• Novinky

          • Advent
            • Advent

            • V nedeľu 27.novembra 2022 sme vstúpili do obdobia Adventu. Požehnaním adventného venca a zapálením prvej sviece nastal čas očakávania a prípravy na príchod - Božieho Syna. Advent, je časom prípravy na Vianoce a začína ním aj nový liturgický rok. Tak, ako vstupujeme do nového kalendárneho roka s predsavzatím stať sa lepšími, rovnako i na začiatku cirkevného roka si môžeme dať hoc aj nepatrné predsavzatie; a tak rásť v dobrote a múdrosti srdca. Prajem nám, nech sila svetla, ktoré bude počas štyroch adventných nedieľ rásť, nesvieti len obrazne, symbolicky na námestiach našich miest a obcí, či na stoloch v našich príbytkoch, ale nech prežiari srdcia, mysle a životy nás všetkých. Nech máme počas nastávajúcich vianočných sviatkov otvorené oči srdca i dlane pre tých, ktorí nás najviac potrebujú.

              Prajem Vám radostný a požehnaný Advent !

                                                                                                 Mgr. Janka Kučerová, učiteľka NBV

               

          • Návšteva mestskej knižnice
            • Návšteva mestskej knižnice

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva mestskej knižnice.

              22.novembra sme navštívili Mestskú knižnicu v Brezne. Pani knihovníčka Mrvová si pre nás pripravila zážitkové čítanie Vila Vilôčka. Pripomenuli sme si 115.výročie narodenia Astrid Lindgrenovej, autorky Pipi Dlhej Pančuchy.  Dozvedeli sme sa aké má Pipi dlhé meno a zvláštne zvyky. Napríklad spí s nohami na vankúši a s hlavou pod pokrývkou. Je taká mocná, že zodvihne aj koňa. Býva vo Vile Vilôčke bez rodičov.

              V knižnici sme sa cítili veľmi príjemne. Vypočuli sme si úryvok z rozprávky Vila Vilôčka. Pani knihovníčka nám ukázala Pipi, Vilu, jej zvieratká i kamarátov. Obdivovali sme police plné kníh, niektoré knihy sme si aj pozreli. Nakoniec sme si vymaľovali Pipi.

              Ďakujeme za príjemne strávené chvíle v knižnici.

              Žiaci ŠZŠI, B varianty

          • Mikulášsky turnaj v stolnom tenise
            • Mikulášsky turnaj v stolnom tenise

            • Vážení rodičia, dovoľujeme si Vás pozvať a zároveň sa aj tešíme :

                 
              NA ČO? Mikulášsky turnaj v stolnom tenise
              KEDY? 6.12.2022 o 13,30 hod.
              KDE? V telocvični našej školy


              Príďte si spoločne zašportovať, zabaviť sa a občerstviť .

          • Bubnovačka 2022
            • Bubnovačka 2022

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bubnovačka 2022.

              19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagetalizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Práve preto od roku 2014 sa vždy v novembri organizuje celoslovenská „Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť“  Podujatie má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.  Hlas detí je dôležitý. Preto aj my sme si tento deň pripomenuli na našej škole a spoločnými silami sme si symbolicky zabubnoval a upozornili na dôležitosť ochrany detí pred násilím.


              Mgr. Bartáková

          • Návšteva Mestskej knižnice v Brezne
            • Návšteva Mestskej knižnice v Brezne

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Mestskej knižnice v Brezne.

              15. novembra sme navštívili Mestskú knižnicu v Brezne, kde nám pani knihovníčka prečítala pranostiky a porekadlá týkajúce sa mesiaca november, prichádzajúcej zimy a povedala nám niečo aj o blížiacich sa Vianociach. Predstavila nám veľmi peknú knihu od etnologičky Kataríny Nádaskej „Slovenský rok v ľudových zvykoch, obradoch a sviatkoch“, v ktorej sú pozbierané slovenské zvyky a pranostiky týkajúce sa celého roka. Pripravila si pre žiakov omaľovánky svätého Martina na bielom koni, ktorý k nám tohto roku neprišiel. Čas v knižnici bol strávený príjemne, budeme sa vracať častejšie.

              žiaci PŠI a ŠZŠI vo Valaskej

          • Riaditeľské voľno
            • Riaditeľské voľno

            • Dňa 18.11.2022 (piatok)  riaditeľka Odborného učilišťa internátneho, Švermova 1, Valaská, v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (Školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 poskytuje

              RIADITEĽSKÉ  VOĽNO

              deťom Špeciálnej materskej školy internátnej, žiakom Špeciálnej základnej školy internátnej, Odborného učilišťa internátneho a Praktickej školy internátnej, so sídlom na adrese Švermova 1, 976 46  Valaská z prevádzkových dôvodov.

              Vo vyučovaní sa bude pokračovať v pondelok 21.11.2022. V čase voľna nebude v prevádzke ani ŠKD. Žiaci nastupujú na internát v nedeľu poobede obvyklým spôsobom. 

               

              Mgr. Iveta Setváková

              riaditeľka školy

          • Čitateľský oriešok 9
            • Čitateľský oriešok 9

            • Hľadáme cesty, ako podporiť u našich žiakov pozitívny vzťah ku knihám. Snažíme sa rozvíjať čítanie s porozumením. Okrem čítania z čítaniek chceme čítať aj moderné a veselé príbehy. Vymýšľame spôsoby, ako rozvíjať ich fantáziu.

              Aj tento školský rok 2022/2023 sme sa so žiakmi 1. a 2.stupňa ŠZŠI zaregistrovali do celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže, ktorá rozvíja u žiakov čítanie s porozumením.

               

              AKO BUDEME SÚŤAŽIŤ?

               

              1. KROK: ČÍTANIE A POROZUMENIE

              Prelúskame sa dvoma veselými príbehmi a nájdeme v nich odpovede na jednoduché aj zložitejšie otázky.

              2. KROK: KREATIVITA A FANTÁZIA

              Potom sa zahráme na umelca – vymyslíme postavičkám z 2 príbehov jedno spoločné dobrodružstvo a nakreslíme ho na jeden výkres.

              PREČO SME SA PRIHLÁSILI?

              Lebo radi čítame a kreslíme, sme tvoriví a chceli by sme vyhrať pekné ceny.

              Začíname už v decembri.

               

              Všetkým čitateľom prajeme veľa príjemných čitateľských zážitkov a tvorivých nápadov pri tvorbe výtvarných prác.

               

              Mgr.Gonosová Zuzana

                                                                                     Koordinátor pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

               

            • MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

            • Poslaním našej školy je výchova a vzdelávanie detí a vštepovanie základných morálnych vlastností, ako je aj úcta k starým rodičom a spoluobčanom. Pri príležitosti mesiaca október- Mesiaca úcty k starším sme na znak vďaky a úcty dňa 9.11.2022 pozvali starých rodičov a členov rodiny pre ktorých sme s deťmi pripravili kultúrny program, milé darčeky a malé občerstvenie. Starým rodičom ďakujeme za ich lásku, pohladenie a za každú chvíľu s nimi strávenú.

                                                                           ĎAKUJEME                                                                   

              Judita Miklošová

               

            • Zdravý životný štýl

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravý životný štýl.

              To aby žiaci vedeli, čo je dobré a správne pre ich zdravý vývin, ako sa majú stravovať, čomu sa majú vyhýbať, aby neubližovali sebe a ostatným sa deti nenaučia z kníh ako poučky. Zo svojej dlhoročnej praxe vieme, že všetko sa ľahšie učí, ak to môžu nielen počuť a prečítať, ale aj vidieť a sami si to skúsiť. Pri usmerňovaní správneho životného štýlu detí a mládeže je dôležité dbať na to, aby si žiaci už v detstve vytvorili správne stravovacie zvyklosti, aktívne sa venovali pohybu a športovým aktivitám, neohrozovali svoje zdravie závislosťami. Prostredníctvom besedy zameranej na zdravú výživu, ktorú si pre žiakov špeciálnej základnej školy pripravila pracovníčka RÚVZ v Banskej Bystrici, sa žiaci formou zážitkových aktivít dozvedeli informácie týkajúce sa zásad správnej životosprávy, skladali potravinovú pyramídu z obrázkov, vytvárali svoje vlastné zdravé raňajky, obed a večeru. Beseda žiakov veľmi zaujala a tešili sa z tvorivých aktivít, ktoré boli pre nich pripravené.

              Mgr. Nezbedová

          • Kráľovstvo včiel
            • Kráľovstvo včiel

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kráľovstvo včiel.

              Posledné dva týždne sme mali na našej škole veľmi zaujímavú hru pre žiakov s názvom ,, Kráľovstvo včiel". Pomocou tejto hry sme sa dozvedeli viac o tom, ako žijú včely od jari až do zimy. Zistili sme, čo všetko sa v úli deje. Čo počas roka včely stretáva, čo im pomáha a čo im škodí. Túto hru si vyskúšali zahrať celé triedy a  zábavnou formou si tak rozšíriť vedomosti o včelách. Žiaci sa tešili z každej získanej medovej kvapky a mnohé zaujímavosti o živote včiel ich nadchli. Hru sme mali požičanú na tri týždne, preto ju posielame ďalej do ďalšej školy.

                                                                                                                      Mgr. Bartáková – koordinátor ENV

          • Prevencia fajčenia
            • Prevencia fajčenia

            • 8.11.2022 sa žiaci 7. až 9. ročníka ŠZŠI a žiaci OUI zúčastnili online besedy s pracovníčkou úradu verejného zdravotníctva na tému Fajčenie. Žiaci sa oboznámili s rôznymi spôsobmi požívania tabaku a ich negatívnym vplyvom na organizmus.  Odborníčka vysvetlila žiakom aké riziká prináša fajčenie pre ich zdravie a sociálny život.  Spoločne sme diskutovali o tom, aké obmedzenia prináša závislosť pre život. Žiaci sa dozvedeli o nežiadúcich účinkoch počas tehotenstva. 

          • Návšteva Tuláčika
            • Návšteva Tuláčika

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Tuláčika.

              Dňa 25.10.2022  žiaci Praktickej školy internátnej spolu so svojimi pani učiteľkami navštívili útulok Tuláčik v Brezne.  Cieľom návštevy bolo odovzdať psíkom a ostatným zvieratkám  veci, ktoré sme pre nich na našej škole vyzbierali a ktoré im pomôžu zvládnuť dlhú zimu. Pracovníčky útulku  nám porozprávali o ich práci a o psíkoch. Útulok je od našej poslednej návštevy trochu vynovený, pribudli im aj nové zvieratká. Veríme a sme radi, že vyzbierané veci im pomôžu a štvornohí maznáčikovia sa budú mať lepšie a čoskoro nájdu nový domov.  Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili, niečím prispeli a išli tam spolu s nami.   

              Mgr. Erika Onisková

               

          • Život bohatých a chudobných očami detí
            • Život bohatých a chudobných očami detí

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Život bohatých a chudobných očami detí.

              Na hodine slovenského jazyka sme so žiakmi ŠZŠI, OUI a PŠI hovorili na tému bohatstvo a chudoba. Cieľom témy bolo aby si žiaci utvárali postoje a pochopili otázky bohatstva a chudoby, aby pochopili fungovanie jednotlivca a rodín v ekonomickej oblasti s uvedením príkladov extrémov. Žiaci opisovali a pomenovávali základné ľudské hodnoty a potreby. Názory žiakov boli veľmi zaujímavé. Zistili sme, že niektoré deti nerady chodia do školy a tiež nerady počúvajú o tom, že vzdelanie je veľmi dôležité a práve kvalitné zručnosti a vedomosti im môžu pomôcť v dospelosti k ekonomickej stabilite. Avšak netreba zabúdať, že peniaze sú do určitej miery potrebné ale dôležitejšia je rodina, dobrí priatelia a zdravie.  Na danú tému vznikli veľmi pekné výtvory.

                                                                                                                                                                                                                                             Ing. Kuňáková Martina

                     koordinátor FG

          • Dušičky v PŠI
            • Dušičky v PŠI

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dušičky v PŠI.

              „Znovu prišiel čas zastaviť sa...

              V spomienkach vrátiť sa k našim blízkym,

              motlitbou s nimi zhovárať sa

              nad hrobom zapadnutým lístím.“

              Katolícka cirkev si 1. novembra pripomína cirkevne prikázaný Sviatok všetkých svätých. Na 2. novembra pripadá Spomienka na všetkých verných zosnulých, ľudovo známa ako Dušičky. Oba dni charakterizuje spomínanie na tých, ktorí už nie sú medzi nami, návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch blízkych a ich zdobenie kvetmi.

              Aj v Praktickej škole sme si pripomenuli Pamiatku zosnulých a zaspomínali sme si so žiakmi na našich blízkych, ktorí tu už nie sú s nami. Z prírodnín sme vyrábali hrobové kytice, ktoré si žiaci zoberú na hroby svojich zosnulých a boli sme na cintoríne zapáliť sviečky za všetky dušičky, ktoré chýbajú vo svojich rodinách.

              Martina Štulrajterová

          • Bohatá jeseň
            • Bohatá jeseň

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bohatá jeseň.

              Jeseň,  pani bohatá, farbí stromy do zlata, premaľúva celý sad...“

              Aj v našej ŠZŠI bola jeseň bohatá. Postarali sa o to učitelia, ktorí so svojimi žiakmi pripravili veselý program plný piesní, hudby a tanca. Nechýbalo ani divadielko či darčeky, ktoré sme pripravili pre divákov.  Naši „herci a tanečníci “ sa naozaj snažili a všetkým ukázali, čo dokážu. Zlepšovali sa každým ďalším predstavením a my sme na nich právom hrdí.

                              Svojim vystúpením potešili svojich rodičov, dôchodcov v špecializovanom zariadení Tereza v Hronci i členov ZO JDS Valaská spolu s pánom starostom.  Za svoje výkony si vyslúžili veľký potlesk a sladkú odmenu.

              Všetkým Vám veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutia, kde Vám môžeme ukázať, čo všetko sme sa spolu naučili.

                                                                                                                                                            Mgr.Gonosová Zuzana

          • Jesenné prázdniny
            • Jesenné prázdniny

            • Termín jesenných prázdnin pre školský rok 2022/2023

              • Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin: 27. október 2022 (štvrtok)
              • Termín prázdnin: 28. október 2022 (piatok) až 31. október 2022 (pondelok)
              • Štátny sviatok Sviatok všetkých svätých 1. november 2022 (utorok) - deň pracovného pokoja 
              • Začiatok vyučovania: 2. november 2022 (streda)
              • Žiaci ubytovaní v školskom internáte prídu do školy 2. novembra 2022
          • „Milión detí sa modlí ruženec za jednotu a pokoj“
            • „Milión detí sa modlí ruženec za jednotu a pokoj“

            • Dňa 18. októbra 2022 sa žiaci Špeciálnej základnej školy a Odborného učilišťa Valaská zapojili do celosvetovej aktivity „Milión detí sa modlí ruženec za jednotu a pokoj“. V kostole sv. Martina vo Valaskej sa o 9. 00 h. zjednotili žiaci našej školy so žiakmi ZŠ Jaroslava Simana a vytvorili nádherné spoločenstvo prosiacich detí so spoločným úmyslom - o pokoj vo svete. V úvode sa prítomným prihovoril miestny duchovný otec, ktorý im pripomenul silu spoločnej a úprimnej modlitby. Tento deň bol krásny a úplne iný ako tie „bežné„ školské dni. Deti boli skutočne šťastné. V ich tvárach sa zrkadlila úprimná radosť a šťastie, čo vyjadrili aj svojim oduševneným spevom na  začiatku i na konci modlitby. Spoločne s deťmi sa posvätný ruženec modlili pedagogickí zamestnanci škôl, katechétky a kňazi Mgr. Ján Hrablay a Mgr. Martin Trojan - ktorý po spoločnej modlitbe udelil prítomným kňazské požehnanie.

               

              Mgr. Janka Kučerová