• Novinky

          • Global maney week
            • Global maney week

            • Aj tento rok sa naša škola zapojila k celosvetovej kampani Global Money Week, ktorá už dvanásty krát pripomína dôležitosť finančného vzdelávania. Tohtoročná téma kampane bola: Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť. Do kampane sa zapojili žiaci 1.a 2.stupňa a žiaci praktickej školy. Ich úlohou bolo vytvoriť informačný leták alebo krátke video na tému chráň si svoje osobné údaje. Žiaci boli kreatívni a vytvorili zaujímavé letáky. Trieda praktickej školy sa rozhodla, že natočia krátke poučné video, ktoré poukazuje na to ako je možné chrániť svoje osobné údaje pred zneužitím. Žiaci 2. stupňa sa tiež zúčastnili besedy s pracovníčkami Prima banky, čím mali možnosť získať nové informácie z oblasti bankovníctva. Beseda sa žiakom veľmi páčila a od pracovníčok dostali malé darčeky. Touto cestou sa chcem poďakovať zamestnankyni Prima banky p. Gašperanovej za spoluprácu a jej ochotu navštíviť našu školu.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Global maney week.

          • ČITATEĽSKÉ ŠTVRTKY
            • ČITATEĽSKÉ ŠTVRTKY

            • Čítanie kníh deviatakov v školskej knižnici

               

                           Je úplne ideálne, že naša trieda 9. roč. sa nachádza priamo pri novo zriadenej  školskej knižnici. Musím pochváliť mojich deviatakov, že dokonca sami sa podieľali pri jej vzniku, „pracne“ natierali bielou farbou staré drevené obloženie.

               Takže aspoň raz-dvakrát do týždňa na hodinách Slovenského jazyka a literatúry využívame školskú knižnicu, kde majú žiaci možnosť čítať knihy rôznych žánrov priamo v škole na vyučovaní. Žiaci čítajú rovnakú knihu, alebo rôzne knihy toho istého žánru. Tiché alebo hlasné čítanie trvá max. 15 minút. Väčšinou nasleduje analýza prečítaných textov, ústny rozbor prečítaného textu. Žiaci si vypracujú vopred pripravené čitateľské listy, robia si zápisy z čítania podľa určených pokynov a podobne. Ešte pred spoločným alebo tichým čítaním ich upozorním na to, čo majú počas čítania sledovať. Zameriame sa na miesto, prostredie, kde a v akom období sa dej odohráva, hlavné a vedľajšie postavy, kladné a záporné postavy, vzťahy medzi postavami, problémy, konflikty, čo by som robil na mieste hlavnej postavy, vtipné prvky, hlavnú myšlienku... Rozbor textov prebieha prevažne v kruhu za účasti všetkých žiakov, prípadne v dvojiciach sa žiaci rozprávajú o čom si čítali.

              Často využívame na hodinách SJL aj štvorlístkové čítanie, kde žiaci môžu naplno zapojiť aj svoju fantáziu a tvorivosť. Každý žiak má v skupine inú rolu, úlohu.

              Tu by som chcela využiť možnosť a pozvať do školskej knižnice aj ostatných vyučujúcich a nielen na hodinách slovenského jazyka a čítania, ale aj mimo týchto vyučovacích predmetov. V školskej knižnici je veľa zaujímavých kníh, encyklopédií a každý žiak si tam nájde tú správnu „svoju“ knihu.

               

                                                                                                         Do čítania, priatelia!

                                                                                                                     D. Dorková

               

          • Spevácka súťaž - Slávik 2024
            • Spevácka súťaž - Slávik 2024

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spevácka súťaž - Slávik 2024.

              „Spievajže si, spievaj, spevavé stvorenie,
              veď je spev najmilšie tvoje potešenie.“

               


                Tak, ako každý rok aj tentoraz, sa žiaci našej školy zapojili do speváckej súťaže SLÁVIK 2024. Školské kolo v speve ľudových piesní sa konalo dňa 15.03.2024. Zastúpené boli všetky súťažné kategórie: žiaci 1.- 4. ročníka; žiaci 5.- 9.ročníka; žiaci B variantu; žiaci s autizmom a žiaci praktickej školy. Všetci speváci sa na túto peknú súťaž starostlivo pripravili výberom i prezentáciou piesní.

              Výsledky speváckej súťaže:

              B varianty: 1. miesto – David Farkaš

                                 2. miesto – Lívia Kubišová

                                 3. miesto – Adam Buček

              ŠZŠI 1.-9.r.: 1. miesto – Matúš Mútňan a Kristián Puška

                                 2. miesto – David Puška, Kristián Puška a Viktor Horváth

                                 3. miesto – Lea Ryšianová, Mário Bartoš a Martin Oláh

              PŠI:            1. miesto –Jakub Reptiš

                                 2. miesto –Marko Michalík

                                 3. miesto –Peter Roľko

              Všetkým srdečne BLAHOŽELÁME a prajeme, aby svoj talent ďalej rozvíjali a tak obohacovali a spríjemňovali svoj vlastný život i život ľudí okolo nich!

              Z. Olerínyová a J. Kučerová

          • Marec mesiac knihy - návšteva miestnej knižnice
            • Marec mesiac knihy - návšteva miestnej knižnice

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec mesiac knihy - návšteva miestnej knižnice.

              Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Aj známy pedagóg J.A. Komenský povedal: "Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom."

                          Prečo si Mesiac knihy pripomíname práve v marci? Mesiac knihy si pripomíname od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu . Podľa jednej verzie sa stal mesiacom knihy práve preto, lebo v tomto mesiaci sa narodil a zomrel Matej Hrebenda, významný buditeľ a ľudový spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Tento významný slovenský národný buditeľ už od narodenia mal zrakovú chybu. Neskôr oslepol celkom. Žil v okolí Gemera a miloval knihy, avšak kvôli problémom so zrakom nemohol čítať. Preto chodil od domu k domu a prosil ľudí, aby mu čítali. Dnes už úlohu Mateja Hrebendu - šírenie kníh a knižnej kultúry a podporu vzdelávania - plnia knižnice, ktoré sprístupňujú svoje knižné fondy čitateľom po celý rok.

              V našej škole pravidelne využívame školskú knižnicu, v ktorej sa nachádzajú aj knihy zakúpené cez projekt Naša trieda číta. Navštevujeme aj obecnú knižnicu, v ktorej je pre žiakov pripravený vždy zaujímavý program. Zapájame sa do literárno - výtvarných súťaží Čitateľský oriešok 10, Najkrajšie rozprávkové leporelo, Tvoríme vlastnú knihu a mnoho ďalších zaujímavých aktivít nielen medzi školami v okrese ale i s celoslovenskou pôsobnosťou.

               Mesiac knihy sme si tento rok pripomenuli rôznymi aktivitami, ktorých cieľom bolo vzbudiť záujem o detskú literatúru, motivovať žiakov k čítaniu a rozvíjať tak čitateľskú gramotnosť. Pre žiakov 1.stupňa a B varianty sme si pripravili zážitkové čítanie Ako psíček nakupoval. Spoločne sme zistili aké dôležité je počúvať, čo nám druhí hovoria. Čítanie bolo obohatené o rôzne úlohy, ktoré podporovali rozvoj pozornosti, pamäti,  pohybových či matematických schopností s použitím didaktických pomôcok.  Žiaci aktívne počúvali, odpovedali na otázky týkajúce sa textu, vystrihovali, kreslili. Starší žiaci pravidelne navštevovali školskú knižnicu, v ktorej si každá trieda prečítala pútavé príbehy od rozličných autorov zo Slovenska ale aj zo zahraničia. K prečítaným knižkám si potom pripravili vyučujúci pre žiakov množstvo zážitkových aktivít ako zhotovenie vlastnej ilustrácie k príbehu, skladanie obrázkov, práca s pracovnými listami, výroba záložky ale aj dramatizácia pomocou maňušiek. Všetky aktivity boli pre žiakov veľmi zaujímavé a podporili u nich chuť pravidelne si čítať.                                                                 

               

              Mgr. Gonosová Zuzana

                   Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

          • Zápis do materskej školy
            • Zápis do materskej školy

            •  

              Špeciálna materská škola internátna Švermova 1, Valaská

               

              Riaditeľstvo Špeciálnej materskej školy internátnej – „Slniečka“ oznamuje rodičom, že   

              ZÁPIS DETÍ SPOJENÝ S DŇOM OTVORENÝCH DVERÍ

              DO NAŠEJ

               Špeciálnej materskej školy

              na školský rok 2024/2025 sa  bude realizovať

              17. mája 2024

              Časové rozpätie:         7.30 h. – 14:30 h.

              Miesto:                         budova Odborného učilišťa internátneho, Švermova 1, Valaská v zriaďovateľskej pôsobnosti Regionálneho  úradu školskej správy Banská Bystrica.

               

              Podanie žiadosti o prijatie dieťaťa do Špeciálnej materskej školy internátnej  sa bude realizovať s osobnou prítomnosťou rodičov s deťmi. Žiadosť a podmienky prijatia dieťaťa si môžete stiahnuť z webovej stránky školy:

               https://ouvalaska.edupage.org/text14/ Lista Ołówka I Papieru Kreskowa Ikona, Konturu Wektoru Znak, Liniowy  Stylowy Piktogram Odizolowywający Na Bielu Ilustracja Wektor - Ilustracja  złożonej z papier, markdown: 95968812

              alebo vyzdvihnúť  v špeciálnej materskej škole v papierovej forme.

               

                            Kontakt:

                              ovalaska@email.cz

              0905 633 088 - riaditeľ školy

              0907 603834 – učiteľ ŠMŠI

          • Festival dobrého vzdelávania ALMA
            • Festival dobrého vzdelávania ALMA

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Festival dobrého vzdelávania ALMA.

              Vo Zvolene sa v dňoch 8. a 9. marca 2024 konal prvý ročník Festivalu dobrého vzdelávania ALMA, ktorý bol zameraný na odbornú pedagogickú aj laickú verejnosť. Podujatie organizovala mimovládna organizácia Živica, ktorej program je zameraný na podporu a sieťovanie pedagogických zamestnancov Komenského inštitútu v spolupráci s Teach, Regionálnym centrom podpory učiteľov Zvolen, Detva, Krupina a s podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Ako pedagogickí zamestnanci OUI Valaská sme mali
              možnosť sa tohto podujatia zúčastniť a vypočuť si množstvo informácií od odborníkov z odboru školstva nielen zo Slovenska ale aj zo zahraničia. Diskutované témy sa týkali hlavne inšpirácií ako skvalitňovať vzdelávací systém na Slovensku. Program festivalu bol rozdelený do dvoch dní. Prvý bol venovaný pedagogickej obci a ľuďom, ktorí pracujú s mládežou. Druhý deň patril rodičom, deťom a ostatnej laickej verejnosti. Súčasťou boli divadelné predstavenie i tvorivé dielne pre deti a rodičov. Dvojdňové podujatie tak prinieslo zaujímavé workshopy,
              diskusie i prednášky. Festival otvoril svojím príhovorom bývalý minister školstva p. Daniel Bútora, ktorý v úvode vyzdvihol zmeny, ktoré sa udiali a následne budú pokračovať na pôde vzdelávania. Spomedzi zahraničných hostí dostal ako prvý slovo pedagóg Ken Schulz z NEW JERSEY, ktorý založil „Školu bez porazených“, školu ktorá formou inklúzie prijala žiakov z rôznych kultúr a minorít. Jeho skúsenosti hostia veľmi ocenili, nakoľko sa v súčasnosti aj na Slovensku inklúzia dostáva do popredia, hlavne pri vzdelávaní detí zo sociálne menej podnetného prostredia. Po prvom príspevku pokračovali v odborných témach aj ďalší odborníci, ktorí hovorili napríklad o tom, ako riešiť traumu u detí, ako ich učiť kriticky myslieť. Na záver piatkového programu bola pokrstená kniha s názvom „Kľúč k porozumeniu správania sa“, od autora Tomáša Peška, ktorú pokrstil p. Daniel Bútora. Popoludní sa konali workshopy zamerané na viaceré oblasti, ktoré viedli skúsení a inšpiratívni lektori pracujúci v oblasti vzdelávania.

              PZ OUI Valaská

          • Zážitkové čítanie
            • Zážitkové čítanie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitkové vyučovanie.

              So žiakmi B variantov sme zorganizovali zážitkové čítanie na motívy rozprávky O Budulínkovi. Už počas čítania žiaci pohybom reagovali na vopred dohodnuté slová. Po prečítaní rozprávky sme implementovali prvky dramatizácie s využitím didaktických pomôcok. Dej prerozprávali pomocou obrázkovej časovej osnovy. Zahrali si pexeso a puzzle. Milou formou sa pokúsili o zdramatizovanie rozprávky.

                          Pochvala patrí všetkým žiakom za tvorivosť, aktivitu a ich nadšenie pri práci.

          • Fašiangová veselica v Tereze
            • Fašiangová veselica v Tereze

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Fašiangová veselica v Tereze.

              Dňa 7. februára sme so žiakmi B variantov ŠZŠI navštívili zariadenie sociálnych služieb  Tereza v Hronci. Potešili sme ich fašiangovým vystúpením  Fašiangy, Turíce i zdramatizovanou rozprávkou Tri prasiatka. Nasledovala fašiangová zábava, ktorá vyčarila úsmev a dobrú náladu všetkým zúčastneným. Po tanečnej zábave si všetci pochutili na pampúšikoch a chutnom čaji. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

              Mgr. Zuzana Gonosová

          • Triedenie odpadu
            • Triedenie odpadu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Triedenie odpadu.

              Triedenie odpadu je efektívny spôsob, ako urobiť niečo dobré pre naše životné prostredie a prírodu. Recyklácia materiálov je zásadným krokom k udržateľnejšej budúcnosti, pretože zdroje na našej planéte nie sú neobmedzené. Ľudstvo každý rok vygeneruje obrovské množstvo rôznorodého odpadu, ktorý má negatívny vplyv na všetko okolo nás. Na našej škole už druhý rok triedime odpad do recyklačných košov. Preto sme si znovu s centrom environmentálnej výchovy Kosit online vypočuli prednášku o triedení odpadu. Zaujímavým obsahom a pomocou interaktívnych prvkov sme si zopakovali o dôležitosti triedenia odpadu. Po absolvovaní prednášky  sme si všetci spoločne s pani Brzovou  urobili kvíz o tom čo sme sa všetko dozvedeli o triedení odpadu.

                                                                                                                                             Mgr. Bartáková, koordinátor ENV

          • Zahrajme sa spoločne
            • Zahrajme sa spoločne

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zahrajme sa spoločne.

              Hry sú neoddeliteľnou súčasťou života detí, ale aj mnohých dospelých. Do kategórie hier, ktoré sú taktiež nesmrteľné a stmeľujú rodiny či iné kolektívy, patria spoločenské hry. Sú to hry pre každú príležitosť, poväčšine stolové hry, ktoré majú rôzne ciele, avšak ich úlohou je pobaviť hráčov ale aj niečo sa naučiť. Človeče, nehnevaj sa, je asi najznámejšia zo spoločenských hier a takisto dosť obľúbenou hrou medzi deťmi. Spoločne sme si túto hru  zahrali vo dvojiciach  a skúšali sme svoju šťastenu. Niektorým žiakom sa v tejto hre darilo viacej, iným zas menej. Našli sa však aj odvážlivci, ktorí si medzi sebou zahrali hru dámu. Najšikovnejších sme potom nakoniec odmenili. Žiakom sa táto aktivita veľmi páčila a zhodli sa, že by si to znovu zopakovali.

                                                                                                         Ing. Miroslav Čontofalský

          • Úžasná atmosféra na ME v Osrblí
            • Úžasná atmosféra na ME v Osrblí

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Úžasná atmosféra na ME v Osrblí.

              Žiaci ŠZŠI Valaská mali možnosť zúčastniť sa pretekov na ME v biatlone, ktorých dejiskom bola už niekoľký krát  malebná dedinka Osrblie. Ihneď po príchode do biatlonového areálu žiakov zaujali televízne kamery, fotografi a hlavne športovci, ktorí reprezentovali svoju krajinu. Všetci sa veľmi tešili na preteky, ktoré mnohí z nich videli prvý raz naživo a užívali si svoje miesta na tribúne. No a samozrejme fandili, fandili a fandili. Po ukončení pretekov sa presunuli do fanzóny, kde si skúsili streľbu z laserových zbraní do terča. A vyplatilo sa. Ich snaha bola odmenená suvenírmi priamo z ME v podobe zimnej čiapky. Počasie nám prialo a deň sa všetkým veľmi páčil. Po ukončení pretekov si žiaci dopriali malé občerstvenie a plní dojmov sa vrátili domov.

                                                                                                                                                                      Mgr. Nezbedová

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň otvorených dverí.

              Dňa 23.1.2024 sa otvorili brány školy pre verejnosť. Privítali sme žiakov zo špeciálnych základných škôl zo širokého okolia. Učitelia a majstri OUI Valaská pripravili pre žiakov a návštevníkov zaujímavé aktivity súvisiace s s odbornou prípravou.  Návštevníci sa mohli zúčastniť otvorených hodín a vyskúšať si činnosti z praktického vyučovania. U murárov  chlapci skúšali murovanie priečky, skladanie komína. V odbore obchodná prevádzka - príprava, predaj a skladovanie tovaru si záujemcovia vyrobili darčekové tašky. V kuchárskom odbore sa záujemcovia zapojili do výroby palaciniek. Po prehliadke školy všetkých zúčastnených čakalo občerstvenie v školskej cvičnej kuchynke. 

              Dňom otvorených dverí sme chceli žiakom ukázať možnosti štúdia na našej škole. Umožnili sme im vyskúšať si rôzne profesie, aby sa vedeli lepšie rozhodnúť pri výbere budúceho povolania. 

          • Výstava Horehronského múzea v Brezne
            • Výstava Horehronského múzea v Brezne

            • Dňa 17. januára sme so žiakmi 1. - 9. roč. ŠZŠI Valaská navštívili Horehronské múzeum v Brezne, kde aktuálne prebieha podujatie Výstava 100 rokov Bystrianskej jaskyne. Výstava je venovaná 100. výročiu objavenia Bystrianskej jaskyni. Žiaci mali možnosť sa dozvedieť zábavnou a pútavou formou čo najviac informácií o Bystrianskej jaskyni, jaskyniarstvu a životu v najväčšej jaskyni na Horehroní. Kolektív múzea pripravil pre žiakov zaujímavé zážitkové podujatie o živote, zvukoch a vôňach v jaskyni s názvom So svetlom do jaskyne. Našich žiakov veľmi zaujala tvorivá dielňa zameraná na poodhalenie tajomstva života netopierov v jaskyni Tajuplné netopiere. Súčasťou výstavy bola aj spomienka na najkrajšie sviatky roka s názvom Vianoce maľované
              na skle - výstava a prezentácia vianočných ozdôb zo zbierok Horehronského múzea a fúkaných sklenených ozdôb slovenského výrobcu OKRASA ČADCA. Exkurzia do Horehronského múzea v Brezne bola veľkým prínosom pre žiakov, pretože sa dozvedeli niečo nové, získali zaujímavé poznatky a informácie či už o Speológii na Horehroní, ale aj o ručnom zhotovovaní a výrobe nádherných fúkaných sklených vianočných ozdôb. V mene našich žiakov vyslovujeme veľké ĎAKUJEME všetkým zamestnancom Horehronského
              múzea v Brezne za veľmi vydarené tvorivé dopoludnie!

              Vo Valaskej, dňa 18. januára 2024 Mgr. Danka Dorková

          • Vianočné trhy v obci
            • Vianočné trhy v obci

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné trhy v obci.

              Darček pre všetkých Vianoce. Najkrajšie sviatky v roku. Práve v tomto období sa máme možnosť zastaviť, popremýšľať, potešiť sa a obdarovať navzájom. Žiaci našej školy obdarovali svojich rodičov a bývalých zamestnancov milým darčekom v podobe vianočného vystúpenia, ktoré si pripravili pod vedením svojich učiteľov. Vystúpili aj na vianočných trhoch v obci a prispeli k vianočnej atmosfére. Na Vianoce je všetko krásne, v srdciach ľudí zastal čas, vianočná sviečka nevyhasne, kým bude láska v každom z nás,“ aj tieto slová zazneli v rozprávke, ktorú sme pre vás s láskou pripravili.

          • Oznamy
            • Oznamy

            • Dňa 22.12.2023 (piatok)  riaditeľka Odborného učilišťa internátneho, Švermova 1, Valaská, v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 poskytuje

              riaditeľské voľno

              deťom Špeciálnej materskej školy internátnej, žiakom Špeciálnej základnej školy internátnej, Odborného učilišťa internátneho a Praktickej školy internátnej, so sídlom na adrese Švermova 1, 976 46  Valaská  z prevádzkových dôvodov.

              V čase voľna nebude v prevádzke ani ŠKD. Vyučovanie končí 21.12.2023 o 11:30 hod. Vo vyučovaní sa bude pokračovať v pondelok 8.1.2024. Žiaci ubytovaní v školskom internáte nastupujú v nedeľu 7.1.2024 obvyklým spôsobom.