• Novinky

          • Návšteva obecnej knižnice vo Valaskej
            • Návšteva obecnej knižnice vo Valaskej

            • Žiaci ŠZŠ navštívili 3.apríla obecnú knižnicu A. A. Baníka vo Valaskej s cieľom prehĺbiť si pozitívny vzťah k čítaniu a knihám. Privítala nás milá pani knihovníčka Bc. Barbora Mórová spolu s tetami. Tak sa nám predstavili členky Jednoty dôchodcov, teta Marta Petrová, Eva Kúdelková a Ľubica Balogová. Prečítali nám poučné rozprávky a my sme im na oplátku zarecitovali básničky.. Strávili sme spolu veľmi príjemné doobedie.
              Všetkým patrí naše poďakovanie za pekné privítanie, milé slová a čitateľské zážitky.

              Mgr. Gonosová Zuzana
              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

          • OZNAM
            • OZNAM

            • Občianske združenie Podaj mi ruku, ZRŠ, vedenie školy a pedagogickí zamestnanci Vás srdečne pozývajú na Veľkonočné vrecúško dňa 5.4.2023 (v stredu). 

               

              Program: 

              7:45 -10:00 hod. práca v triede( výzdoba kraslíc, omaľovánky, výzdoba vrecúška...)

              10:00 hod. -11:30 hod. aktivity na školskom dvore a školskom ihrisku

               

              Tešíme sa na všetkých

          • Poklady ukryté v knižnici
            • Poklady ukryté v knižnici

            • Knižnica je miesto, kde to „žije“ knihami. Práve na tomto mieste sa nám ponúka možnosť objaviť dedičstvo umeleckých diel predchádzajúcich generácií, klenoty literárnej tvorby a aktuálne publikované literárne tituly spisovateľov. V priestoroch knižnice je cítiť vôňu kníh a človek tam môže pobudnúť s dobrou knihou v ruke. Aj toto sú dôvody, ktoré nasmerovali žiakov ŠZŠI navštíviť Mestskú knižnicu a Horehronské múzeum v Brezne. Návšteva obidvoch miest bola pre žiakov veľmi hodnotná. V bezprostrednom kontakte s knihami sa žiakov v knižnici ujala pani knihovníčka, ktorá si pre nich pripravila zaujímavé aktivity na tému ľudových rozprávok. Pripravené mala rozprávkové knihy, ilustrácie a hádanky, jeden rozprávkový príbeh deťom prečítala. Dúfame, že návšteva priestorov knižnice podnietila záujem mnohých našich žiakov o literárne umenie a stanú sa vernými čitateľmi. S ľudovou tvorbou a remeslami sa žiaci bližšie zoznámili prácou v tvorivých dielňach, ktoré si pre nich pripravili pracovníčky múzea. Vyrábali si veľkonočné dekorácie, pozreli si veľkonočnú výstavku. Vyučujúci mali možnosť zahlasovať za najkrajšie veľkonočné kraslice zhotovené žiakmi okolitých škôl ale aj šikovnými a zručnými remeselníkmi. Vyhotovené veľkonočné dekorácie si mohli žiaci vziať domov. Obidve aktivity sa žiakom veľmi páčili a boli pre ne spestrením a obohatením.

              Mgr. Nezbedová

          • Rozvíjanie komunikačných schopností na ŠZŠI Valaská
            • Rozvíjanie komunikačných schopností na ŠZŠI Valaská

            • Jedným z vyučovacích predmetov na našej škole je aj predmet Rozvíjanie komunikačných schopností ( RKS).

              Reč má pre vývoj dieťaťa a jeho fungovanie v škole mimoriadny význam. Umožňuje rozvoj myslenia, ovplyvňuje kvalitu poznávania, učenia. Nemenej dôležitý je aj sociálny aspekt reči – dorozumievanie sa, vytváranie sociálnych vzťahov, má dosah na vnímanie dieťaťa druhými a jeho postavenie v skupine.

              Medzi našimi deťmi sú pomerne veľké rozdiely. Deti vyrastajú v rôznych sociokultúrnych a ekonomických podmienkach, v rodinách líšiacich sa napr. životnými a výchovnými štýlmi. Nezanedbateľná je zdravotná anamnéza, úroveň mentálneho vývoja vrátene komunikačných schopností. Všetky tieto súvislosti je potrebné si uvedomovať v prístupe ku každému dieťaťu individuálne.

              Do predmetu RKS implementuje prvky dramatoterapie, muzikoterapie.

              Osvedčili sa nám aktivity zamerané na nácvik jednoduchých tanečných choreografii k populárnym piesňam, dramatizáciu rozprávok.

               Výberom pohybových aktivít zvyšujeme  predovšetkým obratnosť celkovej motoriky. Miera obratnosti hovoridiel sa premieta do komunikačných schopností a zručností žiakov.

              V priebehu školského roku sa nám podarilo so žiakmi zdramatizovať rozprávky : Dedko a repka, Deduškova rukavička, Koza rohatá a jež, Neposlušné kozliatka .

              Prostredníctvom dramatizácie rozprávok u žiakov podporujeme ich sebavedomie, schopnosť konať s určitým cieľom, schopnosť prispôsobovať sa skupine, pracovať s ostatnými, zvyšujeme ich schopnosť sebaovládania.

              Svoje schopnosti a zručnosti  žiaci prezentujú nielen na besiedkach a akciách organizovaných školou, ale aj mimo školy. Svojim programom  potešili  klientov v Špecializovanom zariadení v Hronci, členov klubu dôchodcov vo Valaskej ( mesiac úcty k starším, Vianoce, MDŽ ).

              Žiaci sa na hodiny RKS veľmi tešia a s radosťou spolupracujú. Obrovskú radosť im prináša nielen potlesk ich spolužiakov, rodičov, starých rodičov, ale aj ich výrazný posun v rečovej komunikácii.                                   

               

                                                                                                                                                                                                           Klimentová Marta, učiteľka ŠZŠI

          • Exkurzia v pekárni Hronec
            • Exkurzia v pekárni Hronec

            • Chlieb náš každodenný – Milan Rúfus

               

              Chlieb krájať... To nie je len tak.

              Chlieb nepriletí ako vták,

              jak cudzí holub do dvora.

              Na chlebík musíš poorať.

              A hodný svojho chleba žiť.

              Chlebík si treba zaslúžiť.

              Pluh točiť, ako ťažký vlak.

              Chlieb krájať, to nie je  len tak.

              Poznáš raz čo to  znamená.

              Môj milý, chlieb je  odmena.

              Preto sa modlíš a ja tiež: - chlieb náš každodenný daj nám dnes.

               

              Exkurzia v Pekárni st. Klaus Hronec

              Dňa 22.03.2023 žiaci 8. a 9. ročníka Špeciálnej základnej školy internátnej vo Valaskej navštívili Pekáreň st. Klaus v Hronci. Exkurziou nás sprevádzal pán Ján Perichta. Žiaci mali možnosť získať cenné informácie o príprave a pečení chleba i rôznych pekárenských výrobkov. Pán Perichta nás previedol celou pekárňou; žiakom ukázal kde a ako sa pripravuje cesto; kto ho spracúva; pri akej teplote, koľko minút a aké množstvo chleba sa pečenie v peci naraz. Žiaci videli miestnosť a stroj na balenie chleba, ale aj prípravu pečiva na rozvoz. Exkurzia sa žiakom veľmi páčila, odchádzali obohatení o nové zážitky.

              Veľké ďakujem patrí p. Jánovi Perichtovi za odborný výklad, odpovede na všetky otázky, venovaný čas a ochotu prijať nás.

              Všetkým, ktorí svojou prácou a šikovnými rukami pripravujú pre nás tento vzácny a veľmi chutný pokrm, ktorý by nemal chýbať na stole žiadnej slovenskej rodiny; prajeme - pevné zdravie a veľa sily, aby sme si mohli ešte dlhé roky pochutiť na výbornom chlebíku a pečive z Vašej pekárne.

              Ďakujeme.

              Mgr. Janka Kučerová a Mgr. Nadežda Repková

               

          • Deň povedomia o autizme
            • Deň povedomia o autizme

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň povedomia o autizme.

              Deti s autizmom majú problém nadväzovať vzťahy, socializovať sa a komunikovať o témach, ktoré sú pre iných zaujímavé, no pre nich nepochopené. Potrebujú špeciálne vzdelávanie a starostlivú celoživotnú výchovu. Autizmus je celoživotné postihnutie a jeho výskyt má stúpajúcu tendenciu.  Druhého apríla sme vyjadrili podporu autistom a ich blízkym tak, že si sme si obliekli niečo modré a nafúkli niekoľko modrých balónov.  Ako prejav úcty k tejto vývinovej poruche sa 2. apríla významné budovy a stavby po celom svete tiež rozžiarili na modro. Táto farba je symbolom komunikácie. Tak ako ľudia dlhé roky nerozumeli autistom, ani oni nerozumeli zdravým. Súčasťou vzdelávacieho procesu našej školy sa postupne tiež stávajú žiaci s týmto postihnutím. Preto sa snažíme vytvárať pre týchto žiakov podnetné prostredie a používať v vzdelávacom procese overené terapeutické postupy, čím sa snažíme rozvíjať ich potenciál. Obľúbenou miestnosťou týchto žiakov na našej škole je miestnosť snoezelen, kde každodenne s týmito žiakmi radi pracujeme. Preto neostaňte ľahostajní a venujte autizmu myšlienku aj vy.

                                                                                                                                 Mgr. Bartáková M.

          • Deň vody
            • Deň vody

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody.

              22. marec je svetový deň vody. Tento deň je teda jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti.  Prostredníctvom aktivít a úloh sa žiaci našej školy oboznámili s prejavmi vody na Zemi. Nakreslili si vlastnú fľašku minerálky, vypracovali pracovné listy, žiaci prvého stupňa si pozreli prezentáciu o kolobehu vody a žiaci druhého stupňa sa zúčastnili online prednášky s pracovníčkou centra environmentálnej výchovy – KOSIT. Pekné počasie sme potom využili pre vyčistenie  okolia obce a Hrona. Aj týmto dňom sme sa opäť presvedčili, že “voda je život” a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii.

                                                                                                                       Mgr. Bartáková – koordinátor ENV

          • Súťaž v prednese poézie a prózy - školské kolo
            • Súťaž v prednese poézie a prózy - školské kolo

            •                

              Uprostred čistinky sedia muži ticho.

              Nesmelá dievčina hľadí na nich z kríkov.

              V očiach má otázky: „Čo mám robiť teraz?

              Macocha jahody kázala mi zbierať. “

              Uprostred čistinky sedia muži ticho.

              Nesmelá dievčina hľadí na nich z kríkov.

              V očiach má otázky: „Čo mám robiť teraz?

              Macocha jahody kázala mi zbierať. “

               

              Aj túto báseň sme mohli počuť 30.marca 2023 na školskom kole v prednese poézie a prózy.  

              Žiaci 1. -9. ročníka ŠZŠI a PŠI, najlepší recitátori našej školy sa nám postarali o pekný umelecký zážitok. Súťažilo 25 žiakov, ktorí sa na svoj prednes zodpovedne pripravovali pod vedením svojich učiteľov. Súťaž sme začali jednoduchými cvičeniami, ktoré nám pomohli precvičiť jazýček a zbaviť sa trémy.

              Výkony žiakov hodnotila porota v zložení: predseda poroty, zástupkyňa školy Mgr. Milena Fábryová a členovia poroty, pani učiteľky Bc. Zuzana Pribylová a Mgr. Eva Haviarová. Všetci súťažiaci nás veľmi milo prekvapili. Za svoju odvahu a šikovnosť boli ocenení potleskom a odmenení diplomom a peknými cenami. Porota nakoniec rozhodla nasledovne:

              1. kategória – žiaci 1. stupňa

              1. miesto: Mário Bartoš, 3. ročník

              2. miesto: Martina Oláhová, 4. ročník

              3. miesto: Lea Ryšianová, 2. ročník

               

              2. kategória – žiaci B variantu

              1. miesto: Adam Buček, B 1

              2. miesto: Dávid Farkaš, B 2

              3. miesto: Simona Tkáčiková, B 3

               

              3. kategória – žiaci 2. Stupňa

              1. miesto: Veronika Ferková, 7. A

              2. miesto: Marek Farkaš, 8. Ročník

              3. miesto: Nikolas Baran, 6.ročník

               

              Všetkým srdečne gratulujeme a prajeme veľa školských úspechov!

              Mgr. Gonosová Zuzana

              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

               

          • Ponožková výzva
            • Ponožková výzva

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ponožková výzva.

              Ľudská individualita robí svet pestrejším a farebnejším, bez predsudkov či bariér. V prípade ľudí s Downovým syndrómom však pretrváva problém ich prirodzeného začlenenia do spoločnosti. Pritom stačí tak málo, aby sme prelomili ľady a odstránili strach z neznámeho. Pomôcť odstrániť predsudky a bariéry voči ľuďom s Downovým syndrómom je pritom jednoduché. Dňa 21. marca, na Svetový deň Downovho syndrómu, sa každoročne koná Ponožková výzva. Hlavným zmyslom tejto aktivity je prispieť k zvýšeniu povedomia o Downovom syndróme a ľuďoch, ktorí sa s touto genetickou odchýlkou narodili. Snahou tejto iniciatívy je tiež podporiť rodiny, ktoré sa s láskou a porozumením starajú o deti s Downovým syndrómom.  Tento deň sme aj  my na našej škole  prejavili svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom. Žiaci a učitelia našej školy si obuli dve rozdielne ponožky a takto spoločne podporili ponožkovú výzvu. . 

                                                                                                                                           Mgr. Bartáková M.

          • Slávik 2023
            • Slávik 2023

            • V piatok 16. 3. 2023 sa v našej škole uskutočnila spevácka súťaž „Slávik 2023“, v ktorej sa predviedli spevácke talenty zo základnej i praktickej školy. Rôzne ľudové a popové piesne nám zaspievalo 24 súťažiacich. Deti spievali samostatne i v duetách. Na konci súťaže porota vyhodnotila výkony súťažiacich, víťazom zagratulovala a odovzdala ceny. 

          • MAREC – MESIAC KNIHY
            • MAREC – MESIAC KNIHY

            • Marec sa už roky spája s mesiacom knihy. A tak je to aj v našej škole. Pre žiakov sme pripravili zaujímavé aktivity s cieľom rozvíjať čítanie s porozumením, podporiť vzťah ku knihám zážitkovou formou a niečo nové sa naučiť.

              Žiaci 1.stupňa a B. variantov zistili, že s kamarátmi je ich život veselší. Čítali si krátke rozprávky o Danke a Janke, ktoré boli obohatené o rôzne úlohy na upevnenie kamarátstva medzi deťmi. Aktívne počúvali, odpovedali na otázky týkajúce sa textu, kreslili.

              Pre žiakov 2.stupňa bola pripravená pútavá prezentácia „Z rozprávky do rozprávky“ s pestrými úlohami a aktivitami. Žiaci sa aktívne zapájali a získané vedomosti využili pri tvorbe päťveršovej básne s názvom Rozprávka.

              Verím, že sa žiakom tvorivé hodiny páčili a kniha bude ich dobrý kamarát.

               

          • Svet peňazí
            • Svet peňazí

            • Finančná gramotnosť je veľmi často skloňované slovo. Stáva sa základným pilierom nášho vzdelávacieho systému. Gramotnosť je odrazovým mostíkom, bez ktorého sa v živote nemožno hýbať vpred. Neprejde jediný deň, kedy by sme sa zaobišli bez peňazí, či sa nám to páči alebo nie. Preto je veľmi dôležité naučiť deti efektívne hospodáriť s financiami. Aj my, v OUI Valaská, začleňujeme finančné vzdelávania do výchovno-vzdelávacieho procesu. Tento rok sme boli súčasťou medzinárodnej kampane Global Money Week 2023, ktorej úlohou je zvýšiť povedomie o dôležitosti finančného vzdelávania. V rámci kampane sme realizovali niekoľko aktivít. Žiaci prvého stupňa mali možnosť vzhliadnuť nahrávku „Permoníčkovia v krajine euríčok a centíkov“ v ktorej sa dozvedeli, prečo je dôležité sporiť. Po vzhliadnutí prezentácie sme so žiakmi diskutovali o sporení a nakoniec si žiaci nakreslili, čo by si oni za nasporené peniažky chceli kúpiť. Sporiť je veľmi ťažké pre ľudí v akomkoľvek veku. Preto je dôležité, aby deti v tomto veku pochopili, že ak niečo skutočne chcú, musia si na to počkať a ušetriť peniaze. Úlohou žiakov druhého stupňa bolo vymyslieť reklamu. Žiaci popustili uzdu svojej fantázii a vymysleli rôzne reklamy, v ktorej si nakoniec aj zahrali. Tiež sa dozvedeli aký má vplyv na nich reklama a že musia byť zodpovední pri finančných rozhodnutiach a nepodľahnúť „lákavým“ ponukám. Žiaci PŠI sa zúčastnili interaktívnej prednášky. Cieľom prednášky bolo ukázať žiakom ako majú rozpoznať falošné peniaze, ako majú manipulovať s eurami a platobnými kartami. Toto zážitkové vzdelávanie prispelo k teoretickým aj praktickým skúsenostiam žiakov. V rámci vyučovacieho procesu sa určite znova vrátime k podobným témam, aby sme tak žiakom priblížili svet peňazí.

              Ing. Kuňáková

              koordinátor finančnej gramotnosti

          • OZNAM
            • OZNAM

            • Vážení rodičia,
              pozývame Vás na rodičovské združenie formou individuálnych pohovorov. Tešíme sa na Vás v pondelok 27. 3. 2023 o 14:00 hod, v triedach ŠZŠI . 

              Mgr Iveta Setváková
              riaditeľka školy

          • Oznam k dotácii na stravu
            • Oznam k dotácii na stravu

            • Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na  uvedenom tlačive (návratka),  ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: Školská jedáleň –pri Odbornom učilišti internátnom vo Valaskej, Švermova 1,976 46 Valaskáa to najneskôr v termíne do 31.03.2023. V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov.

              V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravuaž kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

              • Návratka

               

              Mgr. Iveta Setváková

              riaditeľka školy

               

          • Čitateľský oriešok 9
            • Čitateľský oriešok 9

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský oriešok 9.

              So žiakmi druhého až deviateho ročníka ŠZŠI sme sa aj tento rok zapojili do súťaže Čitateľský oriešok 9. Čítali sme pútavé príbehy a následne odpovedali na kontrolné otázky, či prečítanému textu aj rozumieme. Tým sa však zábava na vyučovaní nekončila. Dva prečítané príbehy sme pomocou svojej fantázie a výtvarných zručností premenili do podoby jedného jediného výkresu a zaslali do súťaže.

              Výtvarným prácam a jej autorom držíme palce a prajeme veľa úspechov. Ak budú mať šťastie a odborná komisia ich vyberie do finále súťažia o atraktívne ceny.

              Mgr. Gonosová Zuzana

              Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

               

          • Stretnutie rodičov detí s PAS
            • Stretnutie rodičov detí s PAS

            • Stretnutie rodičov detí s PAS na pôde Špeciálnej základnej školy internátnej

              MÁTE SI ČO POVEDAŤ,

               MÁME VÁM ČO PONÚKNUŤ. “​​​

              V dňoch 27.2. a 28.2.2023 sa v priestoroch našej školy konalo prvé skupinové stretnutie rodičov s deťmi s poruchou austistického spektra. Rodičia mali možnosť spoznať ľudí s podobnými problémami a nadviazať priateľstvá. Cieľom stretnutia bolo povzbudiť rodičov v ich neľahkej situácií, zdieľať svoje starosti a skúsenosti s inými rodičmi, ktorí vychovávajú a starajú sa o dieťa s PAS a predstaviť možnosti spolupráce na pôde našej školy.

              Zatiaľ čo si rodičia vymieňali dôležité informácie, deti strávili čas v spoločnosti zvieratiek, oddýchli si v miestnosti Snoezelen, zahrali sa so stavebnicami. V mesiaci  máj by sme chceli znovu vytvoriť priestor pre všetkých rodičov autistických detí, kde si môžu rodičia odovzdať svoje skúsenosti, čo u nich doma funguje a ako pracujú so svojim dieťaťom.

              Dovoľte nám, pozvať Vás na nové stretnutie, ktoré sa bude znovu konať na pôde našej školy.