bučiny sme sa odobrali do obchodného centra  Európa Zvolen, kde sa naše obchodníčky zoznámili s rôznymi obchodnými prevádzkami a ostatní žiaci sa trochu občerstvili a zakúpili drobnosti. Unavení a plní nových zážitkov sme sa vrátili domov. 

              Veľké poďakovenie patrí pracovníčke Banskobystrikého samosprávneho kraja, p. Kováčikovej, ktorá nám zabezpečila autobus. 

               

            • Deň Zeme

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

              22. 4. má sviatok naša planéta. Deň Zeme sa začal oslavovať v roku 1970 a cieľom tohto dňa je pripomenúť si, že sa o ňu máme starať a vážiť si jej dary. Lebo Zem je len jedna. A čím skôr sa o tom budeme s deťmi rozprávať, tým lepšie. 

              Tento deň je veľmi významný pre všetkých ľudí, pretože si pripomíname aké je dôležité chrániť prírodu. Žiaci našej školy si pripomenuli  Deň Zeme prácou s odpadovým materiálom z ktorého vyrábali hudobné nástroje, vypracovávali rôzne pracovné listy k danej tematike, tvorili básničky o Zemi a zapojili sa do akcie ,,Vyčistime si obec Valaská“. Žiaci počas dňa navštívili rôzne lokality našej obce kde sa snažili vyzbierať čo najviac odpadkov. Cieľom týchto aktivít  bolo rozvíjať enviromentálne  povedomie detí tvorivým a hravým spôsobom, chrániť prírodu a starať sa o ňu a tak zveľaďovať životné prostredie.

               

                                                                                        Mgr. Bartáková, koordinátor ENV

          • Projekt "Čerstvé hlavičky"
            • Projekt "Čerstvé hlavičky"

            • Čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší, máme viac energie a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole a škôlke vždy zíde! Do projektu sme sa  tento rok zapojili  aj my. Hlasujte v 5. ročníku projektu Čerstvé hlavičky od 20. 4. do 31. 5. 2023! 

              Každý deň v tomto termíne môžete hlasovať za Špeciálnu základnú školu, Švermova 1, 976 46 Valaská

              na stránke:  https://www.cerstvehlavicky.sk/#uvod

              Postup hlasovania nájdete vo videu: https://youtu.be/DAP_b-B7VYU  

               

              Víťazné školy a škôlky získajú pravidelný prísun čerstvého ovocia a zeleniny počas nasledujúceho školského roka 2023/2024 !

          • Projekt PERCH
            • Projekt PERCH

            • Cieľom projektu je prispieť k realizácii Európskeho plánu v boji proti rakovine, ktorý podporuje úsilie členských štátov na rozšírenie rutinného očkovania dievčat a chlapcov proti HPV s cieľom znížiť výskyt rakoviny krčka maternice a iných typov rakoviny, asociovaných s HPV, počas nasledujúcich 10 rokov.

              PERCH prispeje k dosiahnutiu prvého cieľa stratégie WHO "90-70-90" na elimináciu rakoviny krčka maternice, ktorý znamená dosiahnutie aspoň 90% zaočkovanosti vakcínou proti HPV u dievčat do veku 15 rokov.

              Stratégia WHO „90-70-90“:

              • Zlepšiť schopnosť členských štátov plánovať a implementovať HPV očkovacie kampane zdieľaním vedomostí a skúseností.
              • Zvýšiť povedomie a vedomosť o ochoreniach súvisiacich s HPV a o prevencii v konkrétnych cieľových skupinách (dospievajúce dievčatá a chlapci).

              Dovoľujeme si Vás požiadať o spoluprácu vyplnením anonymného dotazníka na danú tému.  Dotazník môžte spustiť na odkaze: 

              https://survey.iss.it/glob/index.php/196212?lang=sk 

              Viac informácií o projekte nájdete na stránke:  

              https://www.projectperch.eu/

               

               

          • Veľkonočné vrecúško
            • Veľkonočné vrecúško

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočné vajíčko.

              Pri príležitosti Veľkonočných sviatkov OZ , ZRŠ a vedenie školy pripravili pre deti našej školy deň plný zážitkov a zábavy. Deti mali  možnosť ukázať svoju kreativitu, šikovnosť, zručnosť a pohybové schopnosti pri zdobení Veľkonočného vrecúška v triedach a pri aktivitách na školskom dvore. Veľkonočné sladké prekvapenie vo vrecúšku bolo ich odmenou. 

          • Zápis detí do špeciálnej materskej školy
            • Zápis detí do špeciálnej materskej školy

            • Špeciálna materská škola internátna Švermova 1, Valaská

               

              Riaditeľstvo Špeciálnej materskej školy internátnej – „Slniečka“ oznamuje rodičom, že   

              ZÁPIS DETÍ DO ŠMŠI

               na školský rok 2023/2024 sa  bude realizovať

              v dňoch od 9.  - 12. mája 2023

              Časové rozpätie:         7.30 h. – 14:30 h.

              Miesto:               budova Odborného učilišťa internátneho, Švermova 1, Valaská v zriaďovateľskej pôsobnosti Regionálneho  úradu školskej správy Banská Bystrica.

               

              Podanie žiadosti o prijatie dieťaťa do Špeciálnej materskej školy internátnej  sa bude realizovať s osobnou prítomnosťou rodičov s deťmi.

              Žiadosť a podmienky prijatia dieťaťa si môžete stiahnuť z webovej stránky školy

              SMSI_Prijimanie_deti_do_MS.pdf

              Ziadost_o_prijatie_na_predprimarne_vzdelavanie.pdf

              Lista Ołówka I Papieru Kreskowa Ikona, Konturu Wektoru Znak, Liniowy  Stylowy Piktogram Odizolowywający Na Bielu Ilustracja Wektor - Ilustracja  złożonej z papier, markdown: 95968812 https://ouvalaska.edupage.org/

              alebo vyzdvihnúť  v špeciálnej materskej škole v papierovej forme.

               

              Kontakt:

              ovalaska@email.cz

              0905 633 088 - riaditeľ školy

              0907 603834 – učiteľ ŠMŠI

              30 Best slnko ideas | slnko, škôlka, deti 
               

          • Zápis prvákov
            • Zápis prvákov

            • Z Á P I S        Ž I A K O V

              do 1.ročníka

              Špeciálnej základnej školy internátnej  vo Valaskej

              oznamuje rodičom a zákonným zástupcom detí

              zápis do 1.ročníka Špeciálnej základnej školy internátnej v škoskom roku 2023/2024

              bude

              od 17.04.2023 – do 21.04.2023 (pondelok až piatok)

              v čase od 7:30 h. – do 15:00 h.

              v budove Odborného učilišťa internátneho na adrese Švermova 1, Valaská

               

              Vaše deti sú na zápise vítané

              Dôležité k zápisu:

              • k zápisu je potrebné doniesť rodný list dieťaťa (môže byť aj kópia)
              • prihláška na  primárne vzdelávanie, ktorú nájdete na web stránke školy v časti „Tlačivá“, alebo si ju môžete prevziať osobne u výchovnej poradkyni
              • rodič alebo zákonný zástupca dieťaťa predloží okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa aj písomné vyjadrenie (diagnostiku) príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, že ide o dieťa so špeciálnymi

              výchovno-vzdelávacími potrebami

              • ak sa zápisu zúčastní s dieťaťom len jeden zákonný zástupca, je vhodné, aby mala škola

              k dispozícii aj súhlas druhého zákonného zástupcu.

              • o prijatí do špeciálnej základnej školy rozhodne riaditeľ školy do 15. júna 2023

                  Spolu vypíšeme:

              • informovaný súhlas zákonného zástupcu
              • dotazník pre potrebu školy
              • návrh na prijatie žiaka so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami do Špeciálnej základnej školy internátnej

              T E Š Í M E      S A    N A    VÁ S

              Kontakt:

              ovalaska@email.cz

              0905 633 088 - riaditeľ školy